Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. ΚΥΠΕ




Η παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου και το πικνίκ στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων δεσπόζουν στα κύρια θέματα του κυπριακού Τύπου. Οι σημερινές εφημερίδες αναφέρονται, επίσης, στα προσκόμματα που προβάλλουν οι Βρετανοί στην υλοποίηση της συμφωνίας με την κυπριακή κυβέρνηση για ανάπτυξη των μη στρατιωτικών περιοχών στις βρετανικές βάσεις και στους στόχους του Ερντογάν και του Τ/κ ηγέτη για προώθηση για λύση δύο κυρίαρχων κρατών στο Κυπριακό με διατήρηση των τουρκικών εγγυήσεων.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Τρίτος Αττίλας σήμερα στην Αμμόχωστο για πικνίκ» γράφει ότι 37 χρόνια από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους και 46 χρόνια από το πρώτο και δεύτερο Αττίλα, ένας νέος Αττίλας πατά σήμερα το πόδι του στην κατεχόμενη Κύπρο για να παρευρεθεί στις εκδηλώσεις για την επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, αλλά και για να κάνει πικνίκ στην Αμμόχωστο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στο κόκκινο εξακολουθεί να παραμένει ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού, ενώ πλέον οι θάνατοι είναι καθημερινοί. Αλλού δημοσιεύει συνέντευξη του Προέδρου της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας Γιώργου Παπαγεωργίου, ο οποίος λέει ότι εδώ που φτάσαμε μόνο με αλλαγή του συστήματος αξιολόγησης τα πράγματα μπορούν να διορθωθούν στη δημόσια υπηρεσία.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο Μπλόκο στην ανάπτυξη των βρετανικών βάσεων» γράφει στο κύριο του θέμα ότι οι Βρετανοί με πρόσχημα τις περιβαλλοντικές τους ανησυχίες προβάλλουν διάφορα προσκόμματα για να καθυστερήσουν την υλοποίηση της συμφωνίας μη στρατιωτικής ανάπτυξης που υπεγράφη με την Κυπριακή Δημοκρατία λόγω και των πολιτικών εξελίξεων στο Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι τα τεράστια αδιέξοδα, λόγω της αδυναμίας της ε/κ πλευράς να πάρει αποφάσεις, οδηγούν την Κύπρο υπό τη γεωστρατηγική επιρροή της Τουρκίας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το σκάνδαλο των διαβατηρίων και όσων ακολούθησαν έχει έναν μεγάλο συντελεστή απόντα, που δεν είναι άλλος από τους λογιστές/ελεγκτές και τις ρυθμιστικά τους όργανα.

«Ο Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το κύριο του θέμα «Φιέστα στην Αμμόχωστο» και γράφει ότι ο Ερντογάν θα κάνει πανηγυρικό πέρασμα από την κατεχόμενη Κύπρο, στην οποία αναμένεται σήμερα για να παραστεί στις εκδηλώσεις για την ανακήρυξη του ψευδοκράτους. Αλλού δημοσιεύει συνέντευξη του Υφυπουργού Τουρισμού, Σάββα Περδίου, ο οποίος τονίζει πως ο οποίος ενώνει τη φωνή του με όσους ζητούν την πλήρη αναδόμηση της κατηγοριοποίησης των χωρών με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα. Δημοσιεύει, επίσης, συνέντευξη της Ευρωπαίας Επιτρόπου για την Υγεία, Στέλλας Κυριακίδου, η οποία μιλά για τις τρεις πρωτοβουλίες για να πάρει σάρκα και οστά η Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας.

Η «Χαραυγή» στεγάζει το κύριο της θέμα υπό τον τίτλο «Στο παρά ένα Ομοσπονδία ή δύο κράτη» και γράφει ότι το ΑΚΕΛ υποδεικνύει ότι η τουρκική επιθετικότητα απειλεί ευθέως την Κύπρο και την επιβίωση του λαού μας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι συνωστισμός προκλήθηκε στην Λεμεσό για την εξασφάλιση της πολυπόθητης άδειας κυκλοφορίας από και προς τη Λεμεσό και Πάφο λόγω των περιορισμών που επιβλήθηκαν στην διακίνηση. Αλλού γράφει ότι το ΑΚΕΛ υπογραμμίζει ότι στην περίπτωση του σφαγείου Cypra διατάγματα κατεδάφισης δεν εκτελέστηκαν ποτέ.

Η αγγλόφωνη «Sunday Mail» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Επανεξέταση για τις οικίες στα Βαρώσια», γράφει ότι η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων τσιμεντώνει τις κινήσεις της Τουρκίας στα Βαρώσια και ωθεί τους πρόσφυγες της πόλης να αγνοήσουν την στρατηγική της κυβέρνησης για την περίκλειστη πόλη. Αλλού αναφέρεται στην απόφαση για διενέργεια εξετάσεων για κορωνοϊό σε όλους τους οίκους ευγηρίας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τα νοσηλευτήρια μέχρι στιγμής τα πάνε καλύτερα στο δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Η εβδομαδιαία «Η Καθημερινή» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Κυρίαρχο κράτος και εγγυήσεις οι δύο στόχοι Ερντογάν – Τατάρ» ότι δύο κυρίαρχα κράτη με ξεχωριστές ΑΟΖ και τουρκικές εγγυήσεις απαιτούν πλέον δημοσίως η Άγκυρα και ο Τατάρ. Αλλού γράφει ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα για τον 46ο Πρόεδρο των ΗΠΑ δεν θα προέλθουν από τους Ρεπουμπλικάνους, αλλά από τις αντιθέσεις στο κόμμα του. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Κύπρος έχει υποβάλει αίτημα για 1,2 εκατ. δόσεων εμβολίου στην ΕΕ, προκειμένου να καλύψει και τις ανάγκες των Τ/κ, ενώ έχει έγκριση για 700.000 δόσεις.

Η επίσης εβδομαδιαία «Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Πάρε δρόμο, Ερντογάν» γράφει στο κύριο της θέμα ότι στην ιταμότερη και αθλιότερη πρόκληση κατά του κυπριακού Ελληνισμού από το 1974 και εντεύθεν προβαίνει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αυτοπροσώπως, προσυπογράφοντας διά της παρουσίας του τη θλιβερή επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους και το νέο παράνομο τετελεσμένο της καταπάτησης της Αμμοχώστου από τις ορδές του Αττίλα. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην πολιτική ισότητα μεταξύ Ε/κ και Τ/κ, σημειώνοντας ότι η πατρότητα ανήκει στους Βρετανούς και ότι πρόκειται για εργαλείο για πάντρεμα συνομοσπονδίας και ομοσπονδίας. Αλλού αναφέρεται στα μέτρα που προτείνουν οι επιδημιολόγοι για τα Χριστούγεννα.

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από τα MEDIA

ΚΥΠΕ – Γρηγόρης Σάββα
Λευκωσία, Κύπρος

Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων του Σαββάτου: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: