Το «ράβε-ξήλωνε» με τραπεζίτες και υπουργούς του σαστισμένου Ερντογάν: Διόρισε τον Ελβάν στο Οικονομικών

File Photo: Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διόρισε τον Λουτφί Ελβάν νέο υπουργό Οικονομικών της χώρας, ώρες μετά αφότου έκανε δεκτή δεκτή την αιφνιδιαστική παραίτηση του Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Ο διορισμός του Ελβάν δημοσιεύτηκε στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Υπενθυμίζεται ότι με ανάρτηση στο Instagram του Αλμπαϊράκ δήλωσε ότι παραιτείται από το υπουργείο, αν και λίγη ώρα αργότερα υποστήριξε ότι του χάκαραν τον λογαριασμό.

Στην ανάρτηση αυτή ανεφέρεται: «Αποφάσισα να μην συνεχίσω το καθήκον μου ως υπουργός μετά από πέντε χρόνια στο αξίωμά μου για λόγους υγείας». «Θα περάσω το χρόνο μου με τη μητέρα, τον πατέρα, τη σύζυγο και τα παιδιά μου».

Στο μεταξύ, στο πρόσφατο παρελθόν κυκλοφόρησαν φήμες ότι ο Αλμπαϊράκ απατούσε την κόρη του Τούρκου προέδρου, κάτι που τον είχε κάνει τότε έξω φρενών. Ο γαμπρός του Ερντογάν είναι γνωστός ως πιο διεφθαρμένος κυβερνητικός αξιωματούχος στην Τουρκία.

Ο Αλμπαϊράκ διορίστηκε υπουργός Ενέργειας το 2015 και μεταπήδησε στο υπουργείο Οικονομικών μετά την επανεκλογή του Ερντογάν με σαρωτικές νέες εκτελεστικές εξουσίες το 2018. Στην διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Οικονομικών, η οικονομία της Τουρκίας επλήγη από δύο ισχυρά χτυπήματα, διψήφιο πληθωρισμό και υψηλή ανεργία. Η λίρα έχει χάσει περισσότερο από το μισό της αξίας της από τις αρχές του 2018.

Χάνει τον φίλο του Τραμπ, χάνει και τους γαμπρούς μαζί

Τίποτε δεν βγαίνει στο καθεστώς Ερντογάν καθώς το κερασάκι στην τούρτα είναι η ήττα του Ντόναλντ Τραμπ πάνω στον οποίο είχε ποντάρει τα πάντα.

Από εδώ και πέρα εκτός από μοναξιά που θα νιώθει ο πρόεδρος της Τουρκίας θα έχει μια διαφορετική αντιμετώπιση καθώς εκτός από τις κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας για τους S-400 που αναμένεται να είναι σκληρές υπάρχουν όλα τα ανοιχτά πολεμικά μέτωπα της Τουρκίας στα οποία εκ των πραγμάτων θα πρέπει να αναθεωρήσει τη στάση της.

Και επιπλέον είναι και τα προσωπικά θέματα στα οποία έχει εμπλακεί το όνομα του Ερντογάν σε σχέση με οικονομικά σκάνδαλα, την ώρα μάλιστα που πολλοί αναλυτές βλέπουν την τουρκική οικονομία ένα βήμα πριν το ΔΝΤ.

Σε αυτά να προσθέσουμε την «πολιτική των γαμπρών» όπου τόσο ο γαμπρός του Τραμπ, όσο και αυτός του Ερντογάν εξυπηρετούσαν από κοινού σχέδια των φίλων-«πεθερών.»

Με πληροφορίες από AFP, Anadolu μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Άγκυρα, Τουρκία

Aκολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

 

Ακόμη τον Τραμπ περιμένει ο Ερντογάν: Θα συγχαρεί τον πρόεδρο των ΗΠΑ όταν οριστικοποιηθούν τα αποτελέσματα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: