Η σύγκρουση Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας φέρνει αντιμέτωπους τους “φίλους” Πούτιν και Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Τεχεράνη. EPA, MIKHAIL KLIMENTYEV, SPUTNIK, KREMLIN




Οι θανατηφόρες μάχες μεταξύ των δύο πρώην σοβιετικών δημοκρατιών για την κυριαρχία του Ναγκόρνο-Καραμπάχ  φέρνουν σε σύγκρουση τους συμμάχους τους, την Τουρκία από την πλευρά του Αζερμπαϊτζάν και τη Ρωσία από την πλευρά των Αρμενίων, γράφει η γαλλική εφημερίδα Le Monde (κείμενο Marie Jégo και Nicolas Ruisseau).

H έντονη σύγκρουση για τον έλεγχο της αμφισβητούμενης περιοχής του Ναγκόρνο-Καραμπάχ πήρε μια ανησυχητική στροφή την Τρίτη, όταν το Ερεβάν ανακοίνωσε ότι ένα από τα μαχητικά του αεροσκάφη, Sukhoi 25, καταρρίφθηκε, μαζί με τον πιλότο του, στον αρμενικό εναέριο χώρο, από ένα τουρκικό μαχητικό F-16 από το Αζερμπαϊτζάν.

Η Τουρκία και το τουρκόφωνο Αζερμπαϊτζάν, στρατιωτικοί και πολιτικοί σύμμαχοι, το διέψευσαν αμέσως. Ωστόσο, το επεισόδιο προκαλεί ερωτήματα σχετικά με τη στρατιωτική εμπλοκή μέλους του ΝΑΤΟ, της Τουρκίας, που είναι ύποπτη ότι ρίχνει λάδι της σύγκρουσης.

Για τους Αρμένιους αξιωματούχους, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Άγκυρα εμπλέκεται στρατιωτικά μαζί με το Αζερμπαϊτζάν. Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι η επίθεση που μόλις ξεκίνησε ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν εναντίον των αρμενικών θέσεων, υποστηρίζεται στρατιωτικά από την Άγκυρα. Οι δύο σύμμαχοι βοηθούν ο ένας τον άλλον.

Τον περασμένο μήνα, το Αζερμπαϊτζάν φιλοξένησε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τον τουρκικό στρατό. Πολλοί Αρμένιοι αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι η Τουρκία παρέχει στο Αζερμπαϊτζάν F-16, drones και Σύρους μαχητές.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιβεβαίωσε την Κυριακή (27 Σεπτεμβρίου) ότι μισθοφόροι, από παρατάξεις που υποστηρίζονται από την Άγκυρα στη Συρία, όντως είχαν αναπτυχθεί για να πολεμήσουν μαζί με τον στρατό του Αζερμπαϊτζάν.

Εάν αποδειχθεί, η τουρκική στρατιωτική ανάμειξη κινδυνεύει να δώσει μια περιφερειακή διάσταση στη σύγκρουση, θέτοντας την Άγκυρα, η οποία υποστηρίζει το Αζερμπαϊτζάν, σε αντίθεση με τη Μόσχα, τον κύριο στρατιωτικό σύμμαχο της Αρμενίας.

Η Ρωσία έχει δύο στρατιωτικές βάσεις στην Αρμενία και οι δύο χώρες έχουν ένα σύμφωνο αμοιβαίας άμυνας, αν και δεν καλύπτει τα αμφισβητούμενα εδάφη. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος την Κυριακή υπενθύμισε ότι «το σημαντικό είναι να τερματιστούν οι εχθροπραξίες», και το επανέλαβε δημοσίως την Τρίτη.

Στην πράξη, ωστόσο, η Ρωσία παίζει και στα δύο ταμπλό, με την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν. Για χρόνια, η Μόσχα οπλίζει και τα δύο στρατόπεδα. Το Κρεμλίνο δεν έχει κανένα συμφέρον για άλλη ανάφλεξη, αλλά υπάρχουν υπόνοιες ότι διατηρεί το status quo για να ικανοποιήσει το στρατιωτικό-βιομηχανικό του συγκρότημα και να διατηρήσει την επιρροή του στην περιοχή.

Πέρα από το εμπόριο όπλων, διατηρεί στενές οικονομικές σχέσεις με τις δύο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.

ΠΗΓΗ: Le Monde, HautKarabakh : la Turquie souffle sur les braises du conflit entre lAzerbaïdjan et lArménie

Ο Μακρόν ανησυχεί για τα «πολεμικά» μηνύματα της Τουρκίας στο Καραμπάχ

Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron εξέφρασε την «ανησυχία» για τις «πολεμικές» δηλώσεις της Τουρκίας για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, αναφέρουν η εφημερίδα Le Figaro και το πρακτορείο AFP.  

«Έλαβα υπόψη τις πολιτικές δηλώσεις της Τουρκίας, που πιστεύω ότι είναι απερίσκεπτες και επικίνδυνες», δήλωσε ο Μακρόν σε συνέντευξη Τύπου στη Ρίγα.

«Η Γαλλία παραμένει εξαιρετικά ανήσυχη για τα πολεμικά μηνύματα της Τουρκία, τις τελευταίες ώρες, ουσιαστικά ωθώντας το Αζερμπαϊτζάν σε αυτό που θα ήταν μια ανάκτηση του Βόρειου Καραμπάχ και αυτό δεν θα το δεχτούμε», τόνισε ο Emmanuel Macron, ανακοινώνοντας, ότι επρόκειτο να συνομιλήσει με τον Ρώσο ομόλογό του Vladimir Poutine, την Τετάρτη το απόγευμα και με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump την Πέμπτη, πριν υποβάλει έκθεση για την κατάσταση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ταυτόχρονα εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς την Αρμενία και τους Αρμένιους,  δηλώνοντας, ότι η Γαλλία θα διαδραματίσει το ρόλο της. 

ΠΗΓΗ: Le Figaro και το πρακτορείο AFP, Macron préoccupé par des messages «guerriers» de la Turquie sur le Karabakh

Το ταξίδι του Πομπέο στην Ευρώπη: «Η “αδύνατη αποστολή” στην Ελλάδα για να σταματήσει τον Ερντογάν»

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: