Επίσημο ΝΑΙ των ΗΠΑ στην Ελλάδα για τα F-35: Αλλά προηγούνται οι 84 «ΟΧΙΕΣ» της Πολεμικής Αεροπορίας

File photo: Πολεμικά αεροσκάφη F-35 της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας έτοιμα για απογείωση. Φωτογραφία via Twitter, @usairforce photos by R. Nial Bradshaw




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ., HELLAS JOURNAL

Η πρόοδος της αναβάθμισης του στόλου των 84 μαχητικών F-16 στο επίπεδο VIPER είναι αυτή που θα κρίνει το πράσινο φως των ΗΠΑ ώστε να μπει και η Ελλάδα στην γραμμή παραγωγής του αεροσκάφους F-35.

Οι πληροφορίες από στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι το πρώτο Ελληνικό VIPER που έχει υποστεί τις απαραίτητες μετατροπές στην ΕΑΒ έχει «μεταμορφωθεί» σε ΟΧΙΑ. Οι επίγειες δοκιμές που γίνονται στο αεροσκάφος προχωρούν και απομένουν οι πρώτες πτητικές δοκιμές για να εγκαταλείψει στη συνέχεια το FIR Αθηνών, κατευθυνόμενο προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Εκεί οι δοκιμές θα συνεχιστούν, όπως και οι παρεμβάσεις των Αμερικανών σε ηλεκτρονικά συστήματα του F-16 της 335 Μοίρας «Τίγρης».

  • Η Ελλάδα με το VIPER «χτίζει την σπονδυλική στήλη» της Πολεμικής Αεροπορίας κι από εκεί και πέρα, τα 5ης γενιάς μαχητικά θα είναι το ατού της υφιστάμενης αεροπορικής δύναμης που η άφιξή τους τα επόμενα χρόνια μετατρέπει την Πολεμική Αεροπορία σε μια ιδιαίτερα αναπτυγμένη δύναμη στο σταυροδρόμι Δύσης και Ανατολής.

Αν η Ελλάδα εντός του 2021 περάσει στο πρόγραμμα των F-35, με ρεαλιστικούς όρους, σημαίνει ότι υλοποιεί το χρονοδιάγραμμα του Επιτελείου που θέλει την Πολεμική Αεροπορία σε μια τετραετία από σήμερα να διαθέτει στον αεροπορικό της στόλο και το stealth αεροσκάφος.

Ανοιχτή κι όχι κλειστή η πόρτα του F-35 για την HAF

Η τοποθέτηση του Αμερικανού πρεσβευτή στην Ελλάδα Τζέφρι Παϊατ ουσιαστικά ξεκαθαρίζει το τοπίο για δημοσιεύματα στον ξένο αλλά και Ελληνικό τύπο που έλεγαν πως οι Ηνωμένες Πολιτείες «ρίχνουν πόρτα» στην Ελλάδα για τα F-35.

Ο κος. Παϊατ εκείνο που σημειώνει, δεν επιδέχεται παρερμηνείες, και είναι η θέση των ΗΠΑ για το F-35 και την έλευση του στην Ελλάδα.

«Είμαστε πολύ περήφανοι για τη συνεργασία άμυνας και ασφάλειας με την Ελλάδα και εργαζόμαστε καθημερινά για να την περαιτέρω ενίσχυσή της, συμπεριλαμβανομένης της μελλοντικής απόκτησης των F-35 στην Ελλάδα. Ο δρόμος για την απόκτηση των F-35 είναι μια πολυετής διαδικασία που θα βασίζεται φυσικά στις επιτυχίες που έχουν πραγματοποιηθεί στο πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 Viper της Ελλάδας», είπε ο Αμερικανός πρεσβευτής, βάζοντας τέλος στις «φήμες».

Άλλωστε το F-35 δεν είναι ένα αεροσκάφος που δεν θέλουν οι ΗΠΑ να το δώσουν. Γι’ αυτό κατασκευάστηκε ως «διακλαδικό» μαχητικό και χρηματοδοτήθηκε από μια σειρά χωρών που είναι στενές σύμμαχη της Αμερική, για να το πάρουν όλοι.

Αυτό που αιτούνταν χώρες, όπως η Αυστραλία, η Ιαπωνία, Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ, που είναι κορυφαίοι σύμμαχοι των ΗΠΑ σε συγκεκριμένα γεωγραφικά σημεία, ήταν το F-22 RAPTOR, το οποίο βεβαίως η Αμερική δεν το αποδέσμευσε ποτέ. Η «γέννηση» του F-35, ικανοποιούσε αυτό το αίτημα, ώστε να το προμηθευτούν όλοι και να είναι διαλειτουργικό μεταξύ των συμμάχων, ικανό να υπηρετήσει διασυμμαχικές επιχειρήσεις με απλό τρόπο.

Βεβαίως μέσα από αυτή την τοποθέτηση του κου. Παϊατ, έρχεται και μια έμμεση απάντηση για τα έξι μεταχειρισμένα F-35 που έχει ρωτήσει η Ελληνική πλευρά, τα οποία ωστόσο εκείνο που θα προσέδιδαν στην χώρα μας και την Πολεμική Αεροπορία είναι ένα σαφές προβάδισμα στον τομέα της εκπαίδευσης ιπταμένων και μηχανικών.

Η Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών διαθέτει αυτή τη στιγμή περίπου 350 F-35 και θέλει να τα πετά όσο γίνεται περισσότερο, ώστε ν’ αναπτύξει όλες τις ικανότητες του αεροσκάφους και να εκπαιδεύονται οι ιπτάμενοι.

Ακόμη και τα πρώτα που είχαν τα «βρεφικά» προβλήματα που επιλύθηκαν στη συνέχεια και αυτά χρησιμοποιούνται πλήρως για εκπαίδευση στις δυο μητρικές αεροπορικές βάσεις.

Κατά σειρά προτεραιότητας…

Σίγουρα πολλά λειτουργούν και συνδυαστικά σ’ ότι έχει να κάνει με το Ελληνικό ενδιαφέρον για την απόκτηση των F-35 και εννοούμε την πρόσφατη αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα του μαχητικού 5ης γενιάς, καθώς η έλευσή του στην χώρα μας μεταφράζεται σε πλήρη μετατροπή του αεροπορικού ισοζυγίου, το οποίο θ’ αλλάζει δραματικά υπέρ της Ελλάδας.

Πάντως η θέση του κου. Παϊατ δείχνει και κάτι άλλο, την φήμη που διατηρούν οι Αμερικανοί ως τυπολάτρες απέναντι σ’ εκείνον που έχει κάνει μια παραγγελία.

  • Ο καθένας στο πρόγραμμα πρόσκτησης κρατά το δικό του χαρτί προτεραιότητας, αυτό έχει ισχύσει έως σήμερα για τις 12 χώρες που μέχρι τώρα έχουν πάρει το μαχητικό F-35, ακόμη και για το Ισραήλ που έχει πιεστικές ανάγκες, από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Άλλωστε όσες χώρες έχουν παραλάβει το 5ης γενιάς μαχητικό δεν τα πήραν από τη μια μέρα στην άλλη. Οι πρώτες τέσσερις χώρες- πυρήνας- που έγιναν χρήστες του F-35 μπήκαν στο πρόγραμμα το 2001-2003 και πήραν μαχητικά το 2012, όταν ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του προγράμματος ανάπτυξης. Τώρα το πρόγραμμα αυτό έχει ολοκληρωθεί και υπάρχει η γραμμή παραγωγής αλλά και πάλι με τον ρυθμό που παράγονται τα μαχητικά, προηγούνται άλλες χώρες.

Τα ΗΑΕ είναι η τελευταία χώρα που πριν λίγο καιρό παρήγγειλε 50 F-35. Με τις πλέον ευοίωνες προβλέψεις τα μαχητικά θα φτάσουν στο Αμπου Ντάμπι σε περίπου μια τετραετία.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

«ΜΕΔΟΥΣΑ» με Ελλάδα, Κύπρο, Αίγυπτο, Γαλλία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Το πιο ισχυρό αντι-τουρκικό μπλοκ στη Μεσόγειο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: