Έξω φρενών ο Μακρόν με τον Ερντογάν: Πέρασε την “κόκκινη γραμμή” έστειλε τζιχαντιστές στον Καύκασο

File Photo: Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν στις Βρυξέλλες. EPA, OLIVIER HOSLET / POOL μέσω ΚΥΠΕ




Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουήλ Μακρόν ζήτησε την Παρασκευή από την Άγκυρα να εξηγήσει το γεγονός της άφιξης τζιχαντιστών τρομοκρατών στο Αζερμπαϊτζάν, και προέτρεψε το ΝΑΤΟ να αντιμετωπίσει αυτές τις ενέργειες της Τουρκίας.

“Έχουν περάσει την κόκκινη γραμμή, κάτι που είναι απαράδεκτο”, είπε ο κ. Μακρόν. “Προτρέπω όλους τους εταίρους του ΝΑΤΟ να αντιμετωπίσουν αυτή τη συμπεριφορά ενός μέλους του ΝΑΤΟ.

“Η απάντηση της Γαλλίας είναι να ζητήσει εξηγήσεις από την Τουρκία”, είπε, ο Γάλλος πρόεδρος.

Ο Μάκρον μίλησε μετά από την πρώτη μέρα της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, στην οποία οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να απειλήσουν την Τουρκία με κυρώσεις για τις γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στα κυπριακά ύδατα.

Αλλά ο Γάλλος ηγέτης είναι επίσης εξοργισμένος με τα γεγονότα στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όπου υπήρξαν έντονες μάχες μεταξύ των αρμενικών και των αζερικών δυνάμεων.

Ισχυρίστηκε ότι σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες 300 Σύροι τρομοκράτες που προέρχονταν από “τζιχαντιστικές ομάδες” από τη Συριακή πόλη Χαλέπι είχαν περάσει από την Τουρκική πόλη Γκαζιαντέπ καθ’ οδόν προς το Αζερμπαϊτζάν.

“Αυτοί οι τρομοκράτες είναι γνωστοί, παρακολουθούνται και έχουν εντοπιστεί, πρόσθεσε και είπε ότι θα τηλεφωνήσει στο Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν “τις επόμενες μέρες”.

Η Αρμενία κατηγόρησε την Τουρκία ότι στέλνει μισθοφόρους για να στηρίξει τον σύμμαχό της στο Αζερμπαϊτζάν και τη Δευτέρα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με έδρα τη Βρετανία δήλωσε ότι η Άγκυρα είχε αποστείλει τουλάχιστον 300 τρομοκράτες από τη βόρεια Συρία.

Ο Μάκρον καταδίκασε αυτήν την εβδομάδα αυτό που χαρακτήρισε «απερίσκεπτες και επικίνδυνες» δηλώσεις της Τουρκίας που υποστηρίζουν το Αζερμπαϊτζάν.

Τέσσερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν κοντά στο Γερεβάν, δηλώνει ο Πασινιάν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: