Νέα τουρκική αθλιότητα: Απαγόρευαν επί 20′ τη διέλευση κυβερνητικού αεροσκάφους με τον Δένδια

Το πρωθυπουργικό αεροσκάφος τροχιοδρομεί στο αεροδρόμιο της Μικρας – Πηγή: ΕΡΤ




Σε μία ακόμη ακραία πρόκληση προχώρησαν οι τουρκικές αρχές, αρνούμενες επί 20 λεπτά να παραχωρήσουν άδεια υπερπτήσης στο ελληνικό κυβερνητικό αεροσκάφος..

Το βαρύ περιστατικό συνέβη χθες το βράδυ κατά την επιστροφή του ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια από το Ιράκ στην Αθήνα.

Οι τουρκικές αρχές κράτησαν είκοσι λεπτά στον αέρα το κυβερνητικό αεροσκάφος της Ελλάδας πάνω από τα σύνορα Τουρκίας-Ιρακ, βορείως τη Μοσούλης αρνούμενοι να χορηγήσουν την άδεια υπερπτήσης που είχαν οι ίδιοι εγκρίνει λίγο νωρίτερα.

Στο σκάφος επέβαινε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ο οποίος επέστρεφε στην Αθήνα από το Ιράκ όπου πραγματοποιούσε επίσκεψη.

Ειδικότερα το σκάφος «Νεφέλη» είχε αναχωρήσει από το Ιράκ μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην περιοχή.

Οι τουρκικές αρχές ειδοποιήθηκαν για τη VIP πτήση και έδωσαν έγκριση την οποία ωστόσο απέσυραν καθώς το αεροσκάφος προσέγγιζε στα σύνορα.

Ξεκίνησε έντονη διπλωματική επικοινωνία και το αεροσκάφος υποχρεώθηκε να χαμηλώσει ύψος και να κάνει κύκλους μέχρι να διευθετηθεί το θέμα, ενώ τέθηκε ζήτημα για το κατά πόσο υπάρχει κίνδυνος επάρκειας καυσίμων.

Μετά από έντονη επικοινωνία οι τουρκικές αρχές έδωσαν άδεια και το αεροσκάφος έφθασε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας με σημαντική καθυστέρηση.

Όως σημειώνει ο ανταποκριτής της ΕΡΤ Νίκος Μελέτης, πρόκειται για μια κίνηση εντελώς εκτός ορίων και πλαισίου καλής γειτονίας που δείχνει μια μη φιλική διάθεση και δημιουργεί εμπόδια σε ένα δίαυλο επικοινωνίας που πρέπει να υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών, εγείροντας παράλληλα και θέματα ασφαλείας καθώς επρόκειτο για μια περιοχή ιδιαίτερα αφιλόξενη χωρίς καν αεροδρόμια που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση ανάγκης.

Η προκλητική κίνηση, που παρόμοια της όπως μεταδίδει ο Ν. Μελέτης δεν έχει καταγραφεί ξανά κατά την εμπειρία του – καθώς ακόμα και όταν πρόκειται για εμπόλεμες ζώνες η άδεια για VIP πτήσεις κυβερνητικών αξιωματούχων χορηγείται απρόσκοπτα- δείχνει την τουρκική ενόχληση για την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στο Ιράκ.

Το θέμα αναμένεται να τεθεί και από την ελληνική αντιπροσωπεία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενώ αναμένεται να γίνει και διάβημα.

Στο μεταξύ, η αναχώρηση Δένδια από το Ιράκ, σύμφωνα με όσα μετέδωσε η ιστοσελίδα defence point , ήταν ευρύτερα επεισοδιακή καθώς το αεροσκάφος που επρόκειτο να μεταφέρει τον υπουργό από τη χώρα του Κόλπου πίσω στην Ελλάδα παρουσίασε βλάβη.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, άμεσα απογειώθηκε προς το Ιράκ έτερο αεροσκάφος που μετέφερε τεχνικούς και υλικά για την αποκατάσταση της πτητικής αξιοπιστίας του πρώτου αεροπλάνου  και να παραλάβει τον Νίκο Δένδια.

Η πληροφορία πάντως ότι αεροσκάφος τύπου Embraer Legacy 600 απογειώθηκε από την Αθήνα και εισήλθε σε τουρκικό εναέριο χώρο προκάλεσε αρχικά ερωτηματικά, που γρήγορα όμως διευκρινίστηκαν από κυβερνητικής πλευράς.

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

Με πληροφορίες από ΕΡΤ, DEFENCE POINT

Όχι διάλογος υπό καθεστώς απειλών: Ο Κούπερ στο υπουργείο Άμυνας για τη συνεργασία με Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: