Το στοίχημα των εκατό ημερών: Οι προκλήσεις της προεδρίας Τζο Μπάιντεν και Κάμαλα Χάρις

File Photo: Ο Τζο Μπάιντεν και η Κάμαλα Χάρις. Φωτογραφία via Twitter, @JoeBiden




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

Το κολλέγιο των εκλεκτόρων επικύρωσε επίσημα την νίκη του Τζο Μπάιντεν στις 14 Δεκέμβρη. Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος έγραψε ιστορία καθώς κατάφερε να συγκεντρώσει 306 εκλέκτορες ενώ σε παναμερικανικό επίπεδο έλαβε 81 εκατομμύρια ψήφους, γεγονός που δεν έχει ξανασυμβεί.

Ο επερχόμενος πλανητάρχης αναφέρει συχνά ότι η σωτηρία του έθνους είναι καθ’ οδόν, όντας έτοιμος να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της επόμενη μέρας.

Οι πρώτες εκατό ημέρες του Τζο Μπάιντεν στο Οβάλ γραφείο δεν θα είναι εύκολες. Ο Ντόναλντ Τραμπ αφήνει ανοικτές πληγές σε όλα τα επίπεδα. Μπορεί οι δείκτες των χρηματιστηρίων να γράφουν υψηλά ρεκόρ, ωστόσο η οικονομία δεν είναι η Γουόλ Στριτ. Εκατομμύρια άνθρωποι δεν θα επιστρέψουν ποτέ στις δουλειές τους ενώ πολλοί θρηνούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα λόγω της πανδημίας.

  • Η διακυβέρνηση Τραμπ προτίμησε να μην βάλει το χέρι της στην φωτιά. Αντιθέτως, οι μόνοι που επωφελήθηκαν ήταν οι ισχυροί. Ο Ρεπουμπλικάνος ηγέτης, ενώ είχε την δυνατότητα να φορολογήσει τα έσοδα των δισεκατομμυριούχων και μέσω αυτών των χρημάτων να ενισχύσει την υγεία και την οικονομία, προτίμησε να μην κάνει τίποτα.

Μόνο οι Τζέφ Μπέζος και Έλον Μάσκ, είδαν τα κέρδη τους να εκτοξεύονται κατά 310 δισεκατομμύρια στην χειρότερη περίοδο που βίωσε ποτέ το Αμερικανικό έθνος μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο.

Ο Μπάιντεν γνωρίζοντας την κατάσταση, έχει υποσχεθεί ένα πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα που θα εστιάζει στα πολύ υψηλά εισοδήματα και του οποίου τα έσοδα θα πηγαίνουν στις πραγματικές ανάγκες της χώρας. Φυσικά, αυτή την είδηση, ο Τραμπ έσπευσε να την αλλοιώσει προεκλογικά, λέγοντας ψέματα στον κόσμο ότι ο Μπάιντεν θα αυξήσει τους φόρους σε όλους. Ωστόσο, ύστερα από διευκρινήσεις τόσο του Μπάιντεν όσο και της Χάρις, η κοινωνία τους έδωσε συντριπτικά ψήφο εμπιστοσύνης.

Στο μεγάλο κεφάλαιο που αφορά την Υγεία, στο μέτωπο της πανδημίας, η χρήση μάσκας θα γίνει υποχρεωτική από την μέρα που θα αναλάβουν την προεδρία οι Δημοκρατικοί. Ο Τζο Μπάιντεν έκανε έκκληση στον κόσμο να τηρήσει το εν λόγω μέτρο λέγοντας «είναι μόνο εκατό μέρες, όχι για πάντα». Επιπλέον, αναμένεται να εμβολιαστεί ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού ενώ θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο επικοινωνιακό μέρος του εμβολιασμού, προκειμένου να πειστούν οι πολίτες ότι όλα είναι υπό έλεγχο. Το ενδεχόμενο ενός lockdown μερικών εβδομάδων δεν έχει αποκλειστεί, ωστόσο αυτό θα εξαρτηθεί από τις συσκέψεις που θα έχει με τους ειδικούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος θα έχει στο πλευρό του τον διακεκριμένο επιστήμονα Δρ. Φάουτσι. Επίσης ο Μπάιντεν ρίχνει στην αρένα έναν ακόμη άνθρωπο που είναι ειδικός στην διαχείριση κρίσεων. Μιλάμε για τον Τζεφ Ζάιεντς, έναν πολύ σοβαρό άνθρωπο, που θα έχει ρόλο συντονιστή της ομάδας για την αντιμετώπιση του COVID-19. Ο Ζάιεντς θεωρείται ο «άνθρωπος για τα δύσκολα», τίτλο που του έχει αναγνωρίσει η κοινή γνώμη.

  • Στα επιτεύγματά του, πιστώνεται η τεχνολογική ανάπτυξη, καθώς το 2013, επί προεδρίας Ομπάμα, αναζωογόνησε την πλατφόρμα HealthCare.gov ενώ το 2009 ήταν ο μαέστρος του προγράμματος Clash for Clunkers, που αναβίωσε την Αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία με την παράλληλη βελτίωση απόδοσης καυσίμων. Έτσι ο Τζο Μπάιντεν θα ρίξει στην μάχη της Υγείας τα πιο δυνατά και έμπειρα χαρτιά που έχει, χωρίς πειραματισμούς.

Στην εξωτερική πολιτική, όπως έχουμε γράψει και πιο παλιά, ο «ήρεμος» Άντονι Μπλίνκεν θα αναλάβει την επαναφορά της υπερδύναμης στην διεθνή σκακιέρα, ύστερα από μια περίοδο αδράνειας. Προτεραιότητα θα έχει η αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε, χωρίς αυτό να σημαίνει πως οι Αμερικανοί θα λειτουργήσουν σαν σερίφηδες, όπως πολλοί νομίζουν. Ο κ. Μπλίνκεν θα εστιάσει στον υγιή διάλογο και θα βάλει στις ράγες υποθέσεις που εκτροχιάστηκαν κατά την περίοδο Τραμπ.

Επιπλέον, σημαντικό ρόλο θα παίξει και ο νέος υπουργός Άμυνας, ο κ. Λόιντ Όστιν. Ο στρατηγός εν αποστρατεία έχει μεγάλη εμπειρία στα θέματα Μέσης Ανατολής και ήταν ο άνθρωπος που ουσιαστικά κατατρόπωσε τον ISIS, δίνονταν την ευκαιρία σε χιλιάδες Σύριους και Κούρδους μαχητές, να εκπαιδευτούν και να εξοπλιστούν.

Επιπροσθέτως, οι ΗΠΑ θα επιστρέψουν στην Συμφωνία του Παρισιού, στο διάστημα των πρώτων εκατό ημερών, με τον Τζον Κέρι να αναλαμβάνει το «πράσινο χαρτοφυλάκιο». Υπενθυμίζω πως ο πρώην ΥΠΕΞ ήταν ένας από τους αρχιτέκτονες της συμφωνίας. Με την επιστροφή της Αμερικής στην μάχη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, κλείνει ουσιαστικά ένα μεγάλο κεφάλαιο αμφισβήτησης που είχε ανοίξει ο Ντόναλντ Τραμπ.

Όσον αφορά τα εσωτερικά της χώρας, Τζο Μπάιντεν και Κάμαλα Χάρις θα δώσουν έναν δύσκολο αγώνα να συμφιλιώσουν το έθνος, δίνοντας βάση στις κοινωνικές ανισότητες, τις φυλετικές διακρίσεις και το σύστημα της Δικαιοσύνης. Δυστυχώς ο Τραμπ συνεχίζει να διχάζει τον λαό ακόμη και τώρα.

  • Το χειρότερο όμως είναι ότι θα το κάνει για πολύ. Δεν αποκλείεται να βρει κάποιο τέχνασμα για να επισκιάσει την ορκωμοσία της 20ης Ιανουαρίου.

Συνοψίζοντας, η διακυβέρνηση των Δημοκρατικών έχει πολλή δουλειά να κάνει. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν θα καταφέρει να υλοποιήσει στο εκατό τοις εκατό όλες τις δεσμεύσεις της σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι κερδήθηκε το πρώτο μεγάλο στοίχημα, αυτό της πτώσης του Τραμπ. Η αντιμετώπιση της πανδημίας και η κοινωνική ευημερία είναι τα αμέσως επόμενα.

*Ο Γιώργος Δημητρόπουλος σπουδάζει δημοσιογραφία και είναι Opinion writer στην Hellas Journal

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Τα τελευταία Χριστούγεννα του Τραμπ στον Λευκό Οίκο: Ένα χαρούμενο τέλος για την Αμερική…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: