Αν αληθεύει το δημοσίευμα του Reuters: Ο Τραμπ εξαναγκάζεται να τιμωρήσει τον Ερντογάν, αλλά θέλει να πέσει στα “μαλακά”…

Ο Λευκός Οίκος το απόγευμα… EPA, Chris Kleponis / POOL




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Η πληροφορία που μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, για την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, είναι μία ευχάριστη εξέλιξη. Χωρίς αμφιβολία. Φτάνει, όταν λένε κυρώσεις οι σύμμαχοι μας οι Αμερικανοί, να εννοούν πραγματικές κυρώσεις.

Η αλήθεια είναι ότι ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, εδώ και μερικούς μήνες, είχε κάνει γνωστή τη δική του θέση: ότι η Τουρκία, όχι μόνο λόγω της αγοράς του ρωσικού συστήματος S-400, αλλά και για άλλες καραμπινάτες παρανομίες, έπρεπε να τιμωρηθεί.

Ο κ. Πομπέο έπραξε τους Τούρκους και γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα ότι η σημερινή κυβέρνηση της κατοχικής δύναμης κυριαρχείται από ακραίο αντιαμερικανισμό και αντισημιτισμό. Και είναι σωστοί όσοι υποστηρίζουν πως αν εξαρτώνταν από τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, οι κυρώσεις εναντίον του Ταγίπ Ερντογάν, θα είχαν ήδη επιβληθεί.

  • Ακόμα και τώρα, που ανακοινώθηκε μέσω του Reuters η πρόθεση των Ηνωμένων Πολιτειών να τιμωρήσουν την Τουρκία, αρκετοί άνθρωποι θέλουν να το δουν για να το πιστέψουν.
  • Δεν τους αδικώ. Και εγώ, αν και φτάσαμε στο παρά ένα, εκφράζω το φόβο ότι ο κ. Τραμπ θα προσπαθήσει να επιβάλει ανώδυνες κυρώσεις, διότι ακόμα και σήμερα που φεύγει καλύπτει τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας.

Ο λόγος για τον οποίο ο Αμερικανός Πρόεδρος δέχθηκε να επιβάλει κυρώσεις είναι γνωστός στους αναγνώστες αυτής της ιστοσελίδας: Η έγκριση από τη Βουλή του νομοσχεδίου για την Εθνική Άμυνα των Ηνωμένων Πολιτειών (NDAA), σήμανε συναγερμό στο Λευκό Οίκο. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας έδειξε και κάτι άλλο: ότι αν καταθέσει βέτο ο κ. Τραμπ η Βουλή μπορεί να το ανατρέψει. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ίδιο θα συμβεί και στη Γερουσία, όπου την πλειοψηφία έχουν οι Ρεπουμπλικάνοι.

Οπότε, η εισήγηση του κ. Πομπέο και άλλων αξιωματούχων ήταν να επιβάλει τις κυρώσεις ο κ. Τραμπ για να προλάβει τη ψήφιση του νομοσχεδίου και από τη Γερουσία, καθώς, διαφορετικά θα φαινόταν ότι εξαναγκάστηκε. Θυμίζω ότι μέσα στο νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου, συμπεριλαμβάνεται η πρόνοια του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ και άλλων νομοθετών για τιμωρία της Τουρκίας, μέσα σε 30 ημέρες από την προεδρική υπογραφή.

Άρα ήταν μπροστά γκρεμός και πίσω ρέμα για τον Αμερικανό Πρόεδρο. Ή θα έβγαινε μπροστά και θα έδειχνε ότι αυτός επιβάλλει τις κυρώσεις στην Τουρκία, ή θα περίμενε το νόμο για την Άμυνα για να του επιβληθεί η τιμωρία στην κατοχική δύναμη.

  • Με βάση την είδηση του Reuters, εφόσον επαληθευτεί, υποθέτουμε ότι ο κ. Τραμπ σπεύδει να επιβάλει τις κυρώσεις και για να πάρει τα εύσημα, αλλά και για να πέσει στα μαλακά ο Ταγίπ Ερντογάν.
  • Ξεχνά, όμως, ότι ο νόμος, τον οποίο θα αναγκαστεί να υπογράψει, απαιτεί πέντε από τις 12 κυρώσεις του νόμου CAATSA, που σημαίνει ότι η σκέψη για «μαλακή τιμωρία» πάει περίπατο…
  • Η τιμωρία μόνο του επικεφαλής της τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας δεν παίζει… Διότι τη βασική ευθύνη για την αγορά των S-400 έχει ο Ερντογάν μαζί με τους υπουργούς Εξωτερικών, Άμυνας, Οικονομικών και Εμπορίου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κυρώσεις στην Τουρκία, με την υπογραφή του κ. Τραμπ, θα ανακοινωθούν μέχρι την Παρασκευή το μεσημέρι (τοπική ώρα Ουάσιγκτον) αν και ο Αμερικανός Πρόεδρος συνηθίζει να «κτυπά» γύρω στα μεσάνυχτα, πριν ανοίξουν οι αγορές στην Ασία.

Όπως και να έχουν τα πράγματα, οι αμερικανικές κυρώσεις έχουν πάντα αντίκτυπο. Κυρίως στην οικονομία των χωρών, που τιμωρεί η Αμερική. Η τιμωρία της Τουρκίας άργησε πάρα πολύ. Και αυτό οφείλεται αποκλειστικά στον κ. Τραμπ, ο οποίος κάλυπτε με προκλητικότατο τρόπο όλες τις παρανομίες της Τουρκίας.

Οι Δημοκρατικοί, αν ερευνούσαν τις σχέσεις του Αμερικανού Προέδρου με την Τουρκία, και όχι την υπόθεση της Ουκρανίας, τώρα θα ήταν ήδη παραιτημένος. Το θέμα της Ουκρανίας ήταν ανώδυνο και οι όποιες παρανομίες ασήμαντες. Ενώ, αν είχαν ασχοληθεί με τις σχέσεις του κ. Τραμπ με τον Ερντογάν, ο Αμερικανός Πρόεδρος θα είχε προτιμήσει να πάει σπίτι του παρά να δικαστεί…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Φανταστείτε να επιβάλει κυρώσεις ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει και προσωπικά επιχειρηματικά συμφέροντα με την Τουρκία… Και να ΜΗΝ επιβάλουν οι εταίροι μας οι Ευρωπαίοι. Είναι ξεφτιλισμένοι οι άνθρωποι… 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Ο δρόμος των κυρώσεων είναι ορθάνοικτός, αλλά δύσκολος: Ο Τραμπ “κατεβάζει” βέτο… Το υστερόγραφο για τις κυρώσεις…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: