Παράταση lockdown θέλουν 7 στους 10, απαισιοδοξία για κυρώσεις κατά Τουρκίας




Μεγαλώνει η ανησυχία των πολιτών για τον κορωνοϊό μετά τον πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων και των θανάτων, αλλά και την οριακή εικόνα που παρουσιάζουν τα νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα.

Στην έρευνα της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, αποτυπώνεται ο αυξημένος προβληματισμός σε σχέση με τη σφυγμομέτρηση που πραγματοποιήθηκε ένα μήνα πριν.

Το 78% ανησυχεί πολύ (52%) και αρκετά (26%), ενώ το ποσοστό στα τέλη Οκτωβρίου ήταν στο 70% και τον Σεπτέμβριο στο 66%. Μέτρια ανησυχεί το 11%, λίγο το 4% και ελάχιστα έως καθόλου επίσης το 4%. Ενδεικτικό του σκεπτικισμού που καταγράφεται σε όλη την περιφέρεια είναι ότι σε ποσοστό 76% οι ερωτηθέντες απαντούν πως θέλουν παράταση του lockdown για όσο χρειαστεί (36%) ή μικρή παράταση και επανεξέταση των δεδομένων (40%). Μόλις το 17% υποστηρίζει πως θα ήθελε άμεση χαλάρωση.

Διστακτικό για το εμβόλιο το 30%

Στην ερώτηση «θα κάνετε το εμβόλιο για τον νέο κορωνοϊό, όταν αυτό εγκριθεί και είναι δια-θέσιμο, δωρεάν για εσάς;» το 64% είναι θετικό. «Σίγουρα ναι» απαντά το 37% και «μάλλον ναι» το 27%. Διστακτικό, ωστόσο, εμφανίζεται το 30% των πολιτών. Οι ηλικίες από 60 ετών και άνω στη συντριπτική τους πλειονότητα (82%) ισχυρίζονται ότι θα κάνουν το εμβόλιο, σε αντίθεση με τους νεότερους (17-29 ετών), που οι μισοί δηλώνουν πως σίγουρα ή μάλλον δεν θα προβούν σε εμβολιασμό. Τους πρώτους μήνες απαντά ότι θα κάνει το εμβόλιο το 55%.

Πιο συγκεκριμένα, εφόσον δοθεί η έγκριση και είναι δωρεάν, το 34% απαντά πως θα μεταβεί στα εμβολιαστικά κέντρα το συντομότερο δυνατόν και το 21% ύστερα από 2-3 μήνες. Αρκετά αργότερα δηλώνει πως θα κάνει το εμβόλιο το 21% και ποτέ το 16%.

Προβάδισμα ΝΔ, χαμηλά ο πήχης για τα ελληνοτουρκικά

Η κυβέρνηση, πάντως, παρά την κρίση του κορωνοϊού, εξακολουθεί να διατηρεί ευρύ προβάδισμα από τον ΣΥΡΙΖΑ, της τάξης των 17 μονάδων (18% τον Οκτώβριο). Η Ν.Δ. συγκεντρώνει ποσοστό 40% (41,5% πριν από ένα μήνα) και ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 23% χάνοντας μισή μονάδα. Σταθερά παραμένουν το ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ με 7% και 6% αντίστοιχα, 5% η Ελληνική Λύση (έναντι 4,5%) και 3% το ΜέΡΑ25 (ίδιο ποσοστό). Η ζώνη των αναποφάσιστων αποτυπώνεται στο 8%.

Στα ελληνοτουρκικά, με βάση τη στάση που έχουν τηρήσει έως τώρα οι εταίροι στην Ε.Ε., δεν καταγράφεται αισιοδοξία για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής. «Σίγουρα ναι» απαντά μόνο το 5% και «μάλλον ναι» το 25%. Οτι οι γείτονες θα πέσουν πάλι στα «μαλακά» πιστεύει το 62% των ερωτηθέντων.

Με πληροφορίες από ΣΚΑΙ, PULSE

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας στον Στόλτενμπεργκ: Η Τουρκία με τις ενέργειές της υπονομεύει τη συνοχή του ΝΑΤΟ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: