Διακυβεύει το μέλλον της Τουρκίας ο Ερντογάν, λένε οι Γερμανοί: Η αποκλιμάκωση ήταν απατηλή…

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Η αποκλιμάκωση ήταν απατηλή: Μόλις η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν σε συνομιλίες για την οριοθέτηση των οικονομικών ζωνών τους, ο τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ξαναέστειλε ερευνητικά πλοία και φρεγάτες στις διαφιλονικούμενες θαλάσσιες περιοχές.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο τορπιλίζει τις διαμεσολαβητικές διαπραγματεύσεις κυρίως της Γερμανίας. Η Ελλάδα αντιδρά στην πρόκληση με διπλωματική επίθεση: Η Αθήνα ζητά την αναστολή της τελωνειακής ένωσης και ένα εμπάργκο όπλων κατά της Άγκυρας. Αυτό αναγκάζει την ΕΕ να δραστηριοποιηθεί.

Το δημοσίευμα της Handelsblatt online έχει τίτλο «Με την επιθετική εξωτερική πολιτική του ο Ερντογάν διακυβεύει το μέλλον της χώρας» και υπότιτλο «Μέχρι τώρα η πολιτική της ΕΕ έναντι της Τουρκίας καθορίζεται από φόβο και ελπίδα. Αν η ΕΕ θέλει να διατηρήσει την αξιοπιστία της, θα πρέπει να δείξει τώρα στον Ερντογάν τα όρια».

Στο σχόλιο του ανταποκριτή της εφημερίδας στην Αθήνα Gerd Höhler αναφέρονται τα εξής:

Ο Ερντογάν διεξάγει πολέμους στο Βόρειο Ιράκ, στη Συρία, τη Λιβύη, τον Καύκασο και σύντομα ίσως στη Μεσόγειο. Εκεί η Τουρκία, αναζητώντας φυσικό αέριο, οργώνει τα νερά που ανήκουν στην Ελλάδα και την Κύπρο, σύμφωνα με τους κανόνες της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Είναι ενοχλητική όχι μόνο η επίδειξη στρατιωτικής δύναμης, αλλά απρεπής είναι και η εχθρική ρητορική που συνοδεύει την προέλαση του στόλου. Η Τουρκία «θα δώσει» στους Έλληνες «στο πεδίο το μάθημα που τους αξίζει», απειλεί ο Ερντογάν. Προφανώς, έχει συνηθίσει να του επιτρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να περνάει σε όλα το δικό του. Αν η ΕΕ θέλει να διατηρήσει ό,τι έχει απομείνει από την αξιοπιστία της στην εξωτερική πολιτική, πρέπει τώρα να επανακαθορίσει τη σχέση της με την Τουρκία.

Η τελωνειακή ένωση πρέπει να επανεξεταστεί. Η αντίρρηση ότι έτσι απειλείται η οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας, η οποία αποτελεί σημαντικό εμπορικό εταίρο και επενδυτικό προορισμό, δεν περνάει. Ο Ερντογάν είναι εκείνος, που με την ολοένα και πιο επιθετική εξωτερική πολιτική του απομονώνει την Τουρκία διεθνώς, διακυβεύοντας έτσι το οικονομικό μέλλον της.

Να τερματιστούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις

Τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, που ισχύουν για όλους τους υποψήφιους προς ένταξη, η Τουρκία δεν τα πληροί πλέον. Γι’ αυτό είναι καιρός να τερματιστούν οι, ούτως ή άλλως, παγωμένες από το 2007 ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Η ξένη προς την πραγματικότητα πλήρης ένταξη θα πρέπει να αντικατασταθεί από μια ρεαλιστική ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, η οποία ανταποκρίνεται στα οικονομικά συμφέροντα και τα πολιτικά δεδομένα των δύο πλευρών.

Μέχρι τώρα η πολιτική της ΕΕ έναντι της Τουρκίας καθορίζεται από φόβο και ελπίδα. Τον φόβο ότι ο φύλακας της στρόφιγγας Ερντογάν θα την ανοίξει για να μεταβούν εκατομμύρια μετανάστες στην Ευρώπη, και την ελπίδα ότι θα μπορέσει να επηρεάσει την εξέλιξη της Τουρκίας. Και τα δύο αποδείχτηκαν ψευδαίσθηση.

Ο Ερντογάν εργαλειοποίησε τους μετανάστες ήδη τον Μάιο, όταν επί εβδομάδες χιλιάδες από αυτούς συσσωρεύονταν στα ελληνικά σύνορα. Δεν θα διστάσει να θέσει και πάλι υπό πίεση την ΕΕ με την προσφυγική πολιτική του. Και το επιχείρημα ότι η Ευρώπη θα μπορέσει να ενσωματώσει την Τουρκία ο Ερντογάν το καταρρίπτει καθημερινά εκ νέου – με τη λανθάνουσα αποσύνθεση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, καθώς και με την επίδειξη δύναμης στη Μεσόγειο.

ΠΗΓΗ: Handelsblatt online

Ελλάδα και Αλβανία οδηγούνται στην Χάγη: Αισιοδοξία αλλά και φόβος διότι Τα Τίρανα δεν έχουν μπέσα…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: