Το Πεντάγωνο …”θύμωσε” με την Τουρκία για τους S-400: Αλλά ποιά θα είναι η τελική απόφαση του κ. Τραμπ;

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στο Όβαλ Όφις, με τον υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο και τον σύμβουλο του Τζάρεντ Κούσνερ, σύζυγο της Ιβάνκα Τραμπ. EPA, LEIGH VOGEL / POOL




ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ:
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Πάλι τα ίδια, θα πουν οι αναγνώστες που διαβάζουν καθημερινά τη στήλη, και θα έχουν δίκιο. Αποτέλεσμα μηδέν… Όμως, είναι δημοσιογραφικό καθήκον η ορθή ενημέρωση, για θέματα που τα παρακολουθούμε καθημερινά, διότι ενδιαφέρουν την Ελλάδα και την Κύπρο, στον ύψιστο βαθμό.

Πρόκειται για τις σχέσεις της κατοχικής Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες θεωρώ ότι βρίσκονται σε πορεία τελικής σύγκρουσης. Όσο και να κλείνουν τα μάτια οι Αμερικανοί, το «μοιραίο» δεν θα αποφευχθεί, διότι -διότι ανεξάρτητα τι επιθυμούν- αυτό επιδιώκει ο Ταγίπ Ερντογάν.

Τι είχαμε την Παρασκευή; Πολλά και διάφορα…

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ επιτέθηκε στην τουρκική κυβέρνηση για τη δοκιμή τoυ ρωσικού συστήματος S-400, αλλά σιγά που θα ίδρωσε το αυτί του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας.

  • Ο επικεφαλής εκπρόσωπος του Πενταγώνου ανακοίνωσε ότι το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας “καταδικάζει με τον πιο ισχυρό τρόπο τη δοκιμή της Τουρκίας, στις 16 Οκτωβρίου, του συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400. Είμαστε ξεκάθαροι και ακλόνητοι στη θέση μας: ένα σύστημα S-400 εν λειτουργία δεν είναι σύμφωνο με τις δεσμεύσεις της Τουρκίας ως συμμάχου των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ», τόνισε και πρόσθεσε:

«Διαφωνούμε με τη δοκιμή από την Τουρκία αυτού του συστήματος, η οποία κινδυνεύει να έχει σοβαρές συνέπειες για τη σχέση ασφαλείας μας. Έχει ήδη ανασταλεί η συμμετοχή της Τουρκίας από το πρόγραμμα παραγωγής των F-35 και οι S-400 εξακολουθούν να αποτελούν σημαντικό εμπόδιο για την πρόοδο της διμερούς μας σχέσης.”

Και τι κάνουν για να σταματήσουν την Τουρκία οι Αμερικανοί πέρα από δηλώσεις; Δεν βλέπουμε να λαμβάνουν την τελική απόφαση, όπως ορίζουν οι νόμοι του κράτους…

Επίσης, την Παρασκευή, με εντολή από την Ουάσιγκτον έκλεισαν οι αμερικανικές υπηρεσίες σε όλη την Τουρκία και έχουν ληφθεί έκτακτα μέτρα ασφάλειας.

Οι Αμερικανοί έλαβαν πληροφορίες ότι τρομοκράτες σχεδίασαν επιθέσεις στις εγκαταστάσεις της αμερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα και στα κτίρια των προξενείων στην Κωνσταντινούπολη, στη Σμύρνη και στα Άδανα.

Όπως καταλαβαίνουμε πρόκειται για ένα σχέδιο τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον αμερικανικών στόχων, της πρεσβείας και των προξενείων, το οποίο όμως περιλαμβάνει και απαγωγές Αμερικανών υπηκόων.

Η αμερικανική ανακοίνωση δεν αναφέρει εάν οι υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών συνεργάστηκαν με τις τουρκικές για την αποκάλυψη του σχεδίου ή έδρασαν μόνες τους.

  • Πάντως είναι και αυτό ένα επεισόδιο στα πολλά μεταξύ της Τουρκίας και της Αμερικής. Πρόκειται για ακόμα μία σοβαρή κλιμάκωση διότι αφορά απειλή εναντίον διπλωματών και υπηκόων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι σχέσεις είναι κυριολεκτικά στο ναδίρ και ενώ βρισκόμαστε σε στάση αναμονής για την απόφαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφορικά με τη δοκιμή του ρωσικού συστήματος S-400 την περασμένη Παρασκευή.

Οι πληροφορίες διίστανται για το αν πραγματοποιηθεί κάποια καταλυτική κίνηση πριν ή μετά τις εκλογές. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι μέχρι τώρα ο πρόεδρος Τραμπ προσφέρει πλήρη κάλυψη στον Ερντογάν και την Τουρκία και την προστατεύει από τις κυρώσεις, για να μην καταρρεύσει η οικονομία της. Αν θα αλλάξει στάση μέχρι τις 3 Νοεμβρίου δεν το γνωρίζουμε.

Όμως, με τον τρόπο αυτό, ο κ. Τραμπ ενισχύει την επιθετικότητά της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, τον Καύκασο και την Αφρική. Είναι φρικτό το λάθος του Πλανητάρχη και πρέπει να ο λάβουν υπόψη οι Ελληνοαμερικανοί ψηφοφόροι του.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο σκέφτεται με διαφορετικό τρόπο από το Λευκό Οίκο. Στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ακόμα και ανάμεσα στους γραφειοκράτες ακούγονται φωνές για δράση εναντίον της Τουρκίας. Εννοούν τις κυρώσεις βεβαίως, και το σημειώνω για να μην δημιουργηθούν λάθος εντυπώσεις. Δεν ομιλούμε για στρατιωτική δράση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει ενώπιον του τρεις επιλογές. Αλλά, όπως πάντα, την τελική απόφαση θα λάβει ο φίλος του Ερντογάν, ο πρόεδρος Τραμπ.

  • Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ με άλλους συναδέλφους του, ξεκίνησαν μία νέα προσπάθεια το βράδυ για να επιτύχουν πλήρες εμπάργκο όπλων στην Τουρκία λόγω της υποστήριξης της στο Αζερμπαϊτζάν εναντίον της Αρμενίας.

Πρόκειται για πρωτοβουλία των Αρμενίων, που στηρίζει και η Ελληνοαμερικανική Κοινότητα.

Ο γερουσιαστής Μενέντεζ δήλωσε ότι, «η συνεχιζόμενη επιθετικότητα του Αζερμπαϊτζάν εναντίον του αρμενικού λαού – με την πλήρη υποστήριξη της Τουρκίας – έχει ήδη προκαλέσει οδυνηρό φόρο αίματος στους πολίτες της περιοχής και είχε ως αποτέλεσμα φρικτές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, πρόσθεσε ο γερουσιαστης, δεν μπορούν να συνεχίσουν να παρέχουν βοήθεια και όπλα στο Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία καθώς αυτές απομακρύνουν την περιοχή όλο και περισσότερο από την ειρήνη.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία, που η Τουρκία αντιμετωπίζει τόσες πολλές επιθέσεις από την Αμερική. Οποιαδήποτε άλλη χώρα θα είχε τιμωρηθεί με τον πιό ισχυρό τρόπο. Και όμως… Ο Ερντογάν συνεχίζει να εκβιάζει την αμερικανική υπερδύναμη και να παραμένει ατιμώρητος.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

Ανεξήγητη η δειλία της Αμερικής έναντι της Τουρκίας: Μήπως ο Ερντογάν εκβιάζει τον Πρόεδρο Τραμπ; Μπορεί…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: