Δέχεται επίθεση η Γαλλία: “Δεν θα κάνουμε καμία υποχώρηση” στις γαλλικές αξίες, διαβεβαιώνει ο Μακρόν

FILE PHOTO: Νέοι άνθρωποι ανάβουν κεριά στη μνήμη των νεκρών της τρομοκρατικής επίθεσης στη Νίκαια. EPA, SEBASTIEN NOGIER




“Δεν θα κάνουμε καμία υποχώρηση» στις αξίες που συνιστούν τη Γαλλία, ιδίως «την ελευθερία του να πιστεύει κανείς και να μην πιστεύει», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, καταδικάζοντας την «ισλαμιστική τρομοκρατική επίθεση» εναντίον μιας εκκλησίας στη Νίκαια, με τρεις νεκρούς.

«Εάν μας επιτίθενται, είναι λόγω των αξιών μας», είπε ο Μακρόν, αφού χαιρέτισε τους αστυνομικούς που επενέβησαν για να συλλάβουν τον δράστη της επίθεσης στη Νίκαια.

Ο Γάλλος πρόεδρος απηύθυνε στη χώρα έκκληση για «ενότητα» και να «μην υποχωρεί σε κανένα πνεύμα τρόμου», ενώ ανακοίνωσε την ανάπτυξη 3.000-7.000 στρατιωτών της επιχείρησης Sentinelle για να προστατεύσουν τους χώρους λατρείας ενόψει της γιορτής των καθολικών, των Αγίων Πάντων, την προσεχή Κυριακή.

Οι στρατιώτες θα αναπτυχθούν επίσης για να «προστατεύσουν τα σχολεία» ενόψει της επιστροφής, την επόμενη Δευτέρα, από τις διακοπές του φθινοπώρου, επισήμανε ο Μακρόν.

Είναι γεγονός ότι με το τριπλό χτύπημα κατά της Γαλλίας ξεκίνησε ο πόλεμος μίσους που κήρυξε ο Ταγίπ Ερντογάν κατά της Γαλλίας με αφορμή την υπόθεση των σκίτσων που Charlie Hebdo και βαθύτερη αιτία την αντίσταση που προβάλλει ο Εμανουέλ Μακρόν στα νεοοθωμανικά επεκτατικά του σχέδια.

Η Γαλλία αποφάσισε να αυξήσει στο μέγιστο επίπεδο το σχέδιο προστασίας της χώρας, το επονομαζόμενο Vigipirate.

Ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους είπε ότι μεταφέρει «τη στήριξη ολόκληρου του έθνους στις καθολικούς της Γαλλίας και αλλού», υπενθυμίζοντας τη «δολοφονία του ιερέα (Ζακ) Αμέλ», ο οποίος σφαγιάστηκε μέσα στην εκκλησία του στο Σεντ Ετιέν ντι Ρουβρέ, κοντά στη Ρουέν, το καλοκαίρι του 2016.

«Ολόκληρη η χώρα στέκεται στο πλευρό τους και θα βρίσκεται εκεί προκειμένου να μπορούμε να συνεχίσουμε να ασκούμε ελεύθερα τη θρησκεία στη χώρα μας», υπογράμμισε.

«Είναι πολύ ξεκάθαρο, η Γαλλία είναι εκείνη που δέχεται επίθεση», συνέχισε ο Εμανουέλ Μακρόν, υπογραμμίζοντας πως «την ίδια στιγμή, ένα γαλλικό προξενείο στην Τζέντα δέχθηκε επίθεση και συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στο έδαφός μας».

  • Ο δράστης έφτασε με το τρένο στη Νίκαια και άλλαξε ρούχα στον σταθμό, πριν εξαπολύσει την επίθεση στη βασιλική της Νοτρ Νταμ

Ο νεαρός άνδρας που φέρεται ότι σκότωσε τρεις ανθρώπους μέσα σε μια εκκλησία στη Νίκαια, έφτασε στην πόλη αυτή με το τρένο, έχοντας στην κατοχή του ένα έγγραφο ταυτότητας που είχε εκδοθεί από τον ιταλικό Ερυθρό Σταυρό, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής εισαγγελίας της Γαλλίας.

Ο εισαγγελέας Ζαν-Φρανσουά Ρικάρ είπε ότι ο ύποπτος γεννήθηκε στην Τυνησία το 1999 και έφτασε στο Μπάρι της Ιταλίας στις 9 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τις εικόνες από τις κάμερες παρακολούθησης του σιδηροδρομικού σταθμού, ο δράστης άλλαξε ρούχα όταν έφτασε εκεί και κατόπιν πήγε με τα πόδια μέχρι τη βασιλική της Νοτρ Νταμ, που απέχει περίπου 400 μέτρα, όπου εξαπέλυσε την επίθεση.

Τα δύο από τα θύματά του, ένας 55χρονος άνδρας που εργαζόταν στην εκκλησία και μία 60χρονη γυναίκα, βρέθηκαν νεκρά μέσα στον ναό. Και στους δύο είχε κόψει τον λαιμό. Το τρίτο θύμα, μια γυναίκα, πέθανε λίγο αργότερα σε ένα γειτονικό μπαρ όπου κατέφυγε ζητώντας βοήθεια. Η γυναίκα έφερε πολλαπλά τραύματα από μαχαίρι.

Τέσσερις αστυνομικοί έσπευσαν στο σημείο και πυροβόλησαν τον 21χρονο όταν εκείνος κινήθηκε απειλητικά εναντίον τους φωνάζοντας «Αλλάχ Ακμπάρ», πρόσθεσε ο εισαγγελέας. Ο δράστης τραυματίστηκε σοβαρά από τα πυρά των αστυνομικών και έχει μεταφερθεί σε νοσοκομείο.

  • Ο Ντόναλντ Τραμπ εκφράζει την αλληλεγγύη του στη Γαλλία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε σήμερα την αλληλεγγύη του στη Γαλλία, μετά τη φονική επίθεση με μαχαίρι σε μια εκκλησία στη Νίκαια, καταδικάζοντας τις απαράδεκτες «τρομοκρατικές επιθέσεις».

«Βρισκόμαστε με όλη μας την καρδιά στο πλευρό των Γάλλων. Η Αμερική βρίσκεται στο πλευρό του παλαιότερο συμμάχου μας σε αυτήν τη μάχη», έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter.

«Αυτές οι τρομοκρατικές επιθέσεις εξτρεμιστών ισλαμιστών πρέπει να τερματιστούν αμέσως», συμπλήρωσε.

«Καμία χώρα, είτε πρόκειται για τη Γαλλία είτε για μια άλλη χώρα, δεν μπορεί να τις ανεχθεί πλέον!».

  • Oι Ευρωπαίοι ηγέτες καταδικάσαν τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καταδίκασαν τις επιθέσεις στη Γαλλία με κοινή δήλωσή τους, τονίζοντας ότι «στεκόμαστε ενωμένοι και σταθεροί στην αλληλεγγύη μας προς τη Γαλλία, τον γαλλικό λαό και την κυβέρνηση της Γαλλίας – στον κοινό και συνεχή αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού».

Ειδικότερα, η ανακοίνωση αναφέρει:

«Εμείς, οι Ευρωπαίοι ηγέτες, είμαστε σοκαρισμένοι και θλιμμένοι για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία.

Καταδικάζουμε με τον πιο ισχυρό τρόπο αυτές τις επιθέσεις που αντιπροσωπεύουν επιθέσεις στις κοινές μας αξίες.

Στεκόμαστε ενωμένοι και σταθεροί στην αλληλεγγύη μας προς τη Γαλλία, τον γαλλικό λαό και την κυβέρνηση της Γαλλίας – στον κοινό και συνεχή αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού.

Καλούμε τους ηγέτες σε όλο τον κόσμο να εργαστούν για τον διάλογο και την κατανόηση μεταξύ κοινοτήτων και θρησκειών και όχι για το διχασμό».

  • Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗ

Δύο άνθρωποι–ένας άνδρας και μια γυναίκα–δολοφονήθηκαν χθες το πρωί μέσα στην εκκλησία Νοτρ Νταμ, στο κέντρο της Νίκαιας, στη νότα Γαλλία, και μια ακόμη γυναίκα, η οποία είχε τραυματιστεί σοβαρά, εξέπνευσε αργότερα μέσα σε μπαρ που βρίσκεται κοντά στον τόπο της επίθεσης και όπου είχε αναζητήσει καταφύγιο, από έναν άνδρα οπλισμένο με μαχαίρι, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο αστυνομική πηγή.

Πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν κατά την επίθεση, ενώ ο δράστης έκοψε τον λαιμό ενός από τα θύματα.

Ένα από τα θύματα που δολοφονήθηκαν μέσα στην εκκλησία φέρεται να είναι ο νεωκόρος του ναού, όπως είπε ο δήμαρχος της Νίκαιας Κριστιάν Εστροζί.

Ο δήμαρχος χαρακτήρισε στο Twitter “τρομοκρατική” την επίθεση.

Ο δράστης φώναζε “Αλλάχου Άκμπαρ” (“Ο Θεός είναι ο Ύψιστος”) ακόμη και μετά τη σύλληψή του, πρόσθεσε ο δήμαρχος.

“Ο ύποπτος ως δράστης πυροβολήθηκε από την αστυνομία κατά τη σύλληψή του και μεταφέρεται στο νοσοκομείο, είναι ζωντανός”, δήλωσε ο δήμαρχος στους δημοσιογράφους.

“Φτάνει πια. Ήρθε η ώρα η Γαλλία να απαλλαγεί από τους ειρηνικούς νόμους προκειμένου να ξεριζώσει από το έδαφός της μια και καλή τον ισλαμοφασισμό”, σχολίασε.

Δημοσιογράφοι του Ρόιτερς που βρέθηκαν επί τόπου μετέδωσαν ότι είδαν αστυνομικούς με αυτόματα όπλα να τοποθετούν μια κορδέλα ασφαλείας γύρω από την εκκλησία, η οποία βρίσκεται επί της λεωφόρου Ζαν Μεντεσέν της Νίκαιας, την κεντρική εμπορική λεωφόρο της πόλης.

Επί τόπου βρίσκονταν ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα.

Στον τόπο της επίθεσης μετέβη ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Η επίθεση σημειώθηκε την ώρα που η χώρα συγκλονίζεται ακόμη από την πρόσφατη δολοφονία δι’ αποκεφαλισμού του γάλλου καθηγητή Σαμουέλ Πατί έξω από το σχολείο όπου εργαζόταν στο Παρίσι από έναν 18χρονο τσετσενικής καταγωγής.

Ο δράστης της δολοφονίας του Πατί, που έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικών, ήθελε να τιμωρήσει τον καθηγητή επειδή είχε δείξει στους μαθητές του τα σατιρικά σκίτσα του Μωάμεθ στο πλαίσιο ενός μαθήματος για την ελευθερία του λόγου.

Μετά την δολοφονία του Πατί, γάλλοι αξιωματούχοι, υποστηριζόμενοι από πολλούς απλούς πολίτες, εξακολουθούν να επαναλαμβάνουν το δικαίωμα παρουσίασης των σατιρικών σκίτσων του Μωάμεθ και οι εικόνες αυτές έχουν ευρέως παρουσιαστεί σε συγκεντρώσεις αλληλεγγύης προς τον νεκρό καθηγητή.

Αυτό έχει προκαλέσει την οργή σε τμήματα του μουσουλμανικού κόσμου με κάποιες κυβερνήσεις να κατηγορούν τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ότι προωθεί μια αντι-ισλαμιστική ατζέντα.

Το 2016 είχε σημειωθεί τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια και συγκεκριμένα κατά τους εορτασμούς της εθνικής εορτής της Γαλλίας για την πτώση της Βαστίλης, στις 14 Ιουλίου.

Ένα φορτηγό, γεμάτο με όπλα και χειροβομβίδες, έπεσε πάνω σε πλήθος κόσμου που είχε συγκεντρωθεί στη λεωφόρο Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ για να παρακολουθήσει τη ρίψη πυροτεχνημάτων, σκοτώνοντας 84 άτομα και τραυματίζοντας 65.

Ο οδηγός του φορτηγού ψυγείου, Μοχάμεντ Λαχουαέζ Μπουχλέλ, ηλικίας 31 ετών, Γάλλος με καταγωγή από την Τυνησία, έπεσε αργότερα νεκρός κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών με την αστυνομία.

Ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονταν Βρετανοί, Ισπανοί, Ελβετοί και Αμερικανοί πολίτες, ενώ την ευθύνη για το τρομοκρατικό χτύπημα είχε αναλάβει το Ισλαμικό Κράτος.

Πληροφορίες από AFP μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Παρίσι, France – Νίκαια, France

Κοινή δήλωση στήριξης των «27» στη Γαλλία:  «Ενωμένοι στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας»

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: