Αυτό είναι το μεγάλο μυστικό: Οι παρεμβάσεις της Τουρκίας εγείρουν ζήτημα εθνικής ασφάλειας για τις ΗΠΑ

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποχωρεί από το Όβαλ Όφις με προορισμό την προεδρική κατοικία, στον Λευκό Οίκο. Photo via Twitter, @Scavino45




Οι ΗΠΑ με τις ενέργειές τους προκαλούν τις αυταρχικές ενέργειες εκ μέρους του Ταγίπ Ερντογάν αναφέρει σημαντικό συντηρητικό έντυπο…

Σε άρθρο που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού National Interest (κείμενο Joseph Adam Ereli), παρουσιάζεται η Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν ως αποσταθεροποιητικός παράγοντας αλλά και ως εν δυνάμει κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αναφέρεται ότι η πρόσφατη παρέμβαση της Τουρκίας υπέρ του Αζερμπαϊτζάν στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει στο NagornoKarabakh προστίθεται σε μία μακρά λίστα τουρκικών παρεμβάσεων οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο τη διεθνή ειρήνη και την ασφάλεια σε στρατηγικά ζωτικές για τις ΗΠΑ περιοχές όπως ο Καύκασος, η Ανατολική Μεσόγειος και η Βόρεια Αφρική.

Ειδικά στην περιοχή του NagornoKarabakh υποδεικνύεται στο δημοσίευμα η Τουρκία ως η κινητήρια δύναμη της κρίσης που έχει ξεσπάσει, καθώς θεωρείται ότι με τις ενέργειές της στην περιοχή έχει υποδαυλίσει την αναζωπύρωση μιας κρίσης η οποία είχε αποκλιμακωθεί τα τελευταία χρόνια.

Παράλληλα, η Τουρκία εγείρει αξιώσεις στην Ανατολική Μεσόγειο στέλνοντας ερευνητικά πλοία σε διαφιλονικούμενα με την Ελλάδα και την Κύπρο ύδατα.

Υπενθυμίζεται ότι από το 2016 η Τουρκία έχει στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στη Συρία τρεις (3) φορές και διατηρεί ισχυρή στρατιωτική παρουσία εκεί., με το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ να παρέχει στοιχεία που επιβεβαιώνουν εγκλήματα πολέμου που συνδέονται με τη δράση της Τουρκίας στην περιοχή.

Αναφορά γίνεται επίσης και στο γεγονός ότι η τουρκική παρέμβαση έχει οδηγήσει σε κλιμάκωση των εχθροπραξιών και στη Λιβύη, με τις συντονισμένες ενέργειες των ΗΠΑ, της Αιγύπτου αλλά και του ΟΗΕ να δρουν καταλυτικά ως προς την αποτροπή της γενίκευσης του εμφυλίου πολέμου στη χώρα.

Παρόλο που οι υποστηρικτές της Τουρκίας διατείνονται πως πρόκειται για έναν πιστό σύμμαχο των ΗΠΑ, η ρητορική που χρησιμοποιείται από αξιωματούχους της χώρας αλλά και η αγορά των S-400 από τη Ρωσία αποτελούν αδιάψευστο τεκμήριο για το αντίθετο.

Στα τουρκικά ΜΜΕ μάλιστα έχει διατυπωθεί πολλάκις ο ισχυρισμός ότι οι ΗΠΑ είναι «ο κύριος εχθρός της Τουρκίας», με την αντί-αμερικανική ρητορική του Erdogan να υποδαυλίζει το λαϊκό αίσθημα εναντίον των ΗΠΑ.

Αναλυτές των διεθνών σχέσεων παραλληλίζουν μάλιστα την Τουρκία του Erdogan με το Ιράκ του Saddam της δεκαετίας του 1990, υπό την έννοια ότι η τουρκική οικονομία καταρρέει και ο Erdogan ψάχνει πόρους σε γειτονικά κράτη σε μια προσπάθεια να αποφύγει το ενδεχόμενο να του καταλογιστεί υπαιτιότητα για την οικονομική κατάρρευση της χώρας.

Οι ΗΠΑ με τις ενέργειές τους προκαλούν τις αυταρχικές ενέργειες εκ μέρους του Erdogan. Η απειλή επιβολής οικονομικών κυρώσεων εξαιτίας της αγοράς των S-400 από τη Ρωσία δημιουργεί ασφυκτική πίεση στον Erdogan, αλλά ο αρθρογράφος θεωρεί πως η κίνηση αυτή είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

ΠΗΓΗ: National Interest, Joseph Adam Ereli, New, Troubling Turkish Transgressions Could Damage U.S. National Security

Άρθρο-κόλαφος: Η Ευρώπη σιωπά στις τουρκικές προκλήσεις εναντίον της Ελλάδας και της Kύπρου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: