«ΜΕΔΟΥΣΑ» με Ελλάδα, Κύπρο, Αίγυπτο, Γαλλία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Το πιο ισχυρό αντι-τουρκικό μπλοκ στη Μεσόγειο

File Photo: Στιγμιότυπο από παλαιότερη άσκηση “Μέδουσα”. Πηγή: ΓΕΕΘΑ




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ., HELLAS JOURNAL
Η συγκέντρωση των δυνάμεων που πρόκειται να λάβουν μέρος στην πολυεθνική 5μερή άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ 10», εδώ και λίγες ώρες έχει ξεκινήσει, με την ελληνική ναυτική αρμάδα να συγκεντρώνεται στο νοτιοανατολικό τμήμα του Αρχιπελάγους για να βάλει ρότα για την Αλεξάνδρεια.

Στα νερά της Μεσογείου τα ελληνικά πληρώματα δίνουν πάνω από πέντε μήνες ένα ιδιαίτερο και ηχηρό παρόν απέναντι από την πρωτοφανή διάρκεια των τουρκικών προκλήσεων.

  • Οι δυο φρεγάτες που θα λάβουν μέρος στη «ΜΕΔΟΥΣΑ», δεν φεύγουν από το ναύσταθμο ούτε της Σαλαμίνας, ούτε της Κρήτης. Είναι μονάδες που απλώς θ’ αλλάξουν ρότα κι από το νοτιοανατολικό τμήμα του Αρχιπελάγους, εκεί, κοντά στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου και θ’ ανοιχτούν στη Μεσόγειο, αναμένοντας και τ’ άλλα πλοία.

Το ίδιο ισχύει και με το υποβρύχιο που θα πάρει κι αυτό μέρος στην 5μερή άσκηση. Πρόκειται για έναν εκ των αθέατων εφιαλτών του τουρκικού στόλου που δεν σταμάτησε αυτούς τους μήνες να βρίσκεται σε κατάδυση και να χει στήσει το καρτέρι του…

Το Επιτελείο, σε πλήρη συνεννόηση με το Αρχηγείο στόλου, θέλουν τα ελληνικά πληρώματα να βρίσκονται πάντοτε σε εγρήγορση. Αντιλαμβάνονται οι Επιτελείς- και το έχουν περάσει αυτό στα πληρώματα- ότι δεν υπάρχει σε καμία περίπτωση η πολυτέλεια για μακρά περίοδο ξεκούρασης, μετά από την πολύμηνη αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα. Αυτό σημαίνει ότι ο μόνος τρόπος να διατηρηθεί σε πλήρη εγρήγορση το προσωπικό είναι οι ασκήσεις και μια από αυτές είναι η 5μερή «ΜΕΔΟΥΣΑ».

Και δεν είναι μόνο αυτό, καθώς το Επιτελείο σύμφωνα με τις πληροφορίες που αναλύει δεν έχει ρίξει καθόλου το επίπεδο του συναγερμού στις ΕΔ. Μετά το καυτό καλοκαίρι, ένας ιδιαίτερα βαρύς χειμώνας στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις διατηρεί σε πλήρη εγρήγορση το σύνολο των δυνάμεων.

Επιτελείς σημειώνουν ότι αυτή η «ΜΕΔΟΥΣΑ» μπορεί να θεωρηθεί ως το πιο ισχυρό αντι-τουρκικό μπλοκ στην περιοχή, με τις δυνάμεις των χωρών που μετέχουν (σ.σ. Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος, Γαλλία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) να στέλνουν το πιο ξεκάθαρο μήνυμα συμμαχίας η οποία έχει έρθει ύστερα από πολλές συζητήσεις και ανάπτυξη εμπιστοσύνης.

  • Άσκηση με νόημα νότια από το Καστελόριζο

Λίγες ώρες πριν την 30η Νοεμβρίου, οι ναυτικές δυνάμεις της Ελλάδας και της Αιγύπτου ασκήθηκαν μαζί νότια από την Ρόδο, την Κάρπαθο και το Καστελόριζο, σε μια περιοχή όπου στο εύρος της, κινήθηκε παράνομα τόσο καιρό το σεισμογραφικό Oruc Reis.

  • Και μπορεί τις τελευταίες ώρες το σεισμογραφικό συνοδευόμενο από μικρή ομάδα τουρκικών πλοίων ν’ απομακρύνεται από την περιοχή της 6ης κατά σειρά, από την προηγούμενη σύνοδο κορυφής, παράνομη navtex, αλλά η Τουρκία δεν θα σταματήσει να τραβά το σχοινί της έντασης.

Εδώ και μέρες στο Επιτελείο παρατηρούν και καταγράφουν το θέατρο του παραλόγου με τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο να δηλώνει ξαφνικά «φιλοευρωπαϊστής», ενώ στις αρχές του περασμένου μήνα ήταν ο ίδιος που απειλούσε την Ευρώπη.

Εφόσον το Oruc Reis απομακρυνθεί έως το πρωί της Δευτέρας και δεν ανανεωθεί η παράνομη navtex πρόκειται για μια ακόμη προσχηματική κίνηση από την πλευρά της Τουρκίας που ελπίζει έτσι να πέσει στα μαλακά των Ευρωπαϊκών μέτρων.

  • Πάντως η άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ» έχει την δική της ξεχωριστή αξία ιδίως σε αυτή την χρονική συγκυρία, διότι η δημοσιοποίησή της, όπως και η Ελληνοαιγυπτιακή συνεργασία, έκανε ξανά την γείτονα ν’ αντιδρά σπασμωδικά.

Η εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, Πινάρ Καρά, έδειχνε γι’ άλλη μια φορά ότι η Άγκυρα ενοχλείται για την αναπτυγμένη συνεργασία της χώρα μας με την Αίγυπτο, αλλά και την πίεση που ασκεί η Αθήνα προς την Ευρώπη ώστε να ληφθούν επιτέλους μέτρα κατά της Άγκυρας.

Η εκπρόσωπος Πινάρ Καρά, αφού επανέλαβε τις γνωστές αξιώσεις της χώρας της για το Αιγαίο, περί αποστρατιωτικοποίησης, εναέριου χώρου κ.ο.κ., σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «Η Ελλάδα συνεχίζει να κλιμακώνει τις εντάσεις, τις προκλητικές παρενοχλήσεις και τις παραβιάσεις στην περιοχή και επιδεικνύει αδιάλλακτη στάση επιλέγοντας να απευθύνεται συνεχώς σε “τρίτα μέρη”, αντί για διάλογο.»

Και δια της εκπροσώπου του υπουργείου Άμυνας, η Τουρκία θυμήθηκε να μιλήσει για διάλογο, τον οποίο θέλει βεβαίως αλλά με τους δικούς της όρους, ώστε να παγιδεύσει την Αθήνα και να ξεδιπλώσει τις επεκτατικές της βλέψεις.

Τα «τρίτα μέρη» στα οποία αναφέρθηκε η Τουρκάλα εκπρόσωπος, είτε αυτά είναι οι σύμμαχες χώρες της Ανατολής, είτε τα κράτη μέλη της ΕΕ, έχουν αντιληφθεί την επιχείρηση της Τουρκίας, να διαταράξει τις ισορροπίες στην περιοχή κι αυτό η Άγκυρα , έχει κατανοήσει πως δεν είναι καλό για την ίδια διότι ανοίγει την βεντάλια των χωρών που θέλουν πλέον να επιβληθούν μέτρα εναντίον της.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: