Εδώ και τώρα κυρώσεις κύριε Πρωθυπουργέ: Δεν υπάρχει άλλη οδός για να συνετιστεί η Τουρκία…

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ μέσω ΚΥΠΕ




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΑΡΒΑΛΙΑ

Υπήρξα για δεκαπέντε χρόνια της δημοσιογραφικής μου καριέρας, αυτό που λέμε «διπλωματικός συντάκτης». Κάλυπτα δηλαδή τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής με έμφαση στα εθνικά θέματα.

Τα μάτια μου όπως αντιλαμβάνεστε, έχουν δει κάμποσες εκφάνσεις του σύγχρονου ελληνικού ενδοτισμού. Από τα καραγκιοζιλίκια στα Ιμια με τις σημαίες «που τις παίρνει το μελτέμι», μέχρι το απαίσιο, στυγνό ξεπούλημα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, όλων των τελευταίων ελληνικών κυβερνήσεων, με μια φωτεινή εξαίρεση, και γιατί να το κρύψομεν άλλωστε, του πατρός Κωσταντίνου Μητσοτάκη!

Ε, αυτά που γίνονται σήμερα με την υψηλή διπλωματία του υιού Μητσοτάκη, συγχωρέστε με, αλλά μου φαίνονται πολύ περίπλοκα για να τα καταλάβω. Η πολύ απλά, αν τα ερμηνεύσω με την απλή λογική, αλλά και πάλι αλλόκοτα αν προσπαθήσω να τα αποδώσω σε Ελληνες πολιτικούς.

  • Ας μας εξηγήσουν λοιπόν τα επιτελικά τζιμάνια στο Μαξίμου και η σοφή κυρία που εκπονεί, υποτίθεται, την διπλωματική στρατηγική, τι ακριβώς γίνεται, πριν το μυαλό μας, πάει στις άλλες ερμηνείες, τις καθόλου κολακευτικές για Ελληνες κρατικούς λειτουργούς.

Το γαιτανάκι με τις NAFTEX, που από την πλευρά των απέναντι γίνονται όλο και περισσότερο προκλητικές, ποιόν ακριβώς εξυπηρετεί; Την Ελλάδα;

Μα η Ελλάδα, σας θυμίζω δέχτηκε προ ημερών να μετατεθεί για τον Δεκέμβριο η όποια συζήτηση σχετικά με κυρώσεις εις βάρος της Αγκυρας, αδειάζοντας και την Κύπρο, που προς στιγμήν στύλωσε τα πόδια. Η ελληνική στρατηγική υποχώρηση, έγινε για να σταματήσει το καλαμπούρι με τα σεισμογραφικά ο Ερντογάν. Στην ελληνική υφαλοκρηπίδα πάντα.

Για την Κύπρο, το είπαμε, δεν μας νοιάζει, «είναι άλλο πράγμα». Εκεί μπορούν να μπαινοβγαίνουν ανενόχλητοι, να προκαλούν ποικιλοτρόπως με αποκορύφωμα την αθλιότητα στα Βαρώσια και να μη δίνουν λογαριασμό σε κανέναν, οι Τούρκοι. Ας τα βγάλει πέρα η Λευκωσία μόνο της…

Αφήνει δηλαδή η Ελλάδα την Κύπρο έρμαιο στην τουρκική προκλητικότητα, γιατί…πέφτει μακριά, γιατί δεν έχουμε τρόπο να την προστατεύσουμε, γιατί τα ελληνικά αεροσκάφη δεν επαρκούν, γιατί χρειαζόμαστε τα πλοία για την άμυνα του Αιγαίου, γιατί οι Κύπριοι τα έχουν καλά με τους Ρώσους, γιατί πουλάνε βίζες στους Κινέζους, γιατί, γιατί, γιατί. Ωραία. Μέχρι εκεί καταλάβαμε. Ο Μητσοτάκης «δεν ψάχνει καυγά», το είπε κιόλας.

  • Πριν τρείς μέρες όμως βάζει τον Δένδια να συναντηθεί με τον Τσαβούσογλου, στο…φτερό και καλά, για να οριστεί επιτέλους ημερομηνία των διμερών «διερευνητικών επαφών». Να ευχαριστηθεί κι η ψυχούλα των φίλων μας, των Γερμανών, που ανησυχούν οι άνθρωποι, μην τυχόν έχουμε κάποιο παρατράγουδο.

Και ορίζεται ημερομηνία. Για μεθαύριο. Μόνο που στο μεταξύ οι Τούρκοι ξαναβγάζουν την μαούνα. Μια ανάσα στο Καστελλόριζο. Στο όριο των χωρικών μας υδάτων. Ισα με εκεί που πατάει η γάτα…

Και τώρα τι κάνουμε; Μάλλον τίποτα, αν καταλαβαίνω σωστά την υψηλή στρατηγική της κυβέρνησης που προσπαθώ να ερμηνεύσω. Τον αφήνουμε να «εκτεθεί» για να καταλάβουν και τα αδέλφια μας οι Ευρωπαίοι τι στραβόξυλο είναι και να ξαναπιάσουμε την κουβέντα των κυρώσεων από Δεκέμβριο μεριά…

Λοιπόν επειδή το είδαμε το έργο και το βαρεθήκαμε, καταντάει δε  εκτός από κουραστικό και άκρως επικίνδυνο, μία οδό έχει πλέον ο πρωθυπουργός.

Σήμερα που θα έρθει ο Γερμανός υπουργός εξωτερικών για την …μεσολάβηση, να τον πιάσει από το τσουλούφι που είναι και πλούσιο και να του πει ότι αν εντός 24ωρου δεν έχει μαζευτεί ο Σουλτάνος θα ζητήσει από την γερμανική προεδρία, που τάχα μου, προσφέρει τις καλές της υπηρεσίες, έκτακτη σύνοδο κορυφής με αποκλειστικό θέμα την απειλή που δέχεται η χώρα μας από την Τουρκία και την άμεση επιβολή κυρώσεων, aρχής γενομένης από το μεθαυριανό συμβούλιο.

Αν δεν το πράξει αυτό ο κ. Μητσοτάκης, τον λόγο θα έχουν τα όπλα στο Αιγαίο. Ας το καταλάβει, γιατί αλλιώς θα περάσει στην ιστορία. Όχι ως Ελευθέριος Βενιζέλος, αλλά ως εντεταλμένο όργανο των Γερμανών…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Η Αγκυρα κάνει κανονική πρόβα πολέμου στον Καύκασο: Κι εμείς κοιμόμαστε τον ύπνο του δικαίου…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: