Μόνο ένα θαύμα τη σώζει: Προ των πυλών το καθολικό lockdown στη Θεσσαλονίκη

File photo: According to an analysis of last week’s samples, the concentration of the viral genome in Thessaloniki’s sewage is still increasing rapidly. ANA-MPA/ANA-MPA/NIKOS ARVANITIDES




Με καθολικό lockdown απειλείται πλέον η Θεσσαλονίκη ύστερα από τα 1.288 κρούσματα που κατεγράφησαν μέσα σε δύο εικοσιτετράωρα και ενώ ήδη κορυφαίοι πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί παράγοντες προαναγγέλλουν περαιτέρω μέτρα.

Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι η ανακοίνωση αυτών δεν αποκλείεται να γίνει ακόμη και σήμερα το μεσημέρι από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Βέβαιος ότι στη Θεσσαλονίκη θα απαιτηθούν νέα μέτρα -κατασταλτικά και περιοριστικά–  δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός επεσήμανε ότι μολονότι η συμπρωτεύουσα είχε φτάσει σε βαρύ επιδημιολογικό σημείο, το καμπανάκι δεν ήχησε όπως έπρεπε και έκανε λόγο για αμετροέπεια στη διαχείριση της ψυχαγωγίας και της διασκέδασης.

Υπογράμμισε ότι αν δεν υπάρξει ατομική η συλλογική ευθύνη δεν πρόκειται να ευδοκιμήσει κανένα μέτρο και συμπλήρωσε ότι το υγειονομικό κομμάτι της πόλης δέχεται μεγάλη πίεση.

Αίτημα για αυστηρότερα μέτρα στην πόλη πρόκειται να υποβάλει προς τον πρωθυπουργό και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, σύμφωνα με όσα δήλωσε μετά από συσκέψεις που είχε στα νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και «Γεννηματάς»:

«Θα στηρίξω και θα στηρίξουμε τους γιατρούς μας, τους νοσηλευτές μας και το ΕΣΥ. Δυστυχώς κάποιοι λίγοι διακινδύνευσαν και διακινδυνεύουν άμεσα τη ζωή και την υγεία όλων. Η επιδημία του κορωναϊού εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμού στη Θεσσαλονίκη. Καταλαβαίνω την κούραση το άγχος, την αγωνία και τα προβλήματα του κόσμου, όμως η δημόσια υγεία είναι πάνω απ΄ όλα. Η κυβέρνηση χτύπησε πολλά καμπανάκια νωρίς. Κάποιοι όμως δεν άκουσαν. Είμαστε υποχρεωμένοι να περιορίσουμε τη διασπορά του κορωνοϊού και τη δημόσια υγεία. Γι αυτό και θα εισηγηθώ στον πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη τη λήψη περαιτέρω μέτρων».

Επίσης, ο κ. Κικίλιας με ανάρητσή του στο Twitter ανακοίνωσε πως από σήμερα, Δευτέρα, κλιμάκια του ΕΟΔΥ θα βρίσκονται έξω από τα νοσοκομεία της πόλης για τη διεξαγωγή τεστ.

 

Η Θεσσαλονίκη δύσκολα θα αποφύγει ένα πιο σκληρό lockdown ανέφερε από την πλευρά του και ο δήμαρχος της πόλης Κων/νος Ζέρβας: «Είμαστε σε έναν πόλεμο αυτή τη στιγμή και πρέπει σήμερα να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε το κακό. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί, θέλουν χρόνο μέχρι να αρχίσουν να αποδίδουν, ωστόσο δεδομένου του τεράστιου αριθμού κρουσμάτων θα χρειαστεί να πάρουμε και πιο αυστηρά μέτρα. Ήδη έχω εισηγηθεί απαγόρευση κυκλοφορίας νωρίτερα στις 8-9 το βράδυ, αλλά και απαγόρευση μετακινήσεων μέσα κι έξω από τον νομό. Δεν είναι καθολικού lockdown, το λιανεμπόριο θα είναι ανοιχτό, οι υπηρεσίες ανοιχτές, δε θα απαιτούνται SMS για την κυκλοφορία», δήλωσε ο κ. Ζέρβας στον ΣΚΑΪ.

Η βαρύτατη επιδημιολογική εικόνα που έχει διαμορφωθεί στη Βόρεια Ελλάδα θα απασχολήσει σήμερα τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και το επιτελείο του στη σύσκεψη με τους λοιμωξιολόγους στο Μαξίμου.

Σύμφωνα με την χθεσινή ανακοίνωσε του ΕΟΔΥ η Θεσσαλονίκη ξεπέρασε και πάλι τα κρούσματα που έχει η Αττική, φτάνοντας τα 449 σε σύνολο 1.678 κρουσμάτων σε όλη τη χώρα.

Ετσι η πόλη έχει φθάσει τα 1.288 κρούσματα μέσα σε δύο 24ωρα (839 ανακοινώθηκαν το Σάββατο και 449 χθες) και τα νοσοκομεία δέχονται ήδη τεράστια πίεση.

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: “Είμαστε σε έναν πόλεμο… δε θα γλιτώσουμε το καθολικό lockdown”, λέει ο Κωνσταντίνος Ζέρβας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: