Μάας σε Τουρκία πριν μπει στο αεροπλάνο για Λευκωσία και Αθήνα: Σταματήστε τις προκλήσεις

File Photo: Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας. EPA, Kay Nietfeld, POOL




Η Τουρκία πρέπει να αποφύγει την πρόκληση στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε την Τρίτη ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, λίγο πριν μπει στο αεροπλάνο για τις επισκέψεις του σε Λευκωσία και Αθήνα.

Προσθέτοντας ότι η Γερμανία στάθηκε αλληλεγγύη προς την Κύπρο και την Ελλάδα ως εταίρους της ΕΕ, κάλεσε την Άγκυρα «να τερματίσει τα παιχνίδια μεταξύ της αποκλιμάκωσης και της πρόκλησης εάν η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για συνομιλίες – όπως έχει επιβεβαιώσει επανειλημμένα».

Προειδοποίησε μάλιστα την ‘Αγκυρα, ότι εάν πραγματοποιήσει όσα ανακοίνωσε με την τελευταία NAVTEX, αυτό θα αποτελούσε «μεγάλη οπισθοδρόμηση» στις σχέσεις της με την Ε.Ε.

Η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, οι προκλήσεις της Τουρκίας σε σχέση με την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου και οι σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ, θα αποτελέσουν το αντικείμενο των συνομιλιών που θα έχει την Τρίτη με την κυπριακή Κυβέρνηση, στη Λευκωσία, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.

Στη 13.00 ο κ. Μάας θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών, οι δύο υπουργοί θα παρακαθίσουν σε διαβουλεύσεις με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων, στο επίκεντρο των οποίων αναμένεται να βρεθεί η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, υπό το φως των συνεχιζόμενων έκνομων δραστηριοτήτων της Τουρκίας στην περιοχή, οι πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας σε σχέση με την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου και οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, υπό το πρίσμα και των σχετικών Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε 1-2 Οκτωβρίου.

Μετά το πέρας των επαφών τους, Χριστοδουλίδης και Μάας θα προβούν σε δηλώσεις και θα δεχθούν ερωτήσεις από εκπροσώπους των ΜΜΕ .

Απόψε ο Γερμανός ΥΠΕΞ θα βρεθεί στην Αθήνα, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.

Η εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε χθες πως ο κ. Μάας δεν θα μεταβεί στην Άγκυρα, αναφέροντας μόνον πως «αυτή είναι η απόφαση του», δίχως να εξηγήσει περαιτέρω τους λόγους.

Με πληροφορίες από Reuters και ΚΥΠΕ / ΜΚ / ΑΓΚ

Βερολίνο, Γερμανία / Λευκωσία, Κύπρος

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Ο Χάικο Μάας μόνο σε Αθήνα, Λευκωσία: Ακύρωσε Άγκυρα, δεν υπάρχει κανένα νόημα λέει

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: