Ώρα μηδέν για τα Βαρώσια: Η κατοχική Άγκυρα προ των ευθυνών της για τη νέα αθλιότητα

Φωτογραφικό στιγμιότυπο από την κλειστή πόλη της Αμμοχώστου, Πέμπτη 08 Οκτωβρίου 2020. ΚΥΠΕ ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Ώρα μηδέν για τη νέα αθλιότητα. Το ψευδοκράτος προχώρησε με εντολή της κατοχικής της Άγκυρας στο άνοιγμα της περικλείστης ζώνης της Αμμοχώστου στα Βαρώσια, αδιαφορώντας επιδεικτικά στην παγκόσμια κατακραυγή για την καταπάτηση των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Η νέα αυτή αδιανόητη επί 46 χρόνια πρόκληση δυσκολεύει την ουσία του διαλόγου παρά το γεγονός ότι στην 20λεπτη σημερινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδα και της Τουρκίας, Δένδια και Τσαβούσογλου, φάνηκε πως… ψάχνουν ημερομηνίας για την έναρξη της πρώτης φάσης του διαλόγου.

Κι όλα αυτά την ώρα που τα νταηλίκια του Ερντογάν όχι μόνον δεν υποχωρούν, αλλά αντίθετα μεγαλώνουν.

Η Κύπρος έχει ήδη προσφύγει στον ΟΗΕ ενώ από κοινού με την Ελλάδα θα θέσουν το θέμα στη νέα σύνοδο κορυφής της ΕΕ την ερχόμενη εβδομάδα τονίζοντας ότι η Τουρκία είναι καθ΄ έξιν υπότροπη, ζητώντας τη λήψη ουσιαστικών μέτρων.

«Θεωρώ την απόφαση της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος να επεκτείνουν για χρήση μέρος του παραλιακού μετώπου της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, ως έκνομη και κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας 550 (1984) και 789 (1992)», δηλώνει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Αναστασιάδης αναφέρει ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία δεν παρέμεινε και δεν θα παραμείνει αδρανής. Έχει ήδη καταγγείλει τις παραβιάσεις αυτές στο Συμβούλιο Ασφαλείας και στα πέντε Μόνιμα Μέλη του, στον ΓΓ των ΗΕ, στους επικεφαλής των θεσμών της ΕΕ, στους ηγέτες των κρατών μελών της Ένωσης, καθώς και σε όλα τα διεθνή φόρα, όπου η Κυπριακή Δημοκρατία συμμετέχει».

Καταλήγοντας ο Κύπριος Πρόεδρος τονίζει ότι

«Την ίδια ώρα, η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς καλούνται να συμμορφωθούν με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και τα ψηφίσματα των ΗΕ, αλλά και των όσων περιλαμβάνονται στα πρόσφατα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τερματίζοντας τις μονομερείς έκνομες ενέργειες, προκειμένου να επιτραπεί μια νέα πρωτοβουλία του ΓΓ των ΗΕ που στόχο θα έχει την οριστική επίλυση του Κυπριακού, μέσα στα πλαίσια των όσων έχουν συμφωνηθεί αλλά και καθορίζονται από σωρεία ψηφισμάτων των ΗΕ και αποφάσεων του ΣΑ των ΗΕ και στα πλαίσια των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Την απόφαση της Τουρκίας για την επέκταση της άδειας εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων στην Κύπρο, καταδίκασε Κυριάκος Μητσοτάκης, χτες το βράδυ κατά την ομιλία του στην εκδήλωση για την απονομή του Βραβείου “Αυτοκράτειρα Θεοφανώ” στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν.

«Η απόφαση αυτή συνιστά κατάφωρη παραβίαση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η Ελλάδα πρόκειται να στηρίξει όλες τις σχετικές προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Τα σύνορα της Ευρώπης, το περίγραμμα όχι μόνο της ευρωπαϊκής κυριαρχίας αλλά και του ίδιου του αξιακού της φορτίου αμφισβητείται όταν μια τρίτη χώρα, η Τουρκία, παραβιάζει δικαιώματα δύο μελών της ΕΕ, της Ελλάδας και της Κύπρου», επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση παρατήρησε πως «κάποιες άστοχες επιλογές εντείνουν τις εσωτερικές ανισότητες, άλλοι δισταγμοί τραυματίζουν την εθνική αυτοπεποίθηση και ορισμένες αδράνειες αποθρασύνουν αυτόκλητους τρίτους που σπεύδουν να δράσουν σε περιοχές όπου η Ευρώπη έχει στρατηγικά συμφέροντα».

Πέτσας: Κάντε πίσω, αλλιώς το θέμα στην ΕΕ

Η κατοχική Τουρκία και τα φερέφωνά στα κατεχόμενα της Κύπρου ολοκλήρωσαν σήμερα την αθλιότητα που είχαν προαναγγείλει ανοίγοντας μέρος της παραλίας στα Βαρώσια παρά τις παγκόσμιες αντιδράσεις.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δείχνει για μια ακόμη φορά ότι δεν λειτουργεί με βάση την πολιτική λογική καθώς οι επιδιώξεις και η ανάγκη του να συγκαλύψει τα εσωτερικά του προβλήματα τον οδηγούν σε κινήσεις αψυχολόγητες, όπως αυτή που έγινε σήμερα (8/10) στην κατεχόμενη και περίκλειστη Αμμόχωστο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ήταν κατηγορηματικός κατά την σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και κάλεσε την τουρκική πλευρά να ανακαλέσει την τελευταία πρόκληση.

Είπε χαρακτηριστικά:

Όπως γνωρίζετε η τουρκική πλευρά ανακοίνωσε πως, από σήμερα πρόκειται να επιτρέψει την είσοδο στο παραλιακό μέτωπο της Αμμοχώστου, που από το 1974 παραμένει ακατοίκητο. Πρόκειται για άλλη μια προκλητική ενέργεια που παραβιάζει τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και συγκρούεται με το πρόσφατο κείμενο συμπερασμάτων του Συμβουλίου Κορυφής της Ε.Ε..

H Κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, αλλά και με χθεσινή δήλωση του Πρωθυπουργού καταδίκασε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο αυτή την απόφαση της Τουρκίας. Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στη διάρκεια της οποίας εξέφρασε την στήριξή του στην Κυπριακή Δημοκρατία και στις ενέργειες που προτίθεται να αναλάβει για το θέμα αυτό. Ένα είναι βέβαιο: η Τουρκία οφείλει να κάνει ένα βήμα πίσω. Αν δεν το κάνει, το θέμα θα απασχολήσει τους Ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης την επόμενη εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 15ης-16ης Οκτωβρίου 2020, καθώς θα τεθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία και, φυσικά, την Ελλάδα.

Είναι προφανές ότι όλα αυτά θα επηρεάσουν ουσιαστικά τις συμφωνημένες διερευνητικές επαφές καθώς η Τουρκία με όλες τις ενέργειες των τελευταίων ημερών κάνει ότι είναι δυνατόν για να τον τορπιλίσει πριν καν ξεκινήσει.

Μηνύματα Οκτάι και τουρκικού ΥΠΑΜ

Μηνύματα για το άνοιγμα των Βαρωσίων έστειλαν μέσω τουίτερ ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι καθώς και το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας.

Στο μήνυμά του στο τουίτερ ο Τούρκος Αντιπρόεδρος αναφέρει ότι “οι όμορφες ακτές των Βαρωσίων, που είναι το μαργαριτάρι της Μεσογείου, γέμισε ξανά με φωνές ανθρώπων μετά από 46 χρόνια. Πιστεύω ακράδαντα ότι τα Βαρώσια θα είναι τόσο σύμβολο της ειρήνης και της ευημερίας όσο και πηγή ζωής για την οικονομία”.

Το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας, στο δικό του μήνυμα στο τουίτερ, αναφέρει ότι “σήμερα άνοιξε ένα τμήμα της κλειστής πόλης των Βαρωσίων που ανήκουν στην τδβκ και που για 46 χρόνια είναι κλειστό για εγκατάσταση και επισκέψεις. Ας είναι καλορίζικο για την τδβκ και για τους αδελφούς μας που ζουν εκεί αυτό το βήμα που έχει συμβολικό νόημα ικανοποιώντας την νοσταλγία”.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για “ιστορικές στιγμές”, σχολιάζοντας ότι Ελλάδα και Ε/κ έχασαν την ψυχραιμία τους.

Πήτερ Στάνο: Τα κράτη-μέλη θα λάβουν αποφάσεις για την Τουρκία

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν και της ΕΥΕΔ Peter Stano διαβεβαίωσε σήμερα το ΚΥΠΕ ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ «παρακολουθούν, αξιολογούν και θα λάβουν τις κατάλληλες αποφάσεις» για την Τουρκία, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης μιας νέας ναυτικής άσκησης με πραγματικά πυρά, νότια της Σκύρου. Επιπλέον, εξήγησε ότι η δήλωση της Τρίτης για το Βαρώσι ισχύει, καθώς νωρίτερα χθες ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ υπαινίχθηκε πιθανή δεύτερη δήλωση της ΕΕ27 που ήταν να εκδοθεί σήμερα.

«Σχετικά με τη δήλωση, νομίζω ότι ό,τι ήθελε να πει η ΕΕ ειπώθηκε στη δήλωση του Υπάτου Εκπροσώπου Μπορέλ την Τρίτη το απόγευμα. Επομένως, δεν χρειάζεται άλλη δήλωση, διότι η θέση της ΕΕ είναι πολύ σαφής, καθώς και η θέση του ΟΗΕ είναι πολύ σαφής. Έτσι, όλα όσα θέλαμε να πούμε ειπώθηκαν ήδη, πολύ ξεκάθαρα», είπε ο Πήτερ Στάνο.

Το ψευδοκράτος απαγόρευσε την τελετή στα Βαρώσια: Βάζει και ωράριο για την παραλία!

«Όσον αφορά τη νέα Νavtex, πάλι, χωρίς να σχολιάζουν κάθε κίνηση και κάθε απόφαση ή ανακοίνωση, τα κράτη μέλη της ΕΕ παρακολουθούν. Παρακολουθούν πολύ προσεκτικά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τις δράσεις που αναλαμβάνει η Τουρκία», ανέφερε.

Και τα κράτη μέλη της ΕΕ, πρόσθεσε, «ήταν πολύ σαφή στα συμπεράσματά τους τα οποία αποφασίστηκαν και εγκρίθηκαν από τους ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Αυτό που εμείς ως ΕΕ περιμένουμε είναι η αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο και η δημιουργία συνθηκών και η συμμετοχή σε εποικοδομητικό θετικό διάλογο».

«Έτσι, τα κράτη μέλη της ΕΕ παρακολουθούν, αξιολογούν και θα λαμβάνουν τις κατάλληλες αποφάσεις», κατέληξε.

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ ζητά από Τουρκία να επιστρέψει τα Βαρώσια στους νομίμους κατοίκους

Η ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ο επικεφαλής της Γερμανός Ευρωβουλευτής Manfred Weber κάλεσαν σήμερα την Τουρκία να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και να επιστρέψει τα Βαρώσια στους νόμιμους κατοίκους τους υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ.

Πιο συγκεκριμένα, ο Manfred Weber σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα, δήλωσε ότι «η Κύπρος υπέφερε τις τουρκικές προκλήσεις και επιθέσεις για πολύ καιρό. Η ομάδα του ΕΛΚ στο ΕΚ ανησυχεί σοβαρά για τα τουρκικά σχέδια για το `άνοιγμα` των Βαρωσίων».

Σύμφωνα με τον κ. Weber «μια τέτοια ενέργεια θα αποτελούσε παραβίαση στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με τη Βαρώσια και θα υπονομεύσει τις προοπτικές λύσης του Κυπριακού».

Στιγμή ντροπής: Ανοιξε πριν από λίγο τμήμα του παραλιακού μετώπου στα Βαρώσια

«Απαιτούμε την πλήρη συμμόρφωση της Τουρκίας με τα ψηφίσματα του ΣΑΗΕ. Αυτό σημαίνει την άμεση επιστροφή των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους τους, υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ σύμφωνα με το αυτά τα ψηφίσματα. Η Τουρκία πρέπει να αποφύγει ενέργειες που θα έβλαπταν τις προοπτικές για περαιτέρω διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, και οι οποίες δεν ευνοούν τις σχέσεις καλής γειτονίας στην περιοχή», σημείωσε.

Να αναλάβει δράση ζητούν από τον Ράαμπ μέλη της παροικίας στη Βρετανία

Ως «ανεύθυνη και απάνθρωπη» καταγγέλλει με επιστολή της προς τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ την τουρκική «επιθετική ενέργεια» της Τουρκίας να αποφασίσει το παράνομο άνοιγμα του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων ομάδα 25 Κυπρίων της Βρετανίας.

Όπως δηλώνουν τα μέλη της ομάδας, καταδικάζουν σθεναρά αυτή την αρνητική εξέλιξη, υπενθυμίζοντας προς τον Ντόμινικ Ράαμπ τις πρόνοιες των Ψηφισμάτων 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

«Η βρετανική Κυβέρνησή μας πρέπει να προτρέψει την Τουρκία να αντιστρέψει την ενέργειά της αναφορικά με το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων, που ελέγχεται αποκλειστικά από τον τουρκικό στρατό από το 1974, παρά την οδό που έχει επιλέξει το Συμβούλιο Ασφαλείας για επιστροφή της στους νόμιμους κατοίκους της υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών», σημειώνει η επιστολή.

Οι 25 υπογράφοντες επισημαίνουν ότι επί χρόνια οι προσπάθειες για επιστροφή στην πόλη των νομίμων κατοίκων της Αμμοχώστου έχουν προσκρούσει σε άρνηση από την τουρκική πλευρά, παρά τις πολυάριθμες διεθνείς αποφάσεις και ψηφίσματα.

«Επομένως, τώρα είναι η ώρα για τη βρετανική Κυβέρνησή μας να μεταφέρει ένα ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία να σταματήσει τον εκφοβισμό της Κύπρου και είναι καθήκον του Ηνωμένου Βασιλείου ως εγγυήτρια δύναμη να αναλάβει δράση για μια δίκαιη, λειτουργική, ειρηνική λύση για όλο το λαό της Κύπρου», τονίζεται στην επιστολή.

Καταλήγει με τη σημείωση ότι η βρετανική Κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει τις νεότερες επιθετικές κινήσεις της Τουρκίας στη Συρία, τη Λιβύη, το Ιράκ, την Αρμενία και για τέταρτη φορά στην Κύπρο. «Η Τουρκία δεν πρέπει να έχει κανέναν ρόλο σε μια μελλοντική λύση. Σήμερα έχουμε τα Ηνωμένα Έθνη για να παίξουν αυτόν το ρόλο», προσθέτουν οι συντάκτες της επιστολής.

Την υπογραφή τους βάζουν οι Δώρος Παρτασίδης, Αντώνης Σαββίδης, Ανδρέας Ταμπουρίδης, Λεωνίδας Λεωνίδου, Σπύρος Παπαχαραλάμπους, Τάσος Πογιατζής, Στέλλα Πρωτόπαπα-Δινένη, Νίκος Σαββίδης, Μαρί Νίκολσμπι, Σεραφείμ Διάκου, Γιάννης Κούβαρος, Γιώργος Πίππας, Σπύρος Νεοφύτου, Νικόλας Γαλάζης, Παντελής Δημοσθένους, Ελίσα Ξενοφώντος, Κίκης Χριστοφίδης, Γιώργος Γεωργίου, Ηλίας Δινένης, Ντένις Ζήνων, Κλαρίσα Γερμανού, Γλαύκος Βασιλείου, Ορέστης Ρωσίδης, Τζον Στεργίδης και Γιώργος Χατζηπαυλής.

Η επιστολή έχει κοινοποιηθεί σε 23 νυν και πρώην Συντηρητικά μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων και της Βουλής των Λόρδων, καθώς και στον Ύπατο Αρμοστή του Ηνωμένου Βασιλείου στη Λευκωσία Στίβεν Λίλι.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ και ΑΠΕ – ΜΠΕ / Άννα Ανδρέου / Μ. Καλογεράκη/ Αθανάσιος Αθανασίου / Αθανάσιος Γκαβός
Λευκωσία, Κύπρος / Κωνσταντινούπολη, Τουρκία / Βέλγιο, Βρυξέλλες / Λονδίνο, Βρετανία

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την ΚΥΠΡΟ

SZ: Προσβολή και για την Μέρκελ τα Βαρώσια – Κάθε έβδομάδα προκαλεί ο Ερντογάν

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: