Ζιλ Ριμέ, ο άνθρωπος που ίδρυσε FIFA και Παγκόσμιο Κύπελλο: 147 χρόνια από τη γέννησή του

FILE PHOTO: Το τρόπαιο που κατακτά ο νικητής του Παγκοσμίου Κύπελου Ποδοσφαίρου. EPA. FACUNDO ARRIZABALAGA




Ο Ζιλ Ριμέ θα μείνει για πάντα στην Ιστορία του ποδοσφαίρου. Όχι μόνο εξαιτίας του ονόματός του, το οποίο μέχρι το 1970 ήταν αυτό του Παγκόσμιου Κυπέλλου, αλλά επίσης και πάνω απ’ όλα, επειδή ήταν αυτός που συνέλαβε την ιδέα διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου, για πρώτη φορά το 1930, με την Ουρουγουάη, να πανηγυρίζει και την κατάκτηση του νικώντας (4-2) την Αργεντινή.

Ο Ριμέ διετέλεσε πρόεδρος της FIFA -συμμετέχοντας στην ίδρυσή της- για 33 χρόνια, από το 1921 έως το 1954, και χάρη στις προσπάθειές του, το ποδόσφαιρο εντάχθηκε στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Πριν γίνει πρόεδρος της FIFA, ο Ριμέ ήταν πρόεδρος της γαλλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας και ίδρυσε, μαζί με τον αδελφό του, τον αθλητικό σύλλογο Ρεντ Σταρτ, ο οποίος τέσσερις φορές (1921, 1922, 1923 και 1928) κατέκτησε το Γαλλικό Κύπελλο, την κύρια ποδοσφαιρική διοργάνωση της Γαλλίας εκείνη την εποχή.

Πέθανε το 1956, ενώ γεννήθηκε μία ημέρα σαν σήμερα, πριν από 147 χρόνια.

Στις σελίδες της ποδοσφαιρικής Ιστορίας βρίσκονται… επεισόδια που έχουν συμβεί με το Κύπελλο Ριμέ, που ο διάσημος Γάλλος παράγοντας είχε ζητήσει από τον γλύπτη Αμπέλ Λαφλέρ να δημιουργήσει για την πρώτη διοργάνωση που εκείνος είχε εμπνευστεί.

Το τρόπαιο, ύψους 38 εκατοστών από χρυσάφι μασίφ ήταν η εικόνα της νίκης, που κρατούσαν αθλητές με υψωμένα τα χέρια. Το Κύπελλο κατέληξε στα χέρια των Βραζιλιάνων στο Μεξικό το 1970.

Ο κανονισμός προέβλεπε ότι η ομάδα που θα κατακτούσε τρεις φορές την διοργάνωση θα το κρατούσε για πάντα σπίτι της. Στην πραγματικότητα κανείς δεν ξέρει που βρίσκεται σήμερα αυτό το Κύπελλο. Το 1983 εκλάπη από τα γραφεία της βραζιλιάνικης ομοσπονδίας και κάποιοι υποστηρίζουν πως το έλιωσαν. Είχε κλαπεί επίσης το 1966, λίγο πριν το Μουντιάλ της Αγγλίας, αλλά τότε βρέθηκε από ένα σκυλάκι, με το όνομα όνομα «Πικλς», που το ανακάλυψε αναζητώντας χώρο για να κάνει την ανάγκη του σε ένα πάρκο κοντά στο Λονδίνο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ρώμη, Ιταλία

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: