Τι αναμένουν αναλυτές στις ΗΠΑ να πράξει ο Μπάιντεν εναντίον της Τουρκίας: Όνειρα θερινής νυχτός;

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απευθύνεται στους συνέδρους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, στο Λευκό Οίκο. EPA, JIM LO SCALZO




Άρθρο γνώμης στο αμερικανικό περιοδικό National Interest (του Ali Demirdas) στο οποίο αναλύεται η σχέσητων ΗΠΑ και της Τουρκίας υπό το φως της εκλογής του Τζο Μπάιντεν ως Προέδρου της Αμερικής, ο οποίος αναμένεται να εφαρμόσει περιοριστικές πολιτικές απέναντι στην Τουρκία.

O Joe Biden έχει κατακρίνει τη συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στους Κούρδους της Συρίας, τις προκλητικές της ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο εναντίον της Ελλάδας και την εμπλοκή της στην εμπόλεμη ζώνη του Ναγκόρνο- Καραμπάχ. Αναμένεται, επίσης, η επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act -CAATSA) κατά της Τουρκίας για την αγορά ρωσικών πυραύλων S-400.

Ωστόσο, εκφράζεται η άποψη ότι η άνοδος της Τουρκίας ως περιφερειακής δύναμης μπορεί να αποδειχτεί χρήσιμη για τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή και ως εκ τούτου οι ΗΠΑ να μην εφαρμόσουν επιθετική πολιτική απέναντι στην Τουρκία, γεγονός που αναπτύσσεται σε τρεις άξονες.

Πρώτον, στα σύνορά της με τη Συρία η Τουρκία έχει αναπτύξει ισχυρή στρατιωτική παρουσία με πάνω από 20.000 στρατιώτες και βαρύ οπλισμό, με αποτέλεσμα να μπορεί να ανατρέψει εύκολα τα σχέδια των ΗΠΑ για τη δημιουργία ενός κυρίαρχου Κουρδικού κράτους στα νότια σύνορα της Τουρκίας. Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο του 2016 ο Biden είχε απειλήσει ότι οι ΗΠΑ θα κόψουν όλες τις παροχές προς τους Κούρδους της Συρίας, εφόσον δεν συμμορφωθούν με τις τουρκικές απαιτήσεις να αποσυρθούν στα ανατολικά του ποταμού Ευφράτη.

Δεύτερον, η αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400 από την Τουρκία έχει τις ρίζες της στην άρνηση της Γερμανίας και των ΗΠΑ να της πουλήσουν το αμερικανικής κατασκευής πυραυλικό σύστημα PATRIOT PAC-3, σε μία περίοδο που η Τουρκία αντιμετώπιζε αυξανόμενες εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή. Οι ΗΠΑ πρέπει να σταθμίσουν μεταξύ της επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία και των αντίποινων στα οποία έχει απειλήσει η Τουρκία να προβεί στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, όπως να απαγορεύσει στις ΗΠΑ την πρόσβαση στην στρατηγικής τοποθεσίας αεροπορική της βάση που διατηρεί στην Τουρκία (Incirlik Air Base).

Τρίτον, οι σχέσεις Τουρκίας και Ρωσίας είναι σε περίοδο κρίσης και η αντιπαλότητά τους μπορεί να φανεί χρήσιμη για τις ΗΠΑ, καθώς πρώτιστος στόχος της διακυβέρνησης Biden είναι να περιορίσει τον επεκτατισμό της Ρωσίας, την οποία ο νέος Πρόεδρος έχει αποκαλέσει «τη μεγαλύτερη απειλή για την αμερικανική εθνική ασφάλεια».

ΠΗΓΗ: National Interest/ Ali Demirdas, Biden and Turkish-American Relations: The Coming Crisis?

Τα λέγαμε… Οι δήθεν κινήσεις “καλής θέλησης” της Τουρκίας ως προσπάθεια να προσεγγίσει την Ε.Ε. ενόψει των κυρώσεων

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: