Επικύρωσε ο πρόεδρος Σίσι την συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου

File photo: Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι στο Προεδρικό Μέγαρο, στο Κάιρο. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ μέσω ΚΥΠΕ




Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ ελ – Σίσι επικύρωσε σήμερα την συμφωνία οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, για τη διενέργεια ερευνών πετρελαίου και φυσικού αερίου μεταξύ των δύο χωρών, όπως μεταδίδουν το Associated Press και  το κρατικό πρακτορείο ΜΕΝΑ.

Η διμερής συμφωνία που εξαγρίωσε την Τουρκία καθώς θεωρείται ηχηρή απάντηση στο ψευδο-σύμφωνο Ακγυρας-Τρίπολης δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της αιγυπτιακής κυβέρνησης.

Η επικύρωση της συμφωνίας ήρθε ένα μήνα αφότου οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Αιγύπτου υπέγραψαν την συμφωνία στο Κάιρο.

“Η συμφωνία είναι δίκαιη και νόμιμη που καταδεικνύει με τον πιο περιφανή τρόπο στη διεθνή κοινότητα ποσό παράνομο εξωπραγματικό έκτος διεθνούς δικαίου και δικαίου θάλασσας ήταν το τουρκολιβυκό μνημόνιο” είχε υπογραμμίσει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά την τελετή των υπογραφών στις 6 Αυγούστου.

Η συμφωνία ανάμεσα για την ΑΟΖ κυρώθηκε από την ελληνική Βουλή στις 27 Αυγούστου, προκαλώντας τη σφοδρή αντίδραση της Τουρκίας, η οποία τη χαρακτηρίζει άκυρη και κενή περιεχομένου

“Πολύ σημαντική” είχε χαρακτηρίσει τον περασμένο Αύγουστο την συμφωνία ο πρόεδρος της Αιγυπτιακής Βουλής, Αλί Αμπντέλ-Αλ.

Με πληροφορίες από Associated Press
Κάιρο, Αίγυπτος

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

 

Διπλωματία made in Berlin: Ο Γερμανός ΥΠΕΞ Χάικο Μαας -ίσως- σε Αθήνα και Λευκωσία και… ίσως και στην Άγκυρα

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: