Συμφωνία και για την Τουρκία: Τελείωσε το δείπνο των ηγετών με συμφωνία για κυρώσεις στη Λευκορωσία

FILE PHOTO: Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν (Ρ) μιλά με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς φθάνουν στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. EPA, FRANCISCO SECO / POOL




Ολοκληρώθηκε το δείπνο των ηγετών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με συμφωνία για τις κυρώσεις στη Λευκορωσία. Δεν έγινε γνωστό ακόμα τι αποφασίστηκε ακριβώς για την Τουρκία, αλλά φαίνεται ότι υπάρχει συμφωνία των ηγετών, όχι όμως για κυρώσεις, αλλά για …δράσεις.

Σύμφωνα με το Politico, οι ηγέτες της Ε.Ε. κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της Τουρκίας καθώς και σε σχέδιο επιβολής κυρώσεων στη Λευκορωσία για τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές της, ανέφεραν δύο διπλωμάτες και αξιωματούχος της ΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες το νέο κείμενο βασίζεται στα δύο προηγούμενα και προσθέτει την έντονη καταδίκη της ΕΕ για τις παράνομες τουρκικές  γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Σημειώνει ότι η ΕΕ “είναι πλήρως δεσμευμένη στην επίλυση του κυπριακού”, διατηρεί τη φράση για “χρήση όλων των μέσων” σε περίπτωση μονομερών ενεργειών της Τουρκίας, δεσμεύει το Συμβούλιο για αποφάσεις ως το Δεκέμβρη και περιλαμβάνει την ελληνική φράση για “οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών”.

Η νέα διατύπωση σημειώνει ότι «σε περίπτωση ανανεωμένων μονομερών ενεργειών ή προκλήσεων κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της, συμπεριλαμβανομένων σύμφωνα με το άρθρο 29 της ΣΕΕ και το άρθρο 215 ΣΛΕΕ, προκειμένου για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των κρατών μελών της. Τα αναφερόμενα άρθρα της Συνθήκης αφορούν κυρώσεις, αλλά δεν αναφέρουν ρητώς τη λέξη.

“Η Ανατολική Μεσόγειος, η Λευκορωσία, η δηλητηρίαση του Alexej Navalny, σε όλα αυτά τα θέματα η ΕΕ πρέπει να είναι ενωμένη και να ενεργήσει αποφασιστικά”, δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συναντώνται στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες συμφώνησαν σήμερα να επιβληθούν κυρώσεις σε αυτούς που ευθύνονται για την καταστολή στη Λευκορωσία, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο διπλωματικές πηγές.

Οι κυρώσεις αφορούν περίπου σαράντα λευκορώσους αξιωματούχους.

Η επιβολή τους θα προχωρήσει μετά την επίτευξη συμφωνίας για να σταλεί αυστηρό μήνυμα από την ΕΕ στην Τουρκία, συνοδευόμενο από την απειλή επιβολής κυρώσεων στην Άγκυρα, όπως πρότεινε η Κυπριακή Δημοκρατία, κατά τις ίδιες πηγές.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ: Η πενταμερής έκτακτη συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες για να αρθεί το αδιέξοδο στη Σύνοδο Κορυφής ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την Αγγελα Μέρκελ, τον Εμανουέλ Μακρόν και τον Νίκο Αναστασιάδη καθώς και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 22.00.

Η Αθήνα εμμένει στην θέση της ότι πρέπει να αλλάξει το προσχέδιο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, και έχει δώσει τις σχετικές κατευθύνσεις που θα πρέπει να εξετάσουν και οι υπόλοιπο εταίροι.

Ο πρωθυπουργός πραγματοποίησε επαφές με τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν, και πλέον όλα θα εξαρτηθούν από τον ρόλο που θα διαδραματίσει η Μέρκελ και ο Μακρόν στα κράτη μέλη που μπορούν τα επηρεάσουν.

Ωστόσο ο Πρόεδρος της Γαλλίας έχει δώσει το στίγμα του από την αρχή της συνόδου , δηλώνοντας αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο σε σχέση με την Τουρκία.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ:
Είχαν προηγηθεί δύο απορρίψεις από Αθήνα και Λευκωσία, που εξέφρασαν ενστάσεις για τις διατυπώσεις σχετικά με την Τουρκία.

Η πρώτη πριν την τετραμερή συνάντηση μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Γαλλίας και Γερμανίας, στην οποία συμμετείχε και ο κ. Μισέλ και η δεύτερη μετά τη λήξη της.

Πλέον αναμένεται αν θα βρεθεί η χρυσή τομή στο τρίτο προσχέδιο, το οποίο βρίσκεται υπό εξέταση από όλες τις πλευρές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τη σύνταξη του πρώτου προσχεδίου, η Αθήνα επέμεινε ότι η αναφορά σε μελλοντικό διάλογο με την Άγκυρα πρέπει να εξισορροπηθεί με αναφορά σε κυρώσεις σε περίπτωση που η αποκλιμάκωση αποδειχθεί προσχηματική.

Η καγκελάριος Μέρκελ δεν επιθυμεί να υπάρξει αναφορά σε κυρώσεις, επικαλούμενη μεταξύ άλλων τη συμφωνία που ανακοινώθηκε νωρίτερα περί μηχανισμού απεμπλοκής (deconfliction mechanism) μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ.

Η Αθήνα και η Κύπρος έκριναν ότι το πρώτο προσχέδιο, που κυκλοφόρησε γύρω στις 6 το απόγευμα τοπική ώρα, δεν ήταν ικανοποιητικό. Η ελληνική πλευρά ζήτησε τροποποιήσεις «ώστε να αντικατοπτρίζει πιο πλήρως τις ελληνικές θέσεις», σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Στο προσχέδιο εκφραζόταν η αλληλεγγύη της Ε.Ε. με την Ελλάδα και την Κύπρο, «των οποίων η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα πρέπει να γίνουν σεβαστά».

Οι «27» καλωσόριζαν τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και τη συμφωνία για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και καλούσαν την Άγκυρα να σταματήσει τις «παράνομες» έρευνες και γεωτρήσεις σε «διαφιλονικούμενα ύδατα».

Γινόταν επίσης αναφορά στην ανάγκη «ταχείας επανέναρξης» των συνομιλιών για το Κυπριακό, που θα περιλαμβάνει και το θέμα του διαμοιρασμού των πιθανών εσόδων από το φυσικό αέριο στις παρακείμενες θαλάσσιες περιοχές.

Υπό τον όρο της «μακροχρόνιας» αποκλιμάκωσης στην περιοχή, αναφερόταν, θα μπορούσε να εγκαινιαστεί μία νέα θετική ατζέντα με την Τουρκία, εστιάζοντας στον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης, την επανέναρξη του πολιτικού διαλόγου σε υψηλό επίπεδο και πιο συχνές επαφές σε επίπεδο κοινωνίας των πολιτών. Το προσχέδιο δεν περιλάμβανε καμία αναφορά σε κυρώσεις.

Ακολούθησε, μετά τη συνάντηση των «4» και του κ. Μισέλ το δεύτερο προσχέδιο. Κατά πληροφορίες, σε αυτό η Ενωση εξέφραζε τη σθεναρή καταδίκη των παράνομων τουρκικών γεωτρήσεων, αντί της απλής αναφοράς περί τερματισμού τους, στο πρώτο. Ακόμη, συμπεριλήφθη αναφορά για χρήση όλων των διαθέσιμων εργαλείων για τη διαδικασία κυρώσεων, με δεσμευση της Ε.Ε. για λήψη απόφασης έως τον Δεκέμβριο, εξαρτώμενης από το αν έχουν υπάρξει εκ μέρους της Αγκυρας, ουσιαστικές κινήσεις προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης.

  • Πέτσας: Το βασικό κείμενο που προτάθηκε ως πρώτη βάση συζήτησης δεν είναι αποδεκτό από την Ελλάδα

«Είναι μία σημαντική σύνοδος για τις ευρωτουρκικές σχέσεις και όχι μόνο, για όλες τις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1 για τις ενστάσεις της Ελλάδας όσον αφορά στο προσχέδιο θέσεων της Συνόδου Κορυφής, στις Βρυξέλλες.

«Ειδικά για το θέμα αυτό της ημερήσιας διάταξης που είναι ξανά η συζήτηση για το ποιον δρόμο ακολουθεί η Τουρκία που φαίνεται να ολισθαίνει μακριά από τη Δύση, το βασικό κείμενο που προτάθηκε ως πρώτη βάση συζήτησης δεν είναι αποδεκτό από την Ελλάδα. Και δεν είναι αποδεκτό γιατί δεν ήταν ισορροπημένο. Χρειάζεται να οικοδομηθεί ένα σχέδιο συμπερασμάτων το οποίο θα έχει τουλάχιστον τέσσερις πυλώνες: ο πρώτος είναι φυσικά η έμπρακτη αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα και στην Κύπρο έναντι της τουρκικής προκλητικότητας. Ο δεύτερος πυλώνας έχει να κάνει με την ΕΕ να καλεί την Τουρκία να σταματήσει αμέσως κάθε παράνομη εξορυκτική δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ και φυσικά να τερματίσει τις υπόλοιπες προκλητικές τις ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι άλλοι δύο πυλώνες είναι αλληλένδετοι κι έχουν να κάνουν με το καρότο, όταν η Τουρκία επιδείξει με συνέπεια και συνέχεια ότι εννοεί την αποκλιμάκωση δηλαδή οποιαδήποτε βοήθεια μπορεί να παρασχεθεί στην Τουρκία στο πλαίσιο αυτό. Και το τελευταίο, είναι το μαστίγιο αν δεν δείξει η Τουρκία τη διάθεση έμπρακτης αποκλιμάκωσης επαναλαμβάνω, με συνέπεια και συνέχεια», τόνισε ο κ. Πέτσας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως πάνω σε αυτούς τους τέσσερις πυλώνες μπορεί να οικοδομηθεί ένα σχέδιο συμπερασμάτων αποδεκτό απ’ όλους.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις αναφορές που υπήρχαν εντός του πρώτου προσχεδίου ή που έλειπαν από αυτό το προσχέδιο, και οι οποίες οδήγησαν στην απόρριψή του, ο κ. Πέτσας επεσήμανε πως δεν θα ήθελε να αναφερθεί στο drafting που κάνουν οι ηγέτες στη διάρκεια του δείπνου. Επανέλαβε όμως ότι «αυτοί οι τέσσερις πυλώνες μπορούν να ικανοποιήσουν όλα τα κράτη μέλη και είναι αλληλένδετοι, ιδίως οι δύο τελευταίοι. Δεν πρέπει να έχουμε μόνο τη μία πλευρά του «καρότου» ή του «μαστιγίου» αλλά και οι δύο να είναι πάνω στο τραπέζι όπως έχει ήδη πει και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο κ. Μισέλ και στην πρόσκληση την οποία έχει απευθύνει στα κράτη μέλη για τη σημερινή σύνοδο».

Επίσης, απαντώντας σχετικά με το τι πρέπει να περιμένουμε όσον αφορά στο θέμα των κυρώσεων έναντι της Τουρκίας, τόνισε πως «μας περιμένει πολλή δουλειά, θα πρέπει να περιμένουμε στο τέλος της βραδιάς ένα αποτέλεσμα το οποίο θα εκφράζει την ενότητα της ΕΕ απέναντι σ’ έναν εταίρο όπως είναι η Τουρκία, ο οποίος είναι σημαντικός φυσικά, έχει πολλά στοιχεία θετικά να συνεισφέρει αλλά πρέπει να σταματήσει να προκαλεί είτε με τις ενέργειες είτε με τη ρητορική της. Κι αυτή η αποφασιστικότητα πρέπει να βγει σήμερα από τις Βρυξέλλες και θα βγει».

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Η Ελλάδα μπλοκάρει το προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ: Ζητά αναφορά στην Τουρκία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: