Να μην γίνει εφιάλτης το αμερικανικό όνειρο: Ο Μπάιντεν είναι η τελευταία ευκαιρία για ευημερία και αξιοπρέπεια

File Photo: Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την Προεδρία των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. EPA/USA BIDEN HARRIS




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ(*)

Με την κλεψύδρα να αδειάζει και με περισσότερο από εικοσιπέντε εκατομμύρια Αμερικάνους να έχουν χρησιμοποιήσει το δικαίωμα της επιστολικής ψήφου, η εκλογική αναμέτρηση φτάνει στην κορύφωσή της, έχοντας κερδίσει το ενδιαφέρον ολόκληρου του πλανήτη.

Είναι γνωστό πως αυτές οι εκλογές διαφέρουν πολύ σε σχέση με τις προηγούμενες. Η πανδημία έχει ανατρέψει τις ισορροπίες και θα μπορούσαμε να πούμε ότι έδειξε τα αντανακλαστικά του Λευκού Οίκου σε μια περίοδο παγκόσμιας κρίσης.

Πέραν όμως του υγειονομικού ζητήματος, τους τελευταίους μήνες, γεννήθηκε μια σειρά από αλυσιδωτές αντιδράσεις σε όλα τα επίπεδα. Από την οικονομική πολιτική μέχρι την εξωτερική, οι αποφάσεις του προέδρου Τραμπ ουκ ολίγες φορές προκάλεσαν την αντίδραση του Κογκρέσου αλλά και των συμμάχων των ΗΠΑ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ καυχήθηκε πως έσωσε την οικονομία της χώρας ενώ δεν δίστασε να κατηγορήσει τους επιστήμονες, λέγοντας πως αν καθόταν να τους ακούσει στο εκατό τοις εκατό, τώρα οι ΗΠΑ θα ήταν στο χείλος της χρεωκοπίας.

  • Η κόντρα του με τον Δρ. Φάουτσι καλά κρατεί και δεδομένου ότι δεν μπορεί να τον βγάλει από την μέση, διακρίνουμε μια προσπάθεια υποβάθμισης ενός άνδρα που έχει υπηρετήσει στο πλευρό τεσσάρων Αμερικανών προέδρων, με εντελώς διαφορετική πολιτική νοοτροπία ενώ ήταν παρών στις μεγάλες μάχες για την καταπολέμηση του HIV/AIDS και του ιού έμπολα.

Είναι ολοφάνερο πως ο Ντόναλντ Τραμπ κάνει τα πάντα προκειμένου να κερδίσει το χαμένο έδαφος, για αυτό και τα βάζει με όλους, ακόμα και όταν μιλάμε για «φωνές λογικής». Το χειρότερο όμως είναι ότι ο πρόεδρος Τραμπ δεν διστάζει να βάλει σε κίνδυνο ολόκληρη την κοινωνία, μόνο και μόνο για να σώσει την πολιτική του καριέρα.

Ο Δρ. Φάουτσι είχε πει πως το εμβόλιο για τον COVID-19 έχει ακόμα πολύ δρόμο, ωστόσο το χρονοδιάγραμμα δεν βολεύει τον πλανητάρχη, για αυτό και συχνά αναφέρει πως θα ξεκινήσει υπό την προεδρία του η παράδοση του στους πολίτες, δημιουργώντας έτσι θύελλα αντιδράσεων.

Είναι ευρύτατα διαδεδομένη η άποψη πως η εκλογική διαδικασία αποτελεί γιορτή για την δημοκρατία. Καθήκον του εκάστοτε προέδρου είναι να εξασφαλίσει πως η επόμενη μέρα θα βρει την κοινωνία ενωμένη. Δυστυχώς όμως ακόμη και αυτή την άποψη, ο πρόεδρος Τραμπ κατάφερε να την αμαυρώσει.

Οι δηλώσεις του περί μη αποδοχής του εκλογικού αποτελέσματος σε περίπτωση ήττας του αλλά και η άρνησή του να καταδικάσει όλα τα άκρα, έχουν γεννήσει μια σειρά από ερωτηματικά για το τι θα ακολουθήσει την επομένη των εκλογών.

Επιπροσθέτως όλη αυτή η ένταση επηρεάζει και τα εξωτερικά δρώμενα, καθώς με τις ΗΠΑ να είναι απασχολημένες με τα εσωτερικά τους ζητήματα, κάποιες άλλες δυνάμεις, όπως η Τουρκία, προσπαθούν να εκμεταλλευτούν αυτό το κενό εξουσίας προκειμένου να επωφεληθούν τα μέγιστα, μέχρι να επανέλθει η κανονικότητα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει ανοίξει τον ασκό του Αιόλου σε αυτό το ζήτημα καθώς φαίνεται να λειτουργεί πιο πολύ ως επιχειρηματίας που κοιτάει να εξυπηρετηθούν τα δικά του συμφέροντα παρά ως πιο ισχυρός άνδρας στον πλανήτη.

  • Είναι κοινά παραδεκτό ότι οι ΗΠΑ χρειάζονται αληθινή ηγεσία. Ο Τζο Μπάιντεν, ως νέος ηγέτης των Δημοκρατικών, έχοντας μεγάλη εμπειρία τόσο στο πλευρό του Μπάρακ Ομπάμα, όσο και ως μέλος του Κογκρέσου για πάνω από τριάντα πέντε χρόνια, μπορεί να εγγυηθεί για κάτι τέτοιο.

Τα προηγούμενα έτη, ο Μπάιντεν ήταν ο άνθρωπος κλειδί για την επίτευξη πολλών εμπορικών συμφωνιών μεταξύ των ΗΠΑ και τρίτων χωρών ενώ έπαιξε καταλυτικό ρόλο στις συμφωνίες με το Μεξικό και τον Καναδά.

Επιπροσθέτως, ο Μπάιντεν ήταν που εργάστηκε όσο κανείς άλλος για το γνωστό Obamacare στο κομμάτι της υγείας. Ειδικότερα τώρα, που η Αμερικανική κοινωνία θρηνεί παραπάνω από διακόσιες δέκα χιλιάδες νεκρούς, το πρόγραμμα του πρώην Αντιπροέδρου περί ενίσχυσης της υγείας, είναι αυτό ακριβώς που ψάχνουν οι εξουθενωμένοι πολίτες.

Μάλιστα ο Τζο Μπάιντεν έχει ξεκαθαρίσει πως θα δώσει έμφαση στα λεγόμενα της επιστημονικής κοινότητας και θα εργαστεί μαζί της όπως έκανε ανέκαθεν, εν αντιθέσει με τον Τραμπ που έκανε τον παντογνώστη.

Εκείνο όμως που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι το ζήτημα της εξωτερικής πολιτικής. Αναντίρρητα μια πιθανή εκλογή Μπάιντεν θα ανατρέψει τα πάντα στην Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή καθώς θα ενδυναμωθεί ο ρόλος των ΗΠΑ όπως έγινε επί οκταετίας Ομπάμα. Ηγέτες σαν τον Ερντογάν θα υποχρεωθούν να «μαζευτούν» ενώ θα αποκατασταθούν οι σχέσεις ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

  • Ο στόχος του Μπάιντεν είναι η καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας και του ισλαμικού εξτρεμισμού, στα πλαίσια της ειρήνης και των θρησκευτικών ελευθεριών. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι οι ΗΠΑ θα επιστρέψουν στα στρατηγικά σημεία που άφησαν και τα οποία εκμεταλλεύτηκε η Ρωσία και ο Πούτιν.

Στο θέμα της οικονομίας, ο Δημοκρατικός υποψήφιος έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα αυξήσει τους φόρους στα κατώτερα στρώματα ούτε στην μεσαία τάξη, όπως ισχυρίζεται ψευδώς ο Ντόναλντ Τραμπ.

Αντίθετα θα επιδιώξει την οικονομική ευημερία με την αύξηση του κατώτατου ωρομισθίου στα δεκαπέντε δολάρια, την αύξηση των επιδομάτων πρόνοιας και ανεργίας ενώ θα εκμεταλλευτεί την εμπειρία του προκειμένου να επαναφέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επενδυτές που ήδη γνωρίζει αλλά αρνήθηκαν να συζητήσουν με τον πρόεδρο Τραμπ.

Συν τοις άλλοις, αξίζει να σημειωθεί πως ο Τζο Μπάιντεν βίωσε στο πετσί του την οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας και εργάστηκε σκληρά για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας, όπως και έγινε. Ας μην ξεχνάμε πως η διακυβέρνηση Ομπάμα-Μπάιντεν έφερε την μεγαλύτερη ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας μετά τον πόλεμο. Είναι δεδομένο λοιπόν πως ο Μπάιντεν δεν θα κάνει πειράματα, ούτε θα προωθήσει τα προσωπικά του συμφέροντα.

Η Αμερικανική κοινωνία διχάστηκε πιο πολύ από ποτέ υπό την προεδρία Τραμπ. Είδε τα εισοδήματά της να μειώνονται, ενώ όποτε ερχόταν στο προσκήνιο το ζήτημα της υγείας όλοι έκαναν λόγο για πονεμένη ιστορία.

  • Σε αυτές τις εκλογές, οι πολίτες έχουν την ευκαιρία να επαναφέρουν την έννοια του Αμερικανικού ονείρου, της ελευθερίας και των ίσων ευκαιριών που θα βασίζονται στους νόμους και τις αρχές του συντάγματος της χώρας. Η επανεκλογή Τραμπ θα αποτελέσει πισωγύρισμα και το όνειρο θα γίνει οριστικά εφιάλτης.

Οι πολίτες της πιο ισχυρής δύναμης στον κόσμο αξίζουν κάτι καλύτερο και θα το λέμε συνέχεια. Ας μην σπαταλήσουν την μόνη ευκαιρία που έχουν σε δεκαπέντε ημέρες από τώρα.

(*) Opinion Writer

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Αντίστροφη μέτρηση για το πρώτο ντιμπέιτ ανάμεσα στον Τραμπ και τον Μπάιντεν: Τι να περιμένουμε;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: