Αντίστροφη μέτρηση για το πρώτο ντιμπέιτ ανάμεσα στον Τραμπ και τον Μπάιντεν: Τι να περιμένουμε;

File Photo:Σαφέστατα δεν θα κριθεί το εκλογικό αποτέλεσμα από το πρώτο ραντεβού, ωστόσο θα μπουν τα γερά θεμέλια για την τελική νίκη του Μπάιντεν ή την αρχή μιας ιστορικής ανατροπής του προέδρου Τραμπ. Photo via @amna_news




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ (*)

Την ερχόμενη Τρίτη θα πραγματοποιηθεί το πρώτο από τα τρία ντιμπέιτ ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Τζo Μπάιντεν. Οι δύο άνδρες δείχνουν να είναι πιο έτοιμοι από ποτέ και η Αμερικανική κοινωνία αναμένει με κομμένη την ανάσα τον πρώτο γύρο μιας μονομαχίας η οποία θα κρίνει σε τεράστιο βαθμό την εκλογική μάχη.

Ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε πως περιμένει πως και πως την on air αντιπαράθεση με τον ηγέτη των Δημοκρατικών. Παρά τις δημοσκοπήσεις που τον δείχνουν δεύτερο και με διαφορά, δεν χάνει το κουράγιο του, αντίθετα θεωρεί πως η ανατροπή είναι εφικτή ενώ αμφισβητεί και το ευρύ προβάδισμα του Μπάιντεν λέγοντας πως τα μέσα ενημέρωσης έκαναν το ίδιο στις εκλογές του 2016.

Ωστόσο, τόσο ο πλανητάρχης όσο και το επιτελείο του κάνουν λόγο για έναν δυνατό αντίπαλο ο οποίος έχει μακροχρόνια εμπειρία στην Ουάσιγκτον ενώ δεν θα πρέπει να περνάει απαρατήρητη η παρουσία του στο πλευρό του Ομπάμα.

Η τακτική που θα ακολουθήσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ έναντι του αντιπάλου του θα είναι η εξής:

  • Σε πρώτη φάση θα προσπαθήσει να εγκλωβίσει τον Μπάιντεν μέσα στην λογική του ίδιου του κόμματός του και της ριζοσπαστικής αριστεράς που επικρατεί. Οι ερωτήσεις θα αφορούν τις φορολογικές αυξήσεις της τάξεως των τεσσάρων τρισεκατομμυρίων δολαρίων που πρόκειται να κάνει ο Μπάιντεν ενώ δεν θα αφήσει εκτός κάδρου και την πολιτική των ανοικτών συνόρων που ζητά η μεγαλύτερη πτέρυγα των Δημοκρατικών.

Ο Τζο Μπάιντεν ουδέποτε ήταν υποστηρικτής τέτοιων ιδεών. Αντίθετα στο παρελθόν έχει κατηγορηθεί για ρατσισμό ενώ μέχρι πρότινος και η Κάμαλα Χάρις εξαπέλυε πυρά κατά του πρώην αντιπροέδρου για τις απόψεις του περί φυλετικής ισότητας.

Ο Ντόναλτ Τραμπ ποντάρει πάρα πολύ στο γεγονός πως ο Μπάιντεν δεν έχει μια σταθερή ομάδα υποστηρικτών όπως είχαν άλλοι αντίπαλοί του, σαν τον Μπέρνι Σάντερς. Για αυτό το λόγο θα συνεχίσει στην τακτική του εκφοβισμού της κοινωνίας για το χάος που θα επικρατήσει αν εκλεγεί.

Ένας από τους άσσους στο μανίκι του προέδρου είναι η δημιουργία αμφιβολιών προς το πρόσωπο του Μπάιντεν και δεν θα χάσει ευκαιρία να αποδείξει ότι ο αντίπαλός του είναι έρμαιο των γύρω του και όχι ένας ηγέτης με σταθερές απόψεις.

Όσον αφορά τον ίδιο τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Αμερικανός πρόεδρος θα προβάλλει το έργο του. Θα προβάλλει τους αριθμούς της πιο γρήγορης οικονομικής ανάπτυξης που είδαν ποτέ οι ΗΠΑ στην σύγχρονη ιστορία τους, της διπλή μείωση της ανεργίας, πριν και μετά κορωνοϊού και τον αριθμό ρεκόρ δημιουργίας θέσεων εργασίας σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο.

Όσον αφορά την πανδημία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα κοιτάξει να βάλει στο ίδιο καζάνι με αυτόν τους Δημοκρατικούς καθώς οι πολιτείες που πλήττονται περισσότερο έχουν γαλάζιους κυβερνήτες. Για την εξωτερική πολιτική θα σταθεί στις συμφωνίες με το Ισραήλ και τα ΗΑΕ αλλά και στις υπογραφές ανάμεσα σε Σερβία και Κόσοβο που ομαλοποιούν της συνθήκες στα ταραγμένα Βαλκάνια.

Από τον Τζο Μπάιντεν περιμένουμε εντελώς διαφορετικά πράγματα. Ο ηγέτης των Δημοκρατικών θα κάνει επίκληση στην λογική και δεν θα αφήσει ασχολίαστο το γεγονός πως ο Τραμπ προτίμησε να βάλει την χώρα σε κίνδυνο μόνο και μόνο για να μη χαλάσει τις σχέσεις του με την Κίνα και φυσικά για να μην θίξει τα δικά του οικονομικά συμφέροντα.

Εννοείται πως θα γίνει μεγάλη κουβέντα για την πολιτική του διχασμού της κοινωνίας από πλευράς Ρεπουμπλικάνων αλλά και για την εμμονή του προέδρου τους με τα ψέματα.

Ο Τραμπ είναι αποδεδειγμένα ο νούμερο ένα ηγέτης που μεταδίδει fake news σε σημείο που τα πιστεύει και ο ίδιος. Η τακτική του Μπάιντεν θα είναι πιο απλή καθώς ο αντίπαλός του έχει «βγάλει τα μάτια» του από μόνος του όσον αφορά την Υγεία και το reopen της οικονομίας.

  • Μπορεί ο Τραμπ να θέλει να βάλει στην ίδια μοίρα Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς για την διαχείριση της κρίσης της πανδημίας, ωστόσο οι γαλάζιες πολιτείες έκαναν έκκληση για βοήθεια και δεν την έλαβαν ποτέ καθώς ο Τραμπ προτίμησε να μείνει κολλημένος στις ιδεοληψίες του και για το πως θα σώσει την προεκλογική του καμπάνια, αδιαφορώντας ουσιαστικά για τους πολίτες.

Για την εξωτερική πολιτική, η απόσυρση των ΗΠΑ από στρατηγικά σημεία του πλανήτη, η αποδυνάμωση της φωνής της στον Παγκόσμιο οργανισμό Υγείας αλλά και τα επικίνδυνα «κολλητιλίκια» με τον παρανοϊκό Ερντογάν θα είναι στην ατζέντα του πρώην αντιπροέδρου.

Επίσης θα γίνει μεγάλος λόγος και για το κομμάτι της δικαιοσύνης. Ο Μπάιντεν έχει υποσχεθεί πως θα κάνει τα πάντα για την μεταρρύθμιση του συστήματος ενώ δεν αποκλείεται να κλείσει και ορισμένες ιδιωτικές φυλακές. Σε αυτό το θέμα καταλυτικό ρόλο θα παίξει η Κάμαλα Χάρις ως έμπειρη νομικός και πρώην εισαγγελέας.

Οι Δημοκρατικοί έχουν κάνει σημαία τους το πρόγραμμά τους για την Δικαιοσύνη και την ασφάλεια των πολιτών θέλοντας να βάλουν ένα τέλος στον κοινωνικό αναβρασμό και τις ρατσιστικές πρακτικές της αστυνομίας οι οποίες επικροτούνται από τον Αμερικανό πρόεδρο.

Εν κατακλείδι το πρώτο ντιμπέιτ αναμένεται να είναι μια σκληρή μονομαχία. Οι δύο άνδρες δεν θα πάνε μονάχα σε έναν πόλεμο ιδεών, αλλά και αξιών. Η εν λόγω αντιπαράθεση δεν θα έχει σχέση με εκείνες των προηγούμενων ετών καθώς εδώ διακυβεύεται η ιστορία και η αξιοπρέπεια ενός έθνους. Σαφέστατα δεν θα κριθεί το εκλογικό αποτέλεσμα από το πρώτο ραντεβού, ωστόσο θα μπουν τα γερά θεμέλια για την τελική νίκη του Μπάιντεν ή την αρχή μιας ιστορικής ανατροπής του προέδρου Τραμπ.

(*) Opinion Writer

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Η Γαλλία ο νέος «παίκτης» της Ανατολικής Μεσογείου: Όμως, οι ΗΠΑ είναι η μόνη εγγυήτρια δύναμη της περιοχής…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: