Μέσα σε 10 ημέρες η Κοζάνη επέστρεψε στον Μάρτιο: 4 λόγοι την έσπρωξαν στο «κόκκινο»

File photo: Υπάλληλοι του ΕΟΔΥ στον οίκο ευγηρίας στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, , όπου εντοπίστηκαν κρούσματα Covid-19 σε ηλικιωμένους και προσωπικό, Τετάρτη 19 Αυγούστου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ




Μέσα σε 10 έως 15 ημέρες η Κοζάνη επέστρεψε σε καθολικό lockdown, καθιστάμενη έτσι η πρώτη περιφερειακή ενότητα που τίθεται σε αυτό το καθεστώς μετά την καθολική καραντίνα της περασμένης Άνοιξης.

Σε δηλώσεις του στο OPEN o Λάζαρος Μαλούτας ανέφερε ότι τα περισσότερα από τα πρόσφατα κρούσματα των τελευταίων ημερών κατεγράφησαν στις νεότερες ηλικίες.

Η ευθύνη της «πλατείας»

Δεν έγιναν μεγάλα πάρτι, αλλά θα ήταν ψέματα να πω ότι δεν υπήρχαν συναθροίσεις σε πλατείες και πάρκα, είπε.

Περιγράφοντας ( σε δεύτερη συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ) την κατάσταση στο νοσοκομείο «Μαμάτσειο» είπε πως αυτό έχει φτάσει στα όριά του.

«Νοσηλεύονται πάρα πολλοί ασθενείς με κορoνοϊο και φεύγουν ασθενείς και σε άλλες περιοχές», είπε.

Παράλληλα σημείωσε πως είναι ακόμα πιο δύσκολη η κατάσταση σε συνδυασμό με το γεγονός πως το νοσοκομείο έχει χρόνια προβλήματα, έχει εγκαταλειφθεί για χρόνια στην τύχη του και δεν υποστηρίζεται όπως θα έπρεπε καθώς χρειάζεται σημαντική αναβάθμιση.

Όλα αυτά, σωρευτικά, δημιουργούν τη συγκεκριμένη εικόνα.

Επεσήμανε εκ νέου ότι ο μεγαλύτερος αριθμός των κρουσμάτων ήταν σε νεαρές ηλικίες δηλαδή κάτω από τα 35.

Ο κ. Μαλούτας πρόσθεσε πως από την αρχή της βδομάδας είχαν εντείνει την επικοινωνιακή τους καμπάνια για την χρήση των μέτρων προστασίας, ενώ την Τρίτη υπήρξε και σύσκεψη με τους φορείς αλλά μάλλον ήταν αργά όπως σημείωσε ο ίδιος.

Μάλιστα υπογράμμισε πως προσπάθησαν να προσεγγίσουν και να ενημερώσουν τους νέους με πρόσωπα και πράγματα που είναι οικεία σε αυτούς όπως γνωστούς YouTubers.

Τέσσερις παράγοντες στο κόκκινο

Από την πλευρά της, η απόφαση της Πολιτικής Προστασίας είναι ενδεικτική για τα κριτήρια βασίστηκε σε τέσσερις παράγοντες:

-Στα υψηλότατα επίπεδα του αθροιστικού αριθμού νέων κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού σε διάστημα 14 ημερών που ξεπέρασε το κριτήριο το οποίο έχει υιοθετήσει η ΕΕ.

-Στη συνεχή αυξητική πορεία του ημερήσιου αριθμού νέων κρουσμάτων. Μόνο κατά τη χθεσινή ημέρα, η Κοζάνη κατέγραψε 22 νέα περιστατικά με Covid-19 και 3 εισαγωγές στο Μαμάτσειο νοσοκομείο.

-Στην αποδεδειγμένη από την ιχνηλάτηση εκτεταμένη διασπορά των κρουσμάτων στην κοινότητα, όπως μαρτυρούν τα περισσότερα από 220 ενεργά κρούσματα και οι 554 στενές επαφές τους που βρίσκονται σε απομόνωση.

-Στα δεκάδες μικρά ελεγχόμενα, επικίνδυνα όμως και χωροταξικά διάσπαρτα clusters (εστίες κορωνοϊού) σε όλη την περιοχή.

 

Τα μέτρα που προβλέπονται είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας, αλλά και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, η αναστολή όλων των συναθροίσεων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, καθώς και η απαγόρευση μετακίνησης εκτός της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.

Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία των εξής υπηρεσιών:

  • Δικαστήρια, Εισαγγελίες, Υποθηκοφυλακεία, πάσης φύσεως Κτηματολογικά Γραφεία και Υποκαταστήματα του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο»
  • Αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, σπήλαια
  • Ζωντανά θεάματα και ακροάματα, λοιπές παραστατικές τέχνες
  • Κινηματογραφικές προβολές
  • Πρόβες, τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα: Αναστολή κινηματογραφικών και τηλεοπτικών γυρισμάτων – Πρόβες μέσω τηλεδιάσκεψης
  • Κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, catering, μπαρ
  • Μουσικές σκηνές
  • Εστίαση [επιτρέπεται η λειτουργία μόνο υπηρεσιών παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και drive-through]
  • Παιδότοποι
  • Κάθε είδος αγώνων και προπονήσεων [επιτρέπεται μόνο η ατομική άθληση]
  • Γυμναστήρια
  • Εμποροπανηγύρεις-Κυριακάτικες αγορές και άλλες αγορές του άρθρου 2 του ν. 4497/2017 (Α’ 171)
    Λιανεμπόριο
  • Κομμωτήρια, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής κ.λπ.
  • Συνέδρια / Εκθέσεις
  • Υπηρεσίες πάρκων ψυχαγωγίας και θεματικών πάρκων

Με πληροφορίες από OPEN, ΣΚΑΙ, ΓΓ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από ΕΛΛΑΔΑ

Νέος διαγωνισμός της ΚΕΔΕ για 2,6 εκατομμύρια προστατευτικές μάσκες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: