Το κυνήγι των Rafale από την Ελλάδα: Το Παρίσι και η Αθήνα κοντά σε συμφωνία για τα γαλλικά μαχητικά

File photo: Αεροσκάφη Rafale στο γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle. Φωτογραφία Dassault Aviation




Έχουν γίνει συγκεκριμένα βήματα για την αγορά από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία μιας μοίρας 18 μαχητών Rafale από τη Γαλλία: θα αντικαταστήσουν τα Mirages, γράφει στην ιστοσελίδα ο mondogreco.net του Giorgio Fthia. 

Για συνολικό κόστος μόλις πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ (το ήμισυ από αυτό που ζήτησε το Παρίσι για τις δύο φρεγάτες stealth Bell@rra ), η διαδικασία έχει λάβει προνομιακή πορεία: ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος σύντομα θα έχει ένα τεχνικό έγγραφο στο χέρι να υποβληθεί υπόψη του Ανώτατου Συμβουλίου Αεροπορίας, του Συμβουλίου των Αρχηγών Προσωπικού και στη συνέχεια του Κοινοβουλίου πριν από την υπογραφή. 

Επιπλέον, στις 10 Σεπτεμβρίου θα υπογραφεί αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας μεταξύ του Προέδρου Μακρόν και του Πρωθυπουργού Μητσοτάκη, ενδεχομένως και του νέου αεροσκάφους.

Ο υπουργός Οικονομίας, Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέντευξη σε ελληνικό τηλεοπτικό κανάλι, διαβεβαίωσε ότι «έχουμε όλες τις επιλογές να υποστηρίξουμε τις ένοπλες δυνάμεις και όχι μόνο τα προγράμματα εξοπλισμών». 

Η κυβέρνηση αποφάσισε στην πραγματικότητα να διαθέσει 10 δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα πέντε χρόνια για την ενίσχυση της εθνικής άμυνας.

Εάν επιτευχθεί η συμφωνία, η Ελλάδα θα αλλάξει το στρατιωτικό της καθεστώς σε ολόκληρη τη μεσογειακή πλευρά, χάρη σε έναν εξαιρετικά πρωτοποριακό μαχητικό όπως το Rafale, με ένα πολλαπλό ρόλο που εξυπηρετεί τόσο τη στρατιωτική όσο και τη ναυτική αεροπορία ως επιβιβασμένο σε πλοίο αεροπλάνο. Το 2012, η ​​Ινδία αγόρασε 126 από αυτά, κόστους 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων».

ΠΗΓΗ: Caccia Rafale in GreciaParigi e Atene vicine allaccordo

Die Welt: Δύσκολα η ΕΕ θα καλύψει το κενό των ΗΠΑ στην ελληνοτουρκική διένεξη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: