H οικονομία είναι η αχίλλειος πτέρνα των γεωπολιτικών προκλήσεων του Ταγίπ Ερντογάν

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Δημοσίευμα της εφημερίδας Les Echos, (κείμενο Yves Bourdillon) που αναφέρεται στην πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση που διέρχεται η Τουρκία, με τις καταιγιστικές εξελίξεις που έλαβαν χώρα τις τελευταίες ημέρες με την καρατόμηση του κεντρικού τραπείτη, αλλά και την παραίτηση του υπουργου Οικονομικών και γαμπρού του Τούρκου Προέδρου.

Ο διορισμός του νέου κυβερνήτη της κεντρικής τράπεζας, Naci Agbal, προάγει μια κλασική νομισματική πολιτική, που πιθανότατα να καθησυχάσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές, αφού ο Τούρκος πρόεδρος Erdogan απομάκρυνε ξαφνικά με διάταγμα τον Murat Uysal.

Ο πρώην κυβερνήτης πλήρωσε με τη θέση του τη δραματική πτώση των αποθεματικών της κεντρικής τράπεζας, τα οποία μειώθηκαν κατά το ήμισυ από την αρχή του έτους σε 18 δισεκατομμύρια δολάρια. Η τουρκική λίρα έχασε το 30% της αξίας της το 2020 και έπεσε στο ιστορικό χαμηλό των 8,5 ανά δολάριο την Παρασκευή, με τον πληθωρισμό να διατηρείται πάνω από το 10 %.

Ο συντάκτης επισημαίνει ότι η οικονομία είναι αχίλλειος πτέρνα των γεωπολιτικών προκλήσεων του Erdogan. Οι γεωπολιτικές εντάσεις δε συνέβαλαν ασφαλώς στην προσέλκυση επενδυτών στο Βόσπορο και η χώρα πρέπει να δανειστεί για να κλείσει το διαρθρωτικά υψηλό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της.

Ο νέος κυβερνήτης της κεντρικής τράπεζας είχε επανειλημμένα επικρίνει την πολιτική του Berat Albayrak, ο οποίος υποστήριζε, όπως και ο Τούρκος Πρόεδρος την πολιτική της μείωσης των επιτοκίων με κάθε κόστος.

Ο πανίσχυρος Τούρκος Πρόεδρος φαίνεται λοιπόν σαν να “έτρωγε το καπέλο του” αυτό το Σαββατοκύριακο καλώντας τον Naci Agbal, σημειώνει χαρακτηριστικά ο συντάκτης.

Απομένει να δούμε εάν ο νέος διοικητής, ο οποίος θα μπορούσε να αυξήσει το βασικό επιτόκιο, που ορίζεται σήμερα στο 10%, στην επόμενη συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής του στις 19 Νοεμβρίου, θα είναι σε θέση να ακολουθήσει μια ανεξάρτητη πολιτική επί μακρόν. Υπενθυμίζεται ότι ο Recep Tayyip Erdogan έκανε ήδη τη δεύτερη καρατόμηση διοικητή της κεντρικής τράπεζας μέσα σε δεκαέξι μήνες.

ΠΗΓΗ: Les Echos, Erdogan contraint à un changement radical de politique économique

Τζαμί κτίζει ο Ερντογάν στην “αυλή” του Μακρόν: Στρατός η τουρκική Διασπορά στην Ευρώπη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: