«Έστριψε» βορειοανατολικά το Oruc Reis: Ως το πρωί της Τρίτης θα φανούν οι διαθέσεις της Τουρκίας

File photo: Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis. Φωτογραφία via Twitter, υπουργός Ενέργειας @fatih_donmez
Ρεπορτάζ Hellas Journal

Το Oruc Reis συνεχίζει την παράνομη πορεία του εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας κινούμενο σε ένα μοτίβο που έχει χαράξει τις τελευταίες ημέρες.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση το απόγευμα της Δευτέρας, αφού έφτασε στο δυτικό άκρο της παράνομης navtex έστρεψε την πορεία του σε βορειοανατολική κατεύθυνση.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις όσων το παρακολουθούν στενά από ελληνικής πλευράς, οι επόμενες 15 ώρες, έως το πρωί της Τρίτης 20ης Οκτωβρίου θα είναι κρίσιμες καθώς θα διαφανούν οι προθέσεις της Τουρκικής πλευράς, αν δηλαδή θα πατήσει εντός των 12 ναυτικών μιλίων από το Καστελόριζο, μέσα στα πλαίσια της navtex που όπως είναι γνωστό φτάνει ως τα 6,5 μίλια.

Προηγούμενη ενημέρωση

Περίπου 15 ναυτικά μίλια από το πιο δυτικό κομμάτι της παράνομης navtex βρισκόταν λίγο μετά το μεσημέρι της Δευτέρας (19/10) το ερευνητικό Oruc Reis, αρκετές ώρες μετά την προσέγγισή του περίπου στα 12 ναυτικά μίλια από την Στρογγύλη και 14 από την Μεγίστη, στο νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου.

Στο σημείο που βρίσκεται, το οποίο είναι πάνω από 75 ναυτικά μίλια από τις Ελληνικές ακτές, εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας, θ’ αρχίσει να στρέφει και πάλι για να πάρει βορειοανατολική πορεία.

Αυτό σημαίνει ότι περίπου το μεσημέρι της Τρίτης δεν αποκλείεται το Oruc Reis και η συνοδεία του, των τουρκικών πολεμικών πλοίων να «σπάσει» τα 12 ναυτικά μίλια και να προσεγγίσει κατά τη διέλευσή του προς το βορειοανατολικό άκρο, πιο κοντά στις Ελληνικές νησιωτικές ακτές.

Άλλωστε και κατά την Κυριακή, τα πολεμικά πλοία της Τουρκίας που βρίσκονται δεξιά και αριστερά από το ερευνητικό πέρασαν πιο κοντά από τα 12 ναυτικά μίλια.

Η Άγκυρα τραβάει μέρα με τη μέρα το σχοινί των προκλήσεων όλο και περισσότερο από τη στιγμή που τα ιδιαιτέρως αργά αντανακλαστικά της Ευρώπης δεν της έχουν κάνει το παραμικρό.

Την ίδια στιγμή οι εντολές που έχει λάβει το Πολεμικό Ναυτικό είναι να βρίσκεται σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα ώστε οποιαδήποτε επιπλέον κίνηση που θίγει τα Εθνικά χωρικά ύδατα, είτε το ερευνητικό είτε τα πολεμικά πλοία της Τουρκίας, να έχει την ανάλογη απάντηση.

Οι μονάδες επιφανείας του ΠΝ, τα παρατηρητικά φυλάκια και άλλα μέσα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων δίνουν εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων και την στρατιωτική ηγεσία η οποία βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με την πολιτική ώστε να λαμβάνονται οι αποφάσεις.

Δήλωση Πέτσα: Μετωπική πρόσκρουση με τη διεθνή νομιμότητα

«Η Άγκυρα με μια νέα κίνηση που έρχεται να προστεθεί στις αλλεπάλληλες προκλήσεις του τελευταίου διαστήματος προχώρησε μονομερώς και αυθαίρετα στον επαναπροσδιορισμό των ορίων της περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης που βρίσκεται στη δικαιοδοσία της.

“Η απόφαση αυτή είναι προδήλως παράνομη καθώς επικαλύπτει περιοχές που ανήκουν όχι μόνο στην ελληνική δικαιοδοσία αλλά και στην ελληνική κυριαρχία», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ξεκινώντας την σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.«Δεν στηρίζεται σε επιχειρησιακά κριτήρια. Δεν εξυπηρετεί σκοπούς ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής. Προσκρούει μετωπικά στη διεθνή νομιμότητα και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας.

Και συνέχισε: «υπογραμμίζεται ότι η ελληνική περιοχή ευθύνης για την έρευνα και τη διάσωση έχει καθοριστεί τη δεκαετία του 1950, έχει δηλωθεί από το 1975 στον αρμόδιο διεθνή ναυτιλιακό οργανισμό και συμπίπτει με την περιοχή ελέγχου πτήσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα δηλαδή το FIR Αθηνών. Υπογραμμίζεται ακόμη ότι η Ελλάδα μέσω του αρμόδιου ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης στον Πειραιά συντονίζει αποτελεσματικά όλες τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην περιοχή της ευθύνης της παρέχοντας τις υπηρεσίες της σε όλα τα πλοία και αεροπλάνα που τυχόν κινδυνεύουν».

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Επιμένει προκλητικά η Τουρκία: Συνεχίζουμε, αν χρειαστεί θα στείλουμε και γεωτρύπανο στο “Ορούτς Ρέις”

 

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal