Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων του Σαββάτου: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Photo ΚΥΠΕ




Τα μπλόκα που στήθηκαν σε Λεμεσό και Πάφο στο πλαίσιο των Lockdown που έχουν επιβληθεί στις δύο επαρχίες για περιορισμό της διασποράς του κορωναϊού και η ραγδαία επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας της Κύπρου είναι τα κύρια θέματα που κυριαρχούν στον κυπριακό Τύπο.

Οι σημερινές εφημερίδες αναφέρονται επίσης πρωτοσέλιδα το πικνίκ του Τούρκου Προέδρου στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων την Κυριακή και τις κατηγορίες ότι το σφαγείο Cypra κατακράτησε σχεδόν €600.000 από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, ενώ καταχωρήθηκε εναντίον του αγωγή αφού παρέβη συμφωνία διακανονισμού

H «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Πικ νικ με 8 υπουργούς και τον Μπαχτσελί», γράφει ότι για πικνίκ στην παραλία των Βαρωσίων έρχεται αύριο ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μαζί με κουστωδία οκτώ Υπουργών και τον εθνικιστή Ντεβλέτ Μπαχτσελί και προσθέτει πως οι Τ/κ υποδέχονται την κουστωδία με διαμαρτυρίες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι άλλοι τέσσερις θάνατοι και 207 νέα κρούσματα κορωνοϊού καταγράφηκαν χθες στην Κύπρο. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα εισηγείται όπως αύριο την ώρα που ο Ερντογάν και η συνοδεία του θα πατούν το πόδι τους στην Αμμόχωστο να χτυπήσουν πένθιμα όλες οι καμπάνες στην ελεύθερη Κύπρο.

Ο «Πολίτης» κάτω από τον τίτλο «Φέσι 600.000 στο δημόσιο ταμείο», γράφει στο κύριο του θέμα ότι το σφαγείο Cypra κατακράτησε ποσό 568.528 προς τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, με το φάκελο να διαβιβάζεται στη Νομική Υπηρεσία, αλλά όταν αναζητήθηκε δεν εντοπίστηκε. Σημειώνει ότι το σφαγείο παρέβη συμφωνία διακανονισμό και καταχωρήθηκε αγωγή εναντίον του. Σε άλλο θέμα γράφει ότι προβληματισμό προκαλεί στην επιδημιολογική ομάδα η αύξηση του ποσοστού της θνησιμότητας τις τελευταίες μέρες. Αλλού γράφει για σύγχυση, διαμαρτυρίες, ανησυχία επαγγελματιών συνέθετα το κλίμα της πρώτης μέρας του απαγορευτικού σε Λεμεσό και Πάφο.

«Ο Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το κύριο του θέμα «Σοκ στα πρωτόγνωρα μπλόκα» και γράφει ότι σε πρωτόγνωρες περιπέτειες από χθες η Λεμεσός και η Πάφος, αλλά και ολόκληρη η Κύπρος που ζει για πρώτη φορά τον αποκλεισμό δύο ολόκληρων επαρχιών με τεράστιες συνέπειες στην κοινωνία, στην οικονομία και στην αγορά εργασίας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τις δυνάμεις τους θα μετρήσουν οι επικεφαλής των διαφόρων τάσεων στους κόλπους της Εκκλησίας κατά τη διάρκεια της Συνόδου που συγκάλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος στις 23 Νοεμβρίου με θέμα το Ουκρανικό. Αλλού γράφει ότι δεκάδες Ε/κ αγνοούμενοι βρίσκονται θαμμένοι στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, εκεί όπου αύριο Ερντογάν και Τατάρ ετοιμάζονται να κάνουν πικ νικ.

Η «Χαραυγή» κάτω από τον τίτλο «Ραγδαία επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας» γράφει στο κύριο της θέμα ότι ραγδαία ήταν η επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας και γι’ αυτό επιβλήθηκαν και τα lock down στις πιο βεβαρημένες με ιικό φορτίο πόλεις, τη Λεμεσό και την Πάφο. Αλλού γράφει ότι οι εικόνες που έφθασαν χθες από τη Λεμεσό και την Πάφο κάθε άλλο παρά θυμίζουν τις σφύζουσες από ζωή πόλεις. Σε άλλο θέμα γράφει ότι για ακόμη μια φορά βρέθηκαν εγκλωβισμένοι και σε απόγνωση οι κάτοικοι του διαμερίσματος Πύργου Τηλλυρίας, στους οποίους μετά την κατακραυγή θα επιτρέπεται να μεταβαίνουν στην Πάφο μόνο για σοβαρούς λόγους.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail», στο κύριο της θέμα «Σε ισχύ τα μπλόκα», γράφει ότι η Αστυνομία εγκατέστησε την Παρασκευή τα μπλόκα σε διάφορους δρόμους που οδηγούν στην Πάφο και στη Λεμεσό μετά την απαγορευτικό μετάβασης από και προς τις δύο επαρχίες, στο πλαίσιο των τελευταίων μέτρων για περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού. Αλλού γράφει ότι ξεκίνησε έρευνα αναφορικά με τις καταγγελίες μητέρας ότι το προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού αρνήθηκε τη νοσηλεία 15χρονου γιου της που αιμορραγούσε επειδή βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στη συμφωνία μεταξύ της ΕΔΕΚ και της Συμμαχίας Πολιτών για σύμπηξη ενός «αντιδιζωνικού μετώπου».

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ, Γρηγόρης Σάββα

Λευκωσία, Κύπρος

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE

Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: