“Κόκκινη γραμμή” μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας: Αχτίδα ελπίδας για την ανατολική Μεσόγειο;

File Photo: Στιγμιότυπο από την πολυεθνική άσκηση Ναρκοπολέμου «ΑΡΙΑΔΝΗ 19», στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Κρητικού πελάγους. Φωτογραφία ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΕΝ




Δημοσίευμα της Deutsche Welle με τίτλο«Η Ελλάδα και η Τουρκία επιχειρούν αποκλιμάκωση μέσω ανοιχτής γραμμής» και υπότιτλο «Είναι μια αχτίδα ελπίδας στη θερμή διαμάχη μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας για το φυσικό αέριο στη Μεσόγειο. Όμως μένει να φανεί το εάν ο μηχανισμός αντιμετώπισης της κρίσης που συμφωνήθηκε τώρα θα βοηθήσει πραγματικά σε περίπτωση εκ νέου κλιμάκωσης».

Το ρεπορτάζ αναφέρει, μεταξύ άλλων:

Η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν σε μηχανισμό πρόληψης στρατιωτικών επεισοδίων στην Ανατολική Μεσόγειο. Μεταξύ άλλων, θα δημιουργηθεί «ανοιχτή γραμμή» για την αποφυγή συγκρούσεων στη θάλασσα και στον αέρα, ανακοίνωσε το ΝΑΤΟ μετά από αρκετές εβδομάδες διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο συμμάχων στην έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

«Χαιρετίζω τη δημιουργία ενός μηχανισμού για την αποκλιμάκωση των στρατιωτικών συγκρούσεων, ο οποίος επιτεύχθηκε μέσω της εποικοδομητικής εμπλοκής της Ελλάδας και της Τουρκίας», σχολίασε ο Γενικός Γραμματέας Jens Stoltenberg. Ο μηχανισμός θα μπορούσε να βοηθήσει στη δημιουργία χώρου για διπλωματικές προσπάθειες επίλυσης της υποκείμενης διαμάχης.

Υπόβαθρο των διαπραγματεύσεων είναι η πρόσφατη σοβαρή κλιμάκωση της διαμάχης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας για το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Αθήνα κατηγορεί την Τουρκία ότι πραγματοποιεί παράνομες έρευνες για κοιτάσματα στα ανοικτά ελληνικών νησιών.

Η κυβέρνηση στην Άγκυρα, αντίθετα, απορρίπτει τις κατηγορίες και υποστηρίζει τη θέση ότι τα νερά στα οποία γίνονται δοκιμαστικές γεωτρήσεις ανήκουν στην τουρκική υφαλοκρηπίδα. Κατά τη διάρκεια στρατιωτικών ασκήσεων στην θαλάσσια περιοχή, σημειώθηκε μάλιστα σύγκρουση μεταξύ ενός ελληνικού και ενός τουρκικού πολεμικού πλοίου. Η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα ως υπεύθυνη για τη σύγκρουση.

Εν τω μεταξύ, η Καγκελάριος Angela Merkel επιδιώκει να βρει υποστήριξη υπέρ της εποικοδομητικής σχέσης μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας –παρ’ όλες τις διαφορές. Η χώρα είναι εταίρος στο ΝΑΤΟ και στο Προσφυγικό, δήλωσε η Merkel στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Η διπλωματία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην επίλυση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αντίθετα, ο Αυστριακός Καγκελάριος Sebastian Kurz ζήτησε νέες κυρώσεις κατά της Τουρκίας και διακοπή των ενταξιακών συνομιλιών της ΕΕ με την Άγκυρα. Η ΕΕ έθεσε στην Τουρκία τελεσίγραφο στα τέλη Αυγούστου λόγω της διαμάχης για το φυσικό αέριο και απείλησε με πρόσθετες κυρώσεις.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel ανακοίνωσε μια θεμελιώδη συζήτηση για τις σχέσεις με την Τουρκία κατά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle

Θυμωμένος ο Μακρόν με την Τουρκία: Η Γαλλία προειδοποιεί για διεθνοποίηση της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: