Χαιρετίζει ο Μπορέλ εκεχειρία στη Λιβύη: Εξω οι μισθοφόροι, αυστηρό εμπάργκο όπλων

File photo: O Ζοζέπ Μπορέλ κατά την συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο, 12 Οκτωβρίου 2020. EPA/JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN / POOL
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της χαιρετίζουν θερμά την υπογραφή συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός από τους εκπροσώπους της Λιβύης της Μικτής Στρατιωτικής Επιτροπής (JMC) στη Γενεύη στις 23 Οκτωβρίου 2020 και συγχαίρουν την αναπληρωτή εκπρόσωπο του ΟΗΕ Στέφανι Ουίλιαμς για τις επιτυχείς προσπάθειες και αποφασιστικότητα της,  σύμφωνα με γραπτή δήλωση του Υπάτου Εκπροσώπου της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ.

Σύμφωνα με τον Ύπατο Εκπρόσωπο, «με άμεση ισχύ, αυτή η πλήρης, μόνιμη και εθνική συμφωνία κατάπαυσης του πυρός είναι ένα κρίσιμο βήμα και αποτέλεσμα πολλών μηνών εντατικών περιφερειακών και διεθνών προσπαθειών, που ξεκίνησαν στο πλαίσιο της διαδικασίας του Βερολίνου υπό την ηγεσία του ΟΗΕ».

«Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης άλλα σημαντικά μέτρα, ιδίως την επανάληψη των συγκοινωνιακών συνδέσεων μεταξύ των διαφόρων περιοχών της Λιβύης και άλλα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όπως μια ολοκληρωμένη διαδικασία αφοπλισμού, αποστράτευσης και επανένταξης (DDR), στοιχεία κρίσιμα για την επιστροφή της ασφάλειας και τη σταθερότητας στη Λιβύη, και ιδίως την απόσυρση εντός 90 ημερών των ξένων μαχητών και μισθοφόρων», αναφέρει.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της ενθαρρύνουν τώρα τα μέρη της Λιβύης να εφαρμόσουν πλήρως και αμέσως τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός», προσθέτει.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της καλούν όλους τους διεθνείς και περιφερειακούς φορείς να υποστηρίξουν απερίφραστα τις προσπάθειες της Λιβύης, να αποφύγουν ξένες επεμβάσεις στη σύγκρουση της Λιβύης και να σταματήσουν τις παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ με πλήρη σεβασμό των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τονίζει ο Ζοζέπ Μπορέλ.

  • «Όλοι οι ξένοι μαχητές και μισθοφόροι πρέπει να αποσυρθούν αμέσως. Όλη η ξένη παρέμβαση είναι απαράδεκτη. Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να υποστηρίξει την εφαρμογή της Συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός με συγκεκριμένες δράσεις, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», αναφέρει.

«Αυτές οι θετικές εξελίξεις στον τομέα της ασφάλειας θα ανοίξουν το δρόμο για την επανέναρξη μιας ολοκληρωμένης πολιτικής διαδικασίας στη Λιβύη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της προσβλέπουν σε ένα επιτυχημένο φόρουμ πολιτικού διαλόγου αργότερα αυτό το μήνα και θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν το UNSMIL προκειμένου να επιτύχει μια ειρηνική λύση στη μακροχρόνια σύγκρουση στη Λιβύη προς το συμφέρον του πληθυσμού της Λιβύης. Από την άποψη αυτή, η ΕΕ υπενθυμίζει το μέσο κυρώσεων κατά πιθανών παραβάσεων», καταλήγει.

Με πληροφορίες από KYΠΕ/Θανάσης Αθανασίου/ΗΦ
Βρυξέλλες, Βέλγιο

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΚΟΣΜΟ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Ισπανία και Ιταλία: Οριακή η κατάσταση με τον covid-19

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal