Απεβίωσε ο πρώην γερουσιαστής Πολ Σαρμπάνης: Ηγήθηκε των αγώνων της Ομογένειας για 40 χρόνια

Ο τότε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος τίμησαν για τις υπηρεσίες τους προς την Κύπρο τον πρώην βουλευτή Τζον Μπραδήμα (αριστερα) και τον πρώην γερουσιαστή Πολ Σαρμπάνη (δεξιά). Τους τίμησε με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος Μακαρίου Γ’. Φωτογραφία via Προεδρικο Μέγαρο, PIO




Ο Ελληνοαμερικανός πρώην γερουσιαστής Πολ Σαρμπάνης απεβίωσε το απόγευμα της Κυριακής, ανακοίνωσε ο υιός του, ο βουλευτής του Μέριλαντ Τζον Σαρμπάνης.

«Ο πατέρας μου, ο γερουσιαστής Paul S. Sarbanes, πέθανε ειρηνικά σήμερα (χθες) το απόγευμα στη Βαλτιμόρη”, ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής ο Τζον Σαρμπάνης.

Η κηδεία του, λόγω της πανδημίας του κορωναϊού, θα πραγματοποιηθεί σε στενό οικογενειακό κύκλο.

Ο Πολ Σαρμπάνης, μαζί με τον βουλευτή Τζον Μπραδήμα, ηγήθηκαν της Ελληναομερικανικής Κοινότητας με μεγάλη επιτυχία και έδωσαν σκληρούς αγώνες στην Αμερική για την Ελλάδα, την Κύπρο και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ήταν οι ιδρυτές του Ελληνικού Λόμπι και με τη βοήθεια και της Ομογένειας μπόρεσαν και επέβαλαν εμπάργκο όπλων στην Τουρκία για την άνανδρη εισβολή στην Κύπρο. Τότε είχαν γίνει ο φόβος και ο τρόμος του Χένρι Κίσιγκερ.

Γεννήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου 1933 στην πόλη Σάλισμπουρι της πολιτείας Μέριλαντ, γιος εστιάτορα. Σπούδασε στο Πρίνστον, στην Οξφόρδη και στο Χάρβαρντ και εξελέγη πρώτη φορά στη βουλή το 1971. Παρέμεινε βουλευτής μέχρι το 1977.

Το 1977 εξελέγη γερουσιαστής, εκπροσωπώντας το Μέριλαντ για πέντε θητείες, μέχρι το 2007 που αποσύρθηκε.

Ο Πολ Σαρμπάνης έχει βραβευθεί για τις υπηρεσίες του προς τον Ελληνισμό με τα ανώτατα παράσημα της Ελλάδας και της Κύπρου και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: