Μέχρι το τέλος της εβδομάδας οι αποφάσεις για το lockdown: Η Θεσσαλονίκη δίνει τη μεγαλύτερη της μάχη…

FILE PHOTO: Φωτογραφία από drone που εικονίζει τις πλατείες Λευκού Πύργου και Νέας Παραλίας στη Θεσσαλονίκη, άδειες λόγω της εφαρμογής των νέων μέτρων απαγόρευσης της νυχτερινής κυκλοφορίας εν μέσω lockdown. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ




Οι τελικές αποφάσεις για το lockdown θα ληφθούν στο τέλος αυτής της εβδομάδας «ώστε όλοι να γνωρίζουν πώς θα προγραμματίσουν τις δραστηριότητές τους μετά τις 30 Νοεμβρίου», επεσήμανε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1 FM», επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Επίσης, είδε ως ένα πρώτο θετικό αποτέλεσμα, στο οποίο συνέβαλε «η αποφασιστική στάση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι προέχει η δημόσια υγεία και γι’ αυτόν τον λόγο δεν θα γίνει πορεία», τη μη πραγματοποίηση μαζικών συγκεντρώσεων για τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου.

Ταυτόχρονα μίλησε για τα μέτρα στήριξης της οικονομίας και τόνισε πως θα συνεχιστεί για όσο διάστημα χρειαστεί η προσπάθεια στήριξης των πιο ευάλωτων.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε σήμερα 2.422 νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στην Ελλάδα, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 78.825, εκ των οποίων το 53,8% άνδρες.

Τα 4.685 (5,9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 20.225 (25,7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 443 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. Οι 143 (32,3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 81,5% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Από τις ΜΕΘ έχουν εξέλθει 392 ασθενείς.

Τέλος, έχουμε 63 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 1.228 θανάτους συνολικά στη χώρα, 502 (40,9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 97,2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

  • Γυναίκα θετική στον κορονοϊό γέννησε με καισαρική στο νοσοκομείο ένα υγιέστατο κοριτσάκι

Ένα υγιέστατο κοριτσάκι, περίπου τριών κιλών, έφερε στον κόσμο χθες με καισαρική τομή, στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας, μία 28χρονη γυναίκα που είναι θετική στον κορονοϊό.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Διοικητής του Νοσοκομείου, Λεωνίδας Ρουμπάτης, αισθάνεται ιδιαίτερα περήφανος που πραγματοποιείται για πρώτη φορά σε ένα περιφερειακό νοσοκομείο, όπως το Γ.Ν. Κέρκυρας, καισαρική επέμβαση σε γυναίκα που είναι θετική στον κορονοϊό.

«Αισθάνομαι ιδιαίτερα υπερήφανος ως διοικητής του Νοσοκομείου Κέρκυρας, για τη διαχείριση ενός εξαιρετικά́ επείγοντος περιστατικού́ καισαρικής σε γυναίκα θετική στον κορονοϊό. Συγχαίρω όλους αυτούς τους άξιους επιστήμονες μας που με ιδιαίτερη αυτοθυσία και συνάμα επιστημοσύνη, δείχνουν το δρόμο ότι το Νοσοκομείο μας πρωτοστατεί για άλλη μια φορά» τόνισε ο Διοικητής του Νοσοκομείου.

Τα συγχαρητήρια του, στους γιατρούς και τη διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας ανήρτησε σήμερα σε προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Να σημειωθεί πως η 28χρονη γυναίκα υπεβλήθη σε καισαρική τομή καθώς και το πρώτο της παιδάκι το γέννησε με καισαρική, ενώ αυτή την ώρα μητέρα και βρέφος, που είναι υπό́ συνεχή παρακολούθηση και είναι καλά́ στην υγεία τους, βρίσκονται σε ειδική μονάδα Λοιμώξεων τηρούμενες αυστηρά όλες οι οδηγίες που δόθηκαν από τον ΕΟΔΥ.

Όπως επεσήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής του Νοσοκομείου, «αύριο θα βγούνε και τα αποτελέσματα του test covid που υποβλήθηκε το νεογνό».

  • Θεσσαλονίκη: «’Ολη η πόλη μάχεται μαζί. Οι επόμενες 10 μέρες θα είναι δύσκολες» δήλωσαν υγειονομικοί φορείς στη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης για τον κορονοϊό

Συστάσεις προς τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης να τηρούν με ευλάβεια τα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό και να περιορίσουν στο ελάχιστο τις κοινωνικές επαφές τους, ώστε να πέσει ο αριθμός των κρουσμάτων και να αντέξουν στην πίεση τα νοσοκομεία της πόλης, απηύθυναν επιστημονικοί και υγειονομικοί φορείς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της πανδημίας, στη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη.

Στη συνεδρίαση που συγκλήθηκε προκειμένου να ενημερωθούν οι δημοτικοί σύμβουλοι και οι πολίτες για την πορεία του κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη, ο επίκουρος καθηγητής ΑΠΘ Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας στο ΑΧΕΠΑ, Συμεών Μεταλλίδης, έκανε λόγο για μία «δύσκολη κατάσταση, με υγειονομικούς που έχουν υπερβεί τον εαυτό τους, με γεμάτα κρεβάτια στις ΜΕΘ και λύσεις ανάγκης».

«Πήραμε κρεβάτια από άλλες κατηγορίες ασθενών και δανειστήκαμε κρεβάτια από τον ιδιωτικό τομέα, που φτάνει κι αυτός στα όρια του. ‘Ολη η πόλη μάχεται μαζί. Θα βάλουμε πλάτη και θα πάμε να βγάλουμε την πόλη από αυτή την κρίση. Θα είναι δύσκολες ημέρες. Για τις επόμενες 10 ημέρες θα είμαστε σε μεγάλες ροές ασθενών μέχρι να τηρηθούν τα μέτρα. Η διασπορά συνεχίζεται γιατί κλείσαμε την εστίαση και καθημερινά κάποιοι μαζεύονται σε σπίτια. ‘Αρα εκτίθενται στον κίνδυνο. Πλέον, δεν έχουμε τον χρόνο να μιλάμε, είναι πολύτιμος. Εμείς θα πρέπει να κλειστούμε στα νοσοκομεία, εσείς να ενημερώνετε», είπε ο κ.Μεταλλίδης.

Για το ΑΧΕΠΑ είπε πως το 1/3 του νοσοκομείου, δηλαδή 200 κλίνες, είναι κατειλημμένες αυτή τη στιγμή από ασθενείς με κορονοϊό. «Στις ΜΕΘ μπορούσε να γίνει καλύτερος σχεδιασμός, όμως φτάσαμε σε σημείο να νοσηλεύουμε πολλούς ασθενείς. Δεν δημιουργούνται νοσοκομεία σε τρεις μήνες», τόνισε ο κ.Μεταλλίδης απαντώντας σε ερωτήσεις και απορίες δημοτικών συμβούλων.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ και διευθυντής της Κλινικής Αναπνευστικής Ανεπάρκειας, Ιωάννης Κιουμής, έδωσε μία αισιόδοξη είδηση με αφορμή τη σημερινή εφημερία του νοσοκομείου Παπανικολάου:

«Θα τολμήσω, με επιφύλαξη, να πω ότι υπάρχει μια μικρή, αλλά ορατή ύφεση του αριθμού της προσέλευσης των ασθενών που είναι ύποπτοι ή πάσχουν από τον κορονοϊό. Δεν φτάνει μια τέτοια μέρα βέβαια. Θα πρέπει να επιβεβαιωθεί στατιστικά με τις εφημερίες και των άλλων νοσοκομείων τις επόμενες ημέρες. Είναι καλό όμως να μην ξεκινήσουμε με μία ολόμαυρη εικόνα αλλά με κάτι που έχει μέσα του και λίγο φως».

Ερωτηθείς ο κ. Κιουμής για τον λόγο που οδηγήθηκε η Θεσσαλονίκη στη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, εκτίμησε πως ένας βασικός λόγος ήταν η άφιξη των φοιτητών στην πόλη.

«Στα μέσα του Σεπτέμβρη η εικόνα της Θεσσαλονίκης ήταν σχεδόν ειδυλλιακή. Με έναν εκπληκτικό τρόπο τα κρούσματα ανέβηκαν ραγδαία. Οι καιρικές συνθήκες δεν μεταβλήθηκαν δραματικά. Ούτε οι συγκοινωνίες έγιναν χειρότερες. Από την άλλη, οι Θεσσαλονικείς δεν άλλαξαν συνήθειες. Αυτό που έγινε ήταν η μαζική επάνοδος των φοιτητών. Είμαστε μία φοιτητούπολη, άνθρωποι νέοι αναζήτησαν τις παρέες τους μετά το καλοκαίρι, θέλησαν να βγουν έξω. Υπήρξε μία χαλαρότητα γενικότερα».

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάχτυλος, ενημέρωσε για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία της πόλης. ‘Οπως είπε «η άσκηση ιατρικής γίνεται υπό πολεμικές συνθήκες. Τα εισιτήρια ξεπερνούν τα εξιτήρια, είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα καταληφθούν τα κρεβάτια. ‘Αρα το κρίσιμο είναι να σταματήσει η ροή ασθενών».

Σε ότι αφορά τις προβλέψεις, είπε πως «εάν αφήναμε την πανδημία να εξελιχθεί από την εμπειρία μας από τις άλλες επιδημίες θα περιμέναμε να έχουμε ύφεση στα μέσα Δεκεμβρίου, αφού θα πληρώναμε βαρύτατο φόρο αίματος. Θα περιμέναμε να έχουμε μία επανάληψη κατά τα τέλη Ιανουαρίου και μία ύφεση στα τέλη Μαρτίου».

Ο κ.Εξαδάχτυλος τόνισε πως «τα Χριστούγεννα δεν είναι σαν Πάσχα του ’20, αλλά αυτό είναι η προσωπική μου εκτίμηση, γιατί δεν έχουμε δει ακόμα πόσο αποτελεσματικά θα είναι τα μέτρα».

Τέλος, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νικόλαος Νίτσας, ζήτησε από τους κατοίκους να προχωρήσουν σε ένα «προσωπικό, οικογενειακό lockdown, για να κλείσουμε την πόρτα στο ιό, γιατί οι επόμενες δέκα ημέρες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες». Υποστήριξε πως μετά το άνοιγμα της οικονομίας θα πρέπει και πάλι να τηρούνται τα μέτρα «ειδάλλως θα ξαναγυρίσουμε εδώ που είμαστε».

  • Για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Όπως είπε ο κ. Πέτσας, «επειδή ο πρωθυπουργός έδειξε αυτή την αποφασιστική στάση, ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κ.Κ.Ε. και το ΜΕΡΑ25, που είχαν εκδηλώσει με κοινό τους κείμενο την πρόθεσή τους να κάνουν συγκεντρώσεις, δεν προέβησαν σε μαζικές συγκεντρώσεις. με αποτέλεσμα το μείζον -που ήταν να μην γίνει αυτή η γιορτή της Δημοκρατίας γιορτή για τον κορονοϊό- να επιτευχθεί. Δεν είχαμε μαζικές συναθροίσεις. Αυτό είναι το πρώτο θετικό αποτέλεσμα, το οποίο κρατάμε ως κάτι πολύ σημαντικό, γιατί η σημερινή ημέρα είχε όλες τις προϋποθέσεις να γίνει μια αιτία υπερμετάδοσης και τελικά αυτό, ευτυχώς, δεν έγινε».

Αναφορικά με το επιχειρησιακό πεδίο ανέφερε ότι «υπήρξε μια συμβολική κίνηση του Κ.Κ.Ε. με τη συμμετοχή περίπου 200 ατόμων στην Βασιλίσσης Σοφίας, έξω από τον σταθμό του Μετρό. Αμέσως πήγε εκεί ο επικεφαλής της Αστυνομίας και μόλις διαπίστωσε το γεγονός, ζήτησε να διαλυθούν.

Ο κ. Κουτσούμπας τον διαβεβαίωσε ότι θα γίνει και έγινε. Διαλύθηκαν αυτοί οι οποίοι ήταν εκεί, χωρίς να υπάρξει πορεία. ‘Αρα, αυτό είναι το πρώτο θετικό στοιχείο το πρωί. Το απόγευμα είχαμε την εξέλιξη στην Πανεπιστημίου. Είχαν υψώσει πολύ τον πήχη κάποιες πολιτικές δυνάμεις, όπως το Κ.Κ.Ε., ότι θα κάνουν πορεία και θεώρησαν ότι έπρεπε κάτι να δείξουν στους ψηφοφόρους τους και επιχείρησαν να κάνουν κάτι άλλο. Αυτό το άλλο, δεν μπορούσε να γίνει ανεκτό όταν έχουμε απαγόρευση συνάθροισης και γι’ αυτό η Αστυνομία, παρουσία του εισαγγελέα, έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει και διαλύθηκε αυτή η συνάθροιση».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε πως «το πρωί έκαναν μια κατάληψη, στην ουσία, του οδοστρώματος στη Βασιλίσσης Σοφίας, έξω από τον σταθμό του Μετρό, η οποία κινητοποίησε αμέσως την Αστυνομία και πράγματι διαλύθηκαν. Όταν, όμως, οι δυνάμεις του Κ.Κ.Ε. παρόντος του γ.γ. του κ. Κουτσούμπα, επιχείρησαν σε δεύτερη φάση να κάνουν πορεία στην Πανεπιστημίου, είχαν σαφή απάντηση από τις αστυνομικές Αρχές -παρουσία του εισαγγελέα- ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό, καθώς η πραγματοποίηση πορείας, είχε απαγορευτεί».

Υπογράμμισε επίσης ότι «όλες τις προηγούμενες ημέρες τα κόμματα αυτά της αντιπολίτευσης, είχαν φτάσει στο σημείο να μιλούν για εκτροπή, για αντισυνταγματικότητα και όλα αυτά, τα οποία καταρρίφτηκαν από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Είχαν υψώσει τον πήχη απέναντι σε ό,τι είχε σχέση με την απόφαση της κυβέρνησης να μην επιτραπούν οι πορείες για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Τελικά δεν έκαναν πορείες. Και ευτυχώς που δεν έκαναν. Διότι θα ήταν ένα γεγονός υπερμετάδοσης του ιού στην κοινότητα. Είναι τελείως διαφορετικό πράγμα να μιλάμε για 150 και 200 άτομα και άλλο να είχαμε 4.000, 5.000 ή και 10.000 άτομα».

  • Για το lockdown και την προοπτική άρσης του

Αναφορικά με το lockdown ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε πως οι αποφάσεις θα ληφθούν στο τέλος αυτής της εβδομάδας ώστε όλοι να γνωρίζουν πώς θα προγραμματίσουν τις δραστηριότητές τους μετά τις 30 Νοεμβρίου. Τόνισε συγκεκριμένα:

«Θα κάνουμε τα πάντα για να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία και την ανθρώπινη ζωή. ‘Αρα, πάντα θα παίρνουμε το κατάλληλο μέτρο που εκείνη τη στιγμή ενδείκνυται, σύμφωνα με τους ειδικούς, για να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού στην κοινότητα. Δεν θα αποκλείσουμε ποτέ κανένα από τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, μέχρι να μπορέσει να εμβολιαστεί ένα ικανό τμήμα του πληθυσμού και να αφήσουμε πίσω αυτό τον εφιάλτη των τελευταίων εννέα μηνών.

Σήμερα περιμένουμε να γίνει, μια επιπέδωση της καμπύλης σε σχέση με τα κρούσματα της αντίστοιχης ημέρας της προηγούμενης εβδομάδας. Περιμένουμε αυτό να διατηρηθεί μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας και σιγά-σιγά να πέφτουμε σε αριθμό κρουσμάτων και να προσεγγίζουμε επίπεδα, τα οποία θα μας επιτρέψουν σιγά-σιγά να ξανανοίξουμε. Θα αξιολογήσουμε την κατάσταση Παρασκευή και Δευτέρα και αν χρειαστεί να πάμε σε σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνικής δραστηριότητας, αυτό θα κάνουμε. Θυμίζω ότι κάτι ανάλογο είχε γίνει και τον Μάιο. Είχαμε ανοίξει σε τρεις φάσεις, 4 Μαΐου, 11 Μαΐου και 18 Μαΐου. Είναι πιθανό να γίνει και αυτό. Αλλά τις οριστικές αποφάσεις μας, θα τις πάρουμε τέλος αυτής της εβδομάδας, αρχές της επόμενης, με βάση την εκτίμηση και των ειδικών».

Πρόσθεσε επίσης πως «η εμπειρία του καλοκαιριού, δίνει τη δυνατότητα να δούμε ποιες είναι οι περιοχές στις οποίες μπορούμε να προχωρήσουμε πιο γρήγορα στο άνοιγμα και σε ποιες ενδεχομένως να πάμε πιο αργά. Το ζήτημα, είναι ότι κάποιες δραστηριότητες του λιανεμπορίου, δείχνουν ότι δεν είναι πηγή ανησυχίας για υπερμετάδοση. Επίσης τα σχολεία μας έχουν χαμηλότερο επιδημιολογικό φορτίο και μπορούν να ανοίξουν γρηγορότερα παρά αργότερα. ‘Αλλες πηγές δραστηριότητας, που έχουν να κάνουν με τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ιδίως στην εστίαση, μπορούν να ανοίξουν στο τέλος. Όλα αυτά εξετάζονται, προκειμένου να μπουν σε ένα σχέδιο, το οποίο αρχές της άλλης εβδομάδας θα είναι έτοιμο, προκειμένου όλοι να γνωρίζουν πώς θα προγραμματίσουν τις δραστηριότητές τους, μετά τις 30 Νοεμβρίου».

  • Για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τα τεστ και τα εμβόλια

«Το Σύστημα Υγείας θα δοκιμαστεί, αυτές τις ημέρες, όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη, αλλά σε όλη την Επικράτεια», τόνισε ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε:

«γι’ αυτό η χώρα αυτή τη στιγμή είναι μια υγειονομική Περιφέρεια. Επομένως, ο σχεδιασμός μας είναι να μπορέσουμε να αποφορτίσουμε συγκεκριμένες περιοχές που δέχονται την πίεση, με κατάλληλες μετακινήσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, με συμπράξεις στον ιδιωτικό τομέα -ακόμα και με επίταξη αν χρειαστεί- για να έχουμε περισσότερες κλίνες Θα γίνει, επίσης ενεργοποίηση άλλων λύσεων, όπως και στρατιωτικών νοσοκομείων. Θα κάνουμε, πάντως, ό,τι χρειαστεί, ώστε σε όλη την Επικράτεια να κατανεμηθεί αυτή η πίεση για να μην έχουμε προβλήματα. ‘Αρα,η πίεση στο σύστημα Υγείας, αυτή την εβδομάδα, θα είναι μεγάλη και θα είναι αυξανόμενη. Από την άλλη, τα κρούσματα θα αρχίσουν να πέφτουν λόγω του lockdown που έχει επιβληθεί από το προηγούμενο Σαββατοκύριακο».

Επανέλαβε επίσης πως: «Είχαμε 557 κλίνες όταν αναλάβαμε την διακυβέρνηση και αυτή τη στιγμή έχουμε 1.181. Χθες είχαμε 1.170. Κάθε μέρα προσθέτουμε κλίνες, Μ.Ε.Θ., προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την αυξημένη ζήτηση που υπάρχει. Έχουμε κάνει πάνω από 7.000 προσλήψεις μέχρι και σήμερα. Αυτό δεν αμφισβητείται. Απλώς έρχεται με δημιουργική λογιστική κάθε φορά ο ΣΥΡΙΖΑ και ανακαλύπτει κάτι. Είναι μόνιμοι; Στην αρχή προσλήφθησαν οι πιο πολλοί απ’ αυτούς ως έκτακτο προσωπικό. Πολλοί απ’ αυτούς, όπως έχουμε πει, από την πρώτη στιγμή, όχι τώρα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός το έχει πει από το καλοκαίρι, θα μονιμοποιηθούν. Και θέλουμε να επιβραβεύσουμε αυτούς που ρίχτηκαν στη μάχη, όταν τα πράγματα ήταν πάρα πολύ δύσκολα. Επίσης προχωράμε σε 300 προσλήψεις μόνιμων γιατρών. Και συνεχώς θα κάνουμε αυτό που πρέπει. όσο χρειαστεί Έχουμε ένα πόλεμο και κατανέμουμε τις δυνάμεις μας έτσι, ώστε να τον κερδίσουμε».

Όπως υπογράμμισε επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «σήμερα τα τεστ έχουν φτάσει να είναι 25 με 28 χιλιάδες. Αυτός είναι ένας μέσος όρος στην Ελλάδα. Είχαμε ξεκινήσει στις αρχές της πανδημίας με περίπου 800 με 1.000 τεστ την ημέρα. ‘Αρα έχουν αυξηθεί πάρα πολύ και μας βοηθάει σ’ αυτό και η δυνατότητα που είχαμε να δεσμεύσουμε πολλές χιλιάδες rapid test, τα γρήγορα τεστ. Από την αρχή της πανδημίας στην Ελλάδα. έχουν γίνει πάνω από τα 2 εκατομμύρια τεστ. Τα τεστ, κατά κύριο λόγο, χρησιμοποιούνται είτε για την ιχνηλάτηση στενών επαφών σε ένα κρούσμα είτε για επιδημιολογικούς λόγους όπως συστήνει η Επιτροπή των Ειδικών και εκτελεί ο ΕΟΔΥ. Παράδειγμα στα σχολεία μας, σε κάποιες περιοχές που είναι με μεγάλη επιβάρυνση, στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Το γεγονός ότι πλέον έχουμε σε μεγάλη ποσότητα rapid test αξιόπιστα, θα βοηθήσει στο επόμενο στάδιο, να έχουμε μια καλύτερη κάλυψη του πληθυσμού».

Όσον αφορά τη συμφωνία για την εξασφάλιση εμβολίων όταν αυτά παραχθούν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως

«Είμαστε στον σχεδιασμό που είχαμε πει. Νομίζω ότι τελικά θα υπάρχουν πολύ περισσότερα εμβόλια διαθέσιμα παγκοσμίως τις επόμενες εβδομάδες. Επομένως, αυτό μας κάνει λίγο πιο αισιόδοξους. Αν από το τέλος Δεκεμβρίου, αρχές Ιανουαρίου έχουμε τα πρώτα εμβόλια και μπούμε σε μια λογική αλυσίδας παραγωγής ικανοποιητική που δεν θα έχει καθυστερήσεις θα μπορέσουμε να έχουμε τον εμβολιασμό του πληθυσμού σύμφωνα με το αρχικό πλάνο. Γι’ αυτό το λόγο, θα είμαστε σε θέση να επικαιροποιήσουμε αυτό το πλάνο αρχές Ιανουαρίου. Το υγειονομικό προσωπικό και οι πιο ευπαθείς ομάδες, μέσα στον Ιανουάριο θα αρχίσουν να εμβολιάζονται μαζικά. Μέχρι όμως να φτάσουμε σε εκείνο το σημείο, δηλαδή του Φεβρουαρίου-Μαρτίου που ένα ικανό ποσοστό πληθυσμού θα έχει εμβολιασθεί, πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, να τηρούμε τα μέτρα και να μην χαλαρώσουμε. Είμαστε κοντά στην κορυφή. Ας μην χαλαρώσουμε, γιατί θα κυλήσουμε πίσω».

  • Για τη στήριξη της οικονομίας

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε όλο αυτό το χρονικό διάστημα για να στηρίξουμε την οικονομία. Γιατί όταν παίρνουμε μια απόφαση να κλείσει ένας κλάδος οικονομικής δραστηριότητας για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, πρέπει να είμαστε σε θέση να αποζημιώσουμε αυτόν που πλήττεται. Αυτό το κάνουμε από τον Μάρτιο», υπογράμμισε ο κ. Πέτσας. Και τόνισε:

«Έχουμε διαθέσει περίπου 24 δισ. ευρώ στην οικονομία προκειμένου να στηριχθεί στα πόδια της. Στηρίζουμε εργαζόμενους και επιχειρήσεις και έχουμε ανακοινώσει ήδη, τις προηγούμενες ημέρες, πρόσθετα μέτρα ύψους 3,3 δισ. ευρώ. Δηλαδή, είναι αυτά αρκετά; Όχι απαντώ. Δεν είναι αρκετά και γι΄ αυτό το λόγο θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε για όσο χρόνο χρειαστεί, ενδεχομένως και τον Δεκέμβριο και μετά αν αυτό απαιτηθεί. Ειδικά για τα Χριστούγεννα, όπως έχει πει ο πρωθυπουργός, θα γίνουν εξαγγελίες μέσα στην εβδομάδα, για το πώς θα εξειδικευθεί η στήριξη των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας».

Γεωγραφική κατανομή των 2422 κρουσμάτων

Η γεωγραφική κατανομή των 2422 κρουσμάτων έχει ως εξής:

– (6) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

– (3) εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως

– (2413) εγχώρια κρούσματα

Συγκεκριμένα:

– 513 κρούσματα από την Περιφέρεια Αττικής

– 595 κρούσματα από την Π.Ε. Θεσσαλονίκης.

– 17 κρούσματα από την Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

– 1 κρούσμα από την Π.Ε. Άνδρου

– 2 κρούσματα από την Π.Ε. Αργολίδας

– 2 κρούσματα από την Π.Ε. Αρκαδίας

– 4 κρούσματα από την Π.Ε. Άρτας

– 34 κρούσματα από την Π.Ε. Αχαΐας

– 15 κρούσματα από την Π.Ε. Βοιωτίας

– 30 κρούσματα από την Π.Ε. Γρεβενών

– 87 κρούσματα από την Π.Ε. Δράμας

– 49 κρούσματα από την Π.Ε. Έβρου

– 12 κρούσματα από την Π.Ε. Εύβοιας

– 3 κρούσματα από την Π.Ε. Ευρυτανίας

– 1 κρούσμα από την Π.Ε. Ζακύνθου

– 10 κρούσματα από την Π.Ε. Ηλείας

– 62 κρούσματα από την Π.Ε. Ημαθίας

– 20 κρούσματα από την Π.Ε. Ηρακλείου

– 1 κρούσμα από την Π.Ε. Θάσου

– 1 κρούσμα από την Π.Ε. Θεσπρωτίας

– 1 κρούσμα από την Π.Ε. Θήρας

– 17 κρούσματα από την Π.Ε. Ιωαννίνων

– 36 κρούσματα από την Π.Ε. Καβάλας

– 1 κρούσμα από την Π.Ε. Καλύμνου

– 11 κρούσματα από την Π.Ε. Καρδίτσας

– 18 κρούσματα από την Π.Ε. Καστοριάς

– 3 κρούσματα από την Π.Ε. Κέας-Κύθνου (Κέα)

– 15 κρούσματα από την Π.Ε. Κέρκυρας

– 48 κρούσματα από την Π.Ε. Κιλκίς

– 24 κρούσματα από την Π.Ε. Κοζάνης

– 11 κρούσματα από την Π.Ε. Κορινθίας

– 3 κρούσματα από την Π.Ε. Κω

– 2 κρούσματα από την Π.Ε. Λακωνίας

– 159 κρούσματα από την Π.Ε. Λάρισας

– 2 κρούσματα από την Π.Ε. Λασιθίου

– 11 κρούσματα από την Π.Ε. Λέσβου

– 10 κρούσματα από την Π.Ε. Λήμνου

– 42 κρούσματα από την Π.Ε. Μαγνησίας

– 11 κρούσματα από την Π.Ε. Μεσσηνίας

– 32 κρούσματα από την Π.Ε. Ξάνθης

– 76 κρούσματα από την Π.Ε. Πέλλας

– 14 κρούσματα από την Π.Ε. Πιερίας

– 5 κρούσματα από την Π.Ε. Πρέβεζας

– 3 κρούσματα από την Π.Ε. Ρεθύμνου

– 39 κρούσματα από την Π.Ε. Ροδόπης

– 12 κρούσματα από την Π.Ε. Ρόδου

– 103 κρούσματα από την Π.Ε. Σερρών

– 2 κρούσματα από την Π.Ε. Σποράδων

– 1 κρούσμα από την Π.Ε. Σύρου

– 17 κρούσματα από την Π.Ε. Τρικάλων

– 24 κρούσματα από την Π.Ε. Φθιώτιδας

– 58 κρούσματα από την Π.Ε. Φλώρινας

– 5 κρούσματα από την Π.Ε. Φωκίδας

– 52 κρούσματα από την Π.Ε. Χαλκιδικής

– 12 κρούσματα από την Π.Ε. Χανίων

– 3 κρούσματα από την Π.Ε. Χίου

71 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: