Πάντα ένα βήμα μπροστά, το στοίχημα της Πολεμικής Αεροπορίας: Τα Rafale και η Μοίρα 332

File Photo: Ο Αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης πρόσφατα αξιολόγησε στον αέρα το διθέσιο Rafale. Φωτογραφία ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

«Θέλουμε να είμαστε τουλάχιστον ένα βήμα πιο μπροστά από τους γείτονες, τόσο σε επίπεδο εκπαίδευσης, όσο και μέσων, γι’ αυτό τρέχει πολύ γρήγορα η διαδικασία για τα μαχητικά RAFALE», σημειώνει Ανώτατη στρατιωτική πηγή η οποία παράλληλα τοποθετούσε κι ακόμη μια βασική λεπτομέρεια η οποία έχει να κάνει με τη διαθεσιμότητα των ιπταμένων της γείτονος.

Είναι γνωστό άλλωστε ότι από το 2016, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία έχει δεχτεί ένα ισχυρότατο πλήγμα εκ των έσω με εκατοντάδες διώξεις και φυλακίσεις αεροπόρων και τεχνικών εδάφους. Αυτή η κατάσταση παρά το γεγονός ότι έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα από τότε, δεν έχει αλλάξει προς το καλύτερο ακόμη κι αν η Άγκυρα επιχείρησε με διαδικασίες fast track να ανεβάσει τις διαθεσιμότητες των ιπταμένων.

Γι’ αυτό όπως εξηγούν οι ίδιες ανώτατες στρατιωτικές πηγές εκτός της αεροπορικής υπεροχής που προσφέρει το μαχητικό RAFALE, σημασία μεγάλη έχει η «απογείωση» των διαθεσιμοτήτων και σε αεροπόρους, αλλά και στους τεχνικούς εδάφους.

Κι’ αυτή είναι μια παράλληλη οδός στην οποία κινείται το αεροπορικό Επιτελείο και αποτέλεσε μια από τις βασικές συζητήσεις και του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτεράρχου Γεωργίου Μπλιούμη ο οποίος βρέθηκε το προηγούμενο διάστημα στη Γαλλία και συνομίλησε με στελέχη της κατασκευάστριας εταιρίας για την εκπαίδευση των πιλότων και την εξειδίκευση των τεχνικών.

Τι σημαίνει ένα βήμα μπροστά από τον αντίπαλο για την Πολεμική Αεροπορία; 

Το «ένα βήμα πιο μπροστά σε σχέση με την Τουρκική Πολεμική Αεροπορία δεν αφορά μόνο την έλευση του νέου μαχητικού, αλλά και τον μεγαλύτερο αριθμό ιπταμένων, απέναντι σε μια χτυπημένη εκ των έσω πολεμική αεροπορία», εξηγούσαν οι ίδιες πηγές.

Και απ’ ότι φαίνεται εφόσον όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες έχει επιχειρηθεί εδώ και πολλές ημέρες να επισπευσθούν και τα πάντα να έχουν πάρει υπογραφές μέχρι το τέλος του Δεκέμβρη, επόμενο ή καλύτερα παράλληλο σκαλοπάτι είναι η εκπαίδευση των αεροπόρων και τεχνικών της 332 Μοίρας. Όσοι βρίσκονται στην Μοίρα «Γεράκι» της Τανάγρας αποτελούν τους πρώτους που θα εκπαιδευτούν στο νέο τύπο ενώ πολύ σύντομα το Αεροπορικό Επιτελείο θ’ αποστείλει σήμα στις υπόλοιπες πολεμικές μοίρες, με το οποίο θα ζητά να δηλώσουν επιθυμία μετακίνησης για τα νέα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας.

Όπως εξηγούν πηγές από το Επιτελείο και είναι φυσικό, το νέο αίμα στην 332 Μοίρα θα φέρει τη μορφή πυραμίδας στο επίπεδο των βαθμών καθώς δεν μπορεί να μεταβούν στα RAFALE μόνο Ανθυποσμηναγοί ή Υποσμηναγοί, θα είναι κι άλλοι μεγαλύτεροι οι βαθμοί ώστε να υπάρχει και η ανάλογη εμπειρία από τους προηγούμενους τύπους μαχητικών αεροσκαφών.

  • Η πρώτη 8άδα αεροπόρων και σχεδόν διπλάσιος αριθμός μηχανικών ίσως και την επόμενη μέρα των τελικών υπογραφών να έχουν ετοιμάσει τις αποσκευές τους για την Γαλλία ώστε εκεί να ξεκινήσουν τα ταχύρρυθμα μαθήματα στο simulator αλλά και στην τεχνική βάση. Αμέσως μετά οι παρθενικές πτήσεις θα ξεκινήσουν στον Γαλλικό ουρανό με τους εκπαιδευτές της Armee de l’ Air.

Ωστόσο μια πολύ σημαντική λεπτομέρεια η οποία στο παρελθόν έχει ταλαιπωρήσει ιδιαίτερα την Πολεμική Αεροπορία, αυτή της υποστήριξης, φαίνεται ότι στην περίπτωση των RAFALE οδεύει με πολύ καλύτερες κατευθύνσεις από το Παρίσι κι αυτό σημαίνει ότι τα επόμενα χρόνια τα νέα «Δελταπτέρυγα» της 114 Πτέρυγας Μάχης και οι τεχνικοί εδάφους δεν θα υποστούν το άγχος που έχουν ζήσει με τα Mirage 2000.

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΔΩ

Fast Track διαδικασία για τις τορπίλες βαρέως τύπου των υποβρυχίων-φαντασμάτων Type 214

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: