Θυμωμένος ο Μακρόν με την Τουρκία: Η Γαλλία προειδοποιεί για διεθνοποίηση της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ

File Photo: Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν. EPA, GONZALO FUENTES, POOL




Κείμενο με τίτλο: «Εντάσεις στο Καραμπάχ: Το Παρίσι προειδοποιεί για “διεθνοποίηση της σύγκρουσης”», δημοσιεύει το Ouest-France και το γαλλικό πρακτορείο AFP.

Γράφει ότι ενώ το Καραμπάχ εξακολουθεί να είναι το θέατρο των μαχών μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, που υποστηρίζεται από την Τουρκία, η Γαλλία προειδοποιεί για μια διεθνοποίηση της σύγκρουσης.

Η Γαλλία προειδοποίησε την Παρασκευή, το Αζερμπαϊτζάν, που υποστηρίζεται από την Τουρκία και την Αρμενία για μια διεθνοποίηση της σύγκρουσης για τον θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και τον κίνδυνο μιας κλιμάκωσης εκτός ελέγχου.

Προειδοποίησα τους συνομιλητές μου για την απειλή που συνιστά η διεθνοποίηση της σύγκρουσης, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Jean-Yves Le Drian μετά από τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Αρμένιο και Αζερμπαϊτζανό ομόλογό του.

Η Αρμενία κατηγορεί την Τουρκία ότι εμπλέκεται στρατιωτικά στη σύγκρουση στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν, παρέχοντάς του εξοπλισμό, στρατιωτικούς συμβούλους και στέλνοντας Σύρους μισθοφόρους στο θέατρο επιχειρήσεων, κάτι που αρνείται η Άγκυρα.

Ο Macron κατηγορεί την Τουρκία

Ο Γάλλος Πρόεδρος Emmanuel Macron βεβαιώνει από την πλευρά του ότι 300 τζιχαντιστές μαχητές έφυγαν από τη Συρία για το Αζερμπαϊτζάν μέσω Τουρκίας, μια κόκκινη γραμμή, σύμφωνα με αυτόν.

Η Ρωσία έχει αναφέρει παρόμοιες πληροφορίες, αν και χωρίς να κατηγορεί άμεσα την Άγκυρα, με την οποία έχει μια περίπλοκη αλλά ρεαλιστική σχέση.

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας επανέλαβε στους συνομιλητές του την επείγουσα ανάγκη να επιτευχθεί κατάπαυση των εχθροπραξιών, χωρίς καθυστέρηση και χωρίς προϋποθέσεις.  Η επέκτασή τους θα αύξανε μόνο τον αριθμό των θυμάτων, ιδίως των αμάχων, το υλικό και ανθρώπινο κόστος  και για τα δύο μέρη, καθώς και την απειλή μιας κλιμάκωσης εκτός ελέγχου μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, υπογράμμισε ο Jean-Yves Le Drian.

Η Γαλλία, ως συμπρόεδρος, με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία, της ομάδας του Μινσκ που είναι υπεύθυνη για τη διαμεσολάβηση σε αυτή τη σύγκρουση, είναι αποφασισμένη να διαδραματίσει πλήρως το ρόλο της, με αμερόληπτο τρόπο, για να εξασφαλιστεί η παύση των εχθροπραξιών και η επανάληψη χωρίς καθυστέρηση ουσιαστικών και χωρίς προϋποθέσεις διαπραγματεύσεων μεταξύ των εμπολέμων, πρόσθεσε.

Το Ναγκόρνο Καραμπάχ, που κατοικείται κυρίως από Αρμένιους, αποσπάστηκε από το Αζερμπαϊτζάν, με πόλεμο στις αρχές της δεκαετίας του 1990 που προκάλεσε 30.000 νεκρούς. Το μέτωπο είχε σχεδόν παγώσει από τότε, παρά τις τακτικές συγκρούσεις, ειδικά το 2016.

Την Κυριακή, οι πιο θανατηφόρες μάχες εδώ και χρόνια επαναλήφθηκαν, με τις δύο πλευρές να κατηγορούν η μία την άλλη ότι προκαλούν εχθροπραξίες. Δύο δημοσιογράφοι της εφημερίδας Le Monde τραυματίστηκαν σε βομβιστική επιδρομή.

ΠΗΓΗ: Ouest-France και το γαλλικό πρακτορείο AFP

Αποκάλυψη της Guardian: Σύροι τρομοκράτες σκοτώθηκαν σε συμπλοκές στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: