Για να επιμένει ο γερουσιαστής για τους S-400, σημαίνει πως έχει δίκιο: Προφανώς ενεργοποιήθηκαν…

File Photo: Το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400, σε παρέλαση στη Μόσχα. EPA, SERGEI ILNITSKY




Ο γερουσιαστής Κρίστοφερ Βαν Χόλλεν (Δημοκρατικός από το Μέριλαντ), είναι ένας εκ των πλέον σοβαρών και ισχυρών Αμερικανών νομοθετών και είναι ευτύχημα ότι υποστηρίζει τα δίκαια της Κύπρου και της Ελλάδας.

Την Πέμπτη το βράδυ έκανε μία σοβαρότατη καταγγελία που αφορά το ρωσικό σύστημα S-400, που αγόρασε η Τουρκία από τη Ρωσία.

«Έχουμε», δήλωσε, «πολύ αξιόπιστες αναφορές ότι η Τουρκία ενεργοποίησε τους S-400 στα τέλη Αυγούστου ως απάντηση στις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις που πραγματοποιήθηκαν από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιταλία και τη Γαλλία στην Ανατολική Μεσόγειο».

Με τη δήλωση αυτή, επιβεβαιώνει την πληροφορία που έγραψε η Καθημερινή των Αθηνών.

Ο κ. Βαν Χόλλεν, μαζί με τον Ρεπουμπλικάνο συνάδελφο του Τζέιμς Λάνκφορντ, έστειλαν επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και απαιτούν επίσημη επιβεβαίωση. Το ερώτημα είναι αν η Τουρκία λειτούργησε τους S-400.

Τι θα σημαίνει αν η απάντηση είναι θετική; Ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, δεν μπορεί πια, παρά να επιβάλει κυρώσεις στην κατοχική δύναμη. Οι κυρώσεις έπρεπε να επιβληθούν εδώ και καιρό, διότι η Τουρκία έχει παραβιάσει όλους τους αμερικανικούς νόμους. Όμως ο Αμερικανός πρόεδρος επιμένει να καλύπτει τον Ταγίπ Ερντογάν και την Τουρκία.

Πρώην συνεργάτες του, που στο μεταξύ τον εγκατέλειψαν και έφυγαν από το Λευκό Οίκο, υποστηρίζουν ότι οι λόγοι της άρνησης του να επιβάλει της κυρώσεις είναι προσωπικοί και επιχειρηματικοί. Διότι η αγορά, και μόνο, των S-400 θέτει σε κίνδυνο τα αμερικανικά και νατοϊκά στρατηγικά συμφέροντα.

Πόσο μάλλον αν τους έθεσε σε λειτουργία. Παρακολουθούμε από κοντά αυτή την υπόθεση εδώ και δύο χρόνια. Πιστεύουμε ότι μετά την ακύρωση της παράδοσης στην Τουρκία των αμερικανικών μαχητικών F-35, έφτασε και η ώρα των οικονομικών κυρώσεων στην κατοχική δύναμη. Διότι η Τουρκία εξελίχθηκε σε ένα νέο, αλλά χειρότερο, Ιράν για την Αμερική και τη Δύση…

Μιχάλης Ιγνατίου

Οι Times “εκτελούν” τον ισλαμιστή Ερντογάν: Το παιχνίδι της Τουρκίας είναι θανατηφόρο…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: