Για την εμβληματική ετυμηγορία της πολύκροτης δίκης της Χρυσής Αυγής, γράφει η New York Times

Συνήγοροι των κατηγορουμένων στη δίκη της Χρυσής Αυγής μιλούν ενώπιον του προεδρείου, μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου , στο Εφετείο Αθηνών, Αθήνα, Τετάρτη 07 Οκτωβρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΠΑΝΤΕΛΗΣ




Η εφημερίδα New York Times δημοσίευσε άρθρο της Niki Kitsantonis αφιερωμένο «στην εμβληματική ετυμηγορία για μία από τις πλέον πολύκροτες δίκες εδώ και δεκαετίες στην Ελλάδα», βάσει της οποίας το νεοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής κρίθηκε ένοχο για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Η ΧΑ αναδείχθηκε κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης στη χώρα, στοχοποιώντας συστηματικά μετανάστες και αριστερές ομάδες.

Όπως επισημαίνεται, η ετυμηγορία ανακοινώθηκε χωρίς την παρουσία των κατηγορουμένων, πέντε χρόνια μετά την πρώτη δίκη, η οποία είχε διεξαχθεί σε μία προσωρινή αίθουσα δικαστηρίου φυλακής υψίστης ασφαλείας, κοντά στην Αθήνα.

Χιλιάδες Ελλήνων πολιτών είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δικαστήριο, συνεχίζει η αρθρογράφος, κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «Δεν είναι αθώοι», «Έξω οι ναζί» και «Ισόβια στους δολοφόνους», ενώ 2.000 αστυνομικοί περιπολούσαν στην περιοχή, πάνω από την οποία πετούσαν ελικόπτερα και drones της ΕΛΑΣ.

Όπως σημειώνεται, το τριμελές Εφετείο συνέδεσε τη δραστηριότητα της Χρυσής Αυγής με σειρά επιθέσεων, όπως η δολοφονία ενός αριστερού ράπερ, του Παύλου Φύσσα, από μέλος του κόμματος, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για φόνο. Η επίθεση εναντίον του Φύσσα οδήγησε στη σύλληψη της πολιτικής ηγεσίας της Χρυσής Αυγής, προκαλώντας την έναρξη δικαστικής έρευνας, κορύφωση της οποίας ήταν η σημερινή δίκη.

Στη συνέχεια, το άρθρο αναφέρεται στην πορεία ανόδου της Χρυσής Αυγής, τονίζοντας ότι δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1980 από έναν πρώην καταδρομέα του Ελληνικού Στρατού. Από την αφάνεια, όπως σημειώνεται, η Χρυσή Αυγή έμελλε να γίνει το τρίτο μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα της Ελλάδας, στο αποκορύφωμα της οικονομικής κρίσης της χώρας, το 2012, εκμεταλλευόμενη τη δημόσια δυσαρέσκεια ενάντια στη λιτότητα και την αυξανόμενη εισροή μεταναστών.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στο ελληνικό κοινοβούλιο, από το 2012 έως το 2019, το κόμμα είχε τη δημόσια υποστήριξη, προβάλλοντας πατριωτικό προφίλ και ισχυριζόμενο ότι πολεμάει το σύστημα από μέσα, αλλά διατήρησε δεσμούς με νεοφασιστικά κόμματα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ένα κύμα βίαιων επιθέσεων το 2013, που κορυφώθηκε με το μοιραίο μαχαίρωμα εναντίον του Φύσσα από έναν αυτοπροσδιοριζόμενο ως μέλος της Χρυσής Αυγής, το Γιώργο Ρουπακιά, προκάλεσε την εξάρθρωση του κόμματος. Ο Ρουπακιάς κρίθηκε ένοχος για φόνο, την Τετάρτη.

Λίγες μέρες μετά τη δολοφονία, η αστυνομία συνέλαβε σύσσωμη την ηγεσία του κόμματος, ενώ εκκίνησε δικαστική έρευνα, λόγω υποψιών ότι η Χρυσή Αυγή, υπό τη στρατιωτικού τύπου ηγεσία της, είχε επιδοθεί σε εγκληματικές δραστηριότητες, καταλήγει το άρθρο.

Το άρθρο συνοδεύει φωτογραφία (φωτ. Άγγελος Τζωρτζίνης) με πλήθος διαδηλωτών κατά της Χρυσής Αυγής, μπροστά από το Εφετείο Αθηνών, εν αναμονή της έκδοσης της δικαστικής απόφασης. 

ΠΗΓΗ: New York Times, Golden Dawn Found Guilty of Running Criminal Organization in Greece

Μάγδα Φύσσα: Σήμερα νίκησε η Δημοκρατία, εύχομαι να είναι και η Πέμπτη σαν τη σημερινή μέρα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: