“Πυρά” Τσίπρα για το νέο πτωχευτικό κώδικα: Συναντήσεις με ΓΣΕΒΕΕ και Προστασία Καταναλωτή

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας (Δ) ανταλλάσσει χαιρετισμό με το πρόεδρο της ΓΣΒΕΕ Γιώργο Καββαθά (Α) ΓΣΒΕΕ κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, στο γραφείο του στη Βουλή, Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας συναντάται με την ΓΣΒΕΕ, σχετικά με το νέο πτωχευτικό κώδικα που φέρνει προς ψήφιση η Κυβέρνηση, ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ
Την ώρα που στην Ευρώπη υπάρχει τάση για παράταση της αναστολής πτωχεύσεων, η κυβέρνηση νομοθετεί επισπεύδοντας την άμεση πτώχευση και τη ρευστοποίηση περιουσιών, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργο Καββαθά, στα γραφεία του κόμματος, με θέμα το νέο πτωχευτικό κώδικα.

Ο Αλ. Τσίπρας εξέφρασε την ανησυχία του για την έναρξη των πλειστηριασμών εν μέσω της κρίσης της πανδημίας και προειδοποίησε για «δεύτερο μεγάλο κύμα οφειλετών, επιχειρηματιών και φυσικών προσώπων» που δεν χρειάστηκε να μπούν στο νόμο Κατσέλη, αλλά τώρα, λόγω της επιδείνωσης από την απώλεια εργασίας ή τη μείωση εισοδήματος, θα αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους. Επιπλέον, έκανε λόγο για «νομοθετική καινοτομία», όσον αφορά την πρόβλεψη πτώχευσης φυσικών προσώπων εκτός από «επιχειρήσεις και κράτη», όπως σημείωσε.
«Οκτώ μνημονιακά χρόνια με διαφορετικές κυβερνήσεις, όλες όχι μόνο η δική μας, ο Σαμαράς, ο Παπανδρέου, ο Παπαδήμος, δεν πειράξανε την προστασία της πρώτης κατοικίας», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι όταν θα αρχίσουν οι πλειστηριασμοί, «χιλιάδες άνθρωποι θα χάσουν τα σπίτια τους ή θα έχουν αγωνία». Πρόσθεσε, επίσης, ότι οι ευάλωτοι που έχουν εισόδημα πάνω από 7.000 ευρώ αλλά αδυνατούν να ανταπεξέλθουν λόγω των συνθηκών, δεν προστατεύονται και θα μπουν σε διαδικασία πτώχευσης.

Ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε, ότι στην ΕΕ η τάση είναι η παράταση της αναστολής πτωχεύσεων μέχρι τα μέσα του νέου έτους σε πολλές περιπτώσεις, ενώ στην Ελλάδα η κυβέρνηση νομοθετεί «επισπεύδοντας», την άμεση πτώχευση και τη ρευστοποίηση περιουσιών. «Αυτό δεν έχει λογική», είπε χαρακτηριστικά, σχολιάζοντας ότι «αυτή είναι ευκαιρία των τραπεζών να ρευστοποιήσουν τις περιουσίες, όχι δεύτερη ευκαιρία».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ προειδοποίησε για τον «μεγάλο κίνδυνο διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής» από το νέο πτωχευτικό κώδικα, καθώς, όπως είπε, μόνο στον χώρο που εκπροσωπεί η ΓΣΕΒΕΕ, το «81% των επιχειρήσεων έχουν μπει μέσα». Ο κ. Καββαθάς έκανε επίσης λόγο για «κακό τάιμινγκ», λόγω της πανδημίας, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι μετά τη δεκαετή οικονομική κρίση στην Ελλάδα δεν προϋπήρχε μια κατάσταση κανονικότητας, ακόμα και αν «δεν το συζητάμε πλέον». Όπως ανέφερε, ο δείκτης οικονομικού κλίματος έπεσε 40 μονάδες, «συμπαρασύροντας όλους τους δείκτες», όπως τον κύκλο εργασίας, την απασχόληση, τις επενδύσεις, με αποτέλεσμα η κατάσταση να επιστρέφει «βίαια» στο 2012-2013, δηλαδή «στο ζενίθ της προηγούμενης κρίσης».

Τέλος, χαρακτήρισε «ψευδεπίγραφο νόμο» τη νομοθεσία για τη «δεύτερη ευκαιρία», υποστηρίζοντας ότι για να ισχύει πραγματικά θα έπρεπε να συνδέεται με έναν μηχανισμό έγκαιρης προειδοποίησης για τις επιχειρήσεις. Πρόκειται γα «έκπτωση των δικαιωμάτων των πολιτών», τόνισε και κατέληξε πως το μεγάλο ζητούμενο είναι, παράλληλα με την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος να υπάρχει και «διασφάλιση» στην κοινωνία, «που έχει υποστεί 10 χρόνια μαρτυρίου και συνεχίζει μ’ ένα νέο μαρτύριο που δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσει».

«Έχουμε ολοκληρωτική αρπαγή της ιδιωτικής περιουσίας»

«Για πρώτη φορά δημιουργείται μια συνθήκη ολικής απώλειας ιδιωτικής περιουσίας που έρχεται, κατά τη γνώμη μου, και σε αντίθεση με τις διατάξεις του Συντάγματος», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντηση του με την Ένωση Δικαίου Προστασίας Καταναλωτή, με αφορμή τον νέο πτωχευτικό κώδικα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μίλησε για κοινωνικό πρόβλημα και υποστήριξε την πρωτοβουλία που έχει πάρει η Ένωση με ένα σχέδιο νόμου για την παρούσα συγκυρία, που «θέτει ξανά ένα πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας που αίρεται πια με απόφαση της κυβέρνησης και με τον νέο πτωχευτικό κώδικα», όπως είπε. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι ο υπουργός Οικονομικών μίλησε για μια ολιστική παρέμβαση στο ζήτημα του ιδιωτικού χρέους, για να σημειώσει πως κατά τη δική του γνώμη «εδώ έχουμε μια ολιστική η ολοκληρωτική αρπαγή της ιδιωτικής περιουσίας». Εξέφρασε τον φόβο του ότι «αν αυτό υλοποιηθεί θα βρεθούμε σε μια ιδιαίτερη συνθήκη, ένα μεγάλο μέρος των πολιτών πια θα βρίσκεται σε κατάσταση πτώχευσης». «Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι πτωχεύουν και χρεοκοπούν επιχειρήσεις, ότι πτωχεύουν κράτη, δεν γνωρίζαμε ότι πτωχεύουν και φυσικά πρόσωπα», σχολίασε. Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «δέκα χρόνια μετά την ουσιαστική πτώχευση της χώρας και δυο χρόνια μετά τη ρύθμιση του χρέους και την ανάκαμψη της οικονομίας, τώρα βλέπουμε ότι όσοι άντεξαν τις κρίσεις, οι ευάλωτοι συμπολίτες μας θα βρεθούν μπροστά στον κίνδυνο της ατομικής χρεοκοπίας και αυτό είναι ένα πολύ ανησυχητικό φαινόμενο ιδίως αν λάβουμε υπόψη τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τη διερεύνηση των ανισοτήτων και τη συρρίκνωση του εισοδήματος μετά την κρίση της πανδημίας και των επιπτώσεων της στην οικονομία».

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι είναι κρίσιμο να αναδειχθούν όχι τόσο οι θέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά οι θέσεις και πρωτοβουλίες της Ένωσης «ως μια άμυνα της κοινωνίας των πολιτών απέναντι σε νομοθετικές παρεμβάσεις που θα επιδεινώσουν έτι περαιτέρω και θα δυσχεράνουν τη δυνατότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων να μπορέσουν να αντέξουν από την νέα επιδείνωση της οικονομίας και να έχουν μια πραγματική ευκαιρία να ανακάμψουν, η οποία αίρεται με αυτή την κοινοβουλευτική παρέμβαση».

Ο πρόεδρος της Ένωσης, Δημήτρης Αυγητίδης, τόνισε ότι το σχέδιο της Ένωσης Δικαίου Προστασίας Καταναλωτή εστιάζει στην οπτική του καταναλωτή, του φυσικού προσώπου, του μη εμπόρου, «όμως το πτωχευτικό δίκαιο το σχέδιο ρύθμισης οφειλών και δεύτερης ευκαιρίας που υπάρχει αυτή τη στιγμή κατατεθειμένο στη Βουλή δεν αφορά μόνο τους μη εμπόρους». Επισήμανε ότι «κατεξοχήν το πτωχευτικό δίκαιο αφορά τους εμπόρους παντού στον κόσμο, είναι πρωτοτυπία η επέκταση και στους μη εμπόρους». Σημείωσε ότι η πρόταση της Ένωσης προσπαθεί να συνδυάσει το πτωχευτικό δίκαιο το ισχύον που ισχύει για τους εμπόρους -γιατί οι έμποροι μπορεί να είναι και φυσικά πρόσωπα-, με την προστασία της πρώτης κατοικίας». Σχολίασε δε ότι «πέραν αυτού, δεν διαφεύγει της προσοχής μας ότι έντονα κοινωνικό χαρακτήρα έχουν πολλές από τις διατάξεις του σχεδίου πτωχευτικού δικαίου που ήρθε στη Βουλή για τις επιχειρήσεις». Προσέθεσε ότι «έχει στοιχεία οπισθοδρόμησης σε σχέση με το νομικό γίγνεσθαι στην ΕΕ, το οποίο δεν φημίζεται και για την προοδευτικότητα της».


Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας (Κ) μιλά κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με την Ένωση Δικαίου Προστασίας Καταναλωτών, Αθήνα, Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας συναντάται, στο γραφείο του στη Βουλή, με την Ένωση Δικαίου Προστασίας Καταναλωτών, σχετικά με το νέο πτωχευτικό κώδικα που φέρνει προς ψήφιση η Κυβέρνηση. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ

Ο Δημήτρης Σπυράκος, γγ του ΔΣ, είπε ότι έλαβαν την πρωτοβουλία να διατυπώσουν μια πρόταση που έχουν επεξεργαστεί σημαντικοί επιστήμονες του χώρου, καθηγητές, δικαστές, νομικοί, με σκοπό να συνεισφέρουν στον δημόσιο διάλογο για το πτωχευτικό. Είπε ότι ενώ κατέθεσαν την πρόταση νόμου από τον περασμένο Απρίλιο για να λειτουργήσει ως ερέθισμα, «δυστυχώς αυτός ο διάλογος δεν επακολούθησε». «Φοβούμαστε ότι έγινε αυτό που θέλαμε να αποτρέψουμε, δηλαδή τα φυσικά πρόσωπα να μην αντιμετωπιστούν σαν μια επιχείρηση που είναι υπό πτώχευση και που θα πρέπει να ακολουθήσει ρευστοποίηση της περιουσίας της», είπε, τονίζοντας ότι «επιδίωξη μας ήταν να ακολουθήσει ένα πτωχευτικό δίκαιο που θα είχε κοινωνικό χαρακτήρα». Είπε ότι σήμερα στη Βουλή έχουμε ένα σχέδιο νόμου που αποκαλείται ως σχέδιο «δεύτερης ευκαιρίας» το οποίο «πρέπει να το συζητήσουμε κατά πόσο αποτελεί δεύτερη ευκαιρία και αν αποτελεί ευκαιρία, για ποιον είναι ευκαιρία και πώς θα μπορούσε να διορθωθεί». «Δεν μπορούμε», σημείωσε, «να αφήσουμε απροστάτευτο το νοικοκυριό και κυρίως την πρώτη κατοικία». «Ελπίζουμε αυτός ο διάλογος έστω και αργά να γίνει, με όλες τις πολιτικές δυνάμεις και να φέρει κάποια αποτελέσματα που θα είναι σε όφελος του κοινωνικού συνόλου».

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ν. Λ.
Αθήνα, Ελλάδα

Δωρεάν σπίτια από τον ΟΑΕΔ σε χιλιάδες οικογένειες – Ποιοι τα δικαιούνται

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal