Το Ισραήλ τα “βρίσκει” με τους Άραβες: Μια ευκαιρία-ορόσημο για Ειρήνη, Σταθερότητα και Ευημερία

File Photo: Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου (Α), ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Σέιχ Αμπντουλάχ Μπιν Ζαΐντ Μπιν Σουλτάν Αλ Ναχάν και ο υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν Σέιχ Khalid bin Ahmed Al-Khalifa στην τελετή υπογραφής της Συμφωνίας Abraham, στο Λευκό Οίκο. EPA, JIM LO SCALZO




Του ΣΑΜΙ ΡΕΒΕΛ (*)

Η εγκαθίδρυση πλήρων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ισραήλ, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Μπαχρέιν είναι μια καθοριστική στιγμή για τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο.

Παρόλο που η περιοχή μας προσομοιάζει με μια κάπως «δυσλειτουργική οικογένεια», η «Συμφωνία του Αβραάμ» όπως ονομάστηκε, αποτελεί μια συνειδητή απόφαση προς την ομαλοποίηση. Πρόκειται για ένα ιστορικό γεγονός, που σηματοδοτεί μια νέα αρχή για την περιοχή και που, πέρα από την ειρήνη, θα έχει άμεσα, απτά αποτελέσματα.

Η Συμφωνία συνιστά ένα εναλλακτικό βήμα, ένα πρότυπο παράδειγμα για την περιοχή. Προσφέρει μια πρωτοποριακή ευκαιρία για άλλα αραβικά κράτη να εγκαθιδρύσουν επίσημους δεσμούς με το Κράτος του Ισραήλ, μια προοπτική που μέχρι σήμερα φάνταζε υπερβολική και ανέφικτη. Η Συμφωνία είναι η εναλλακτική, σε εκείνες τις ριζοσπαστικές δυνάμεις που αντιτίθενται στην ειρήνη και τη συνεργασία.

Επιπλέον, η Συμφωνία ενισχύει τις μετριοπαθείς φωνές απέναντι στον φανατισμό που σπέρνουν οι εξτρεμιστικές χώρες και οι εντολοδόχοι τους. Ειλικρινά ελπίζουμε πως και άλλες χώρες θα δουν τις σχέσεις που έχουμε αναπτύξει μεταξύ των λαών και των οικονομιών μας, μέσα από αυτή τη Συμφωνία, και θα συνειδητοποιήσουν τα οφέλη που και οι ίδιες θα μπορούσαν να απολαμβάνουν.

  • Η Συμφωνία καθίσταται ένας σημαντικός σταθμός για τον τερματισμό των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, και ακόμα πιο πέρα. Τέτοιες συμφωνίες μπορούν να χρησιμεύσουν για τη θωράκιση των χωρών έναντι στην επερχόμενη καταστροφή που προκαλεί ο εξτρεμισμός, για την οποία μόνη λύση αποτελεί η ειρήνη.

Αυτή η συμφωνία-ορόσημο εξυπηρετεί ιδιαίτερα και τους Παλαιστινίους, καθώς προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να επιστρέψουν σε απευθείας διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ. Το Ισραήλ είναι έτοιμο να το πράξει, και θα προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με βάση τις αρχές της Αμερικανικής Ειρηνευτικής Πρωτοβουλίας.

Υπάρχει μια πρακτική και ρεαλιστική βάση, πάνω στην οποία οι δύο πλευρές μπορούν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις. Εάν η παλαιστινιακή ηγεσία αδράξει αυτήν την ευκαιρία, μια διαρκής λύση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων θα είναι πολύ πιο εφικτή.

Ουσιαστικά, αυτή η ιστορική εξέλιξη αντικατοπτρίζει μια ευθυγράμμιση αξιών. Το Ισραήλ, η Κύπρος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και άλλες γειτονικές χώρες, αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις: την κλιματική αλλαγή, τη μείωση των πόρων και την πανδημία του κορωνοϊού.

Είναι σημαντικό να επικεντρωθούμε στην κατάληξη συμφωνίας, παρά σε διαφωνίες και να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητές μας για την ευημερία των πολιτών μας. Αυτό ακριβώς πέτυχε αυτή η συμφωνία. Ευελπιστούμε ότι θα αποτελέσει φωτεινό παράδειγμα που θα καθοδηγεί όλα τα άλλα έθνη της περιοχής.

Χαιρετίζω τα θερμά λόγια υποστήριξης του Υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου, για τη συνομολόγηση της Συμφωνίας, όπου τονίστηκε ότι η εγκαθίδρυση σχέσεων μεταξύ Ισραήλ, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Μπαχρέιν «αποτελεί μια ακόμα θετική εξέλιξη για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή».

Καθώς η περιοχή μας και οι χώρες μας αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις ασφάλειας, αυτό το ιστορικό βήμα για ειρήνη και εξομάλυνση των σχέσεων, δίνει την ευκαιρία στο Ισραήλ και την Κύπρο, για περαιτέρω ανάπτυξη μιας ευρύτερης συνεργασίας.

Μαζί με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και με άλλες ομόφρονες χώρες, μπορούμε να φέρουμε σε επαφή ανθρώπους και πολιτισμούς. Αυτό είναι σημαντικό για το Ισραήλ και την Κύπρο και θα συμβάλει περαιτέρω στη σταθερότητα, την ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη.

Δεν κλείνουμε τα μάτια μας στην πραγματικότητα, καθώς βλέπουμε εξτρεμιστικές χώρες να διαδραματίζουν αποσταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή.

Ταυτόχρονα, έχουμε τώρα μια ευκαιρία-ορόσημο για να προωθήσουμε την κοινή θετική ατζέντα μας, σε διμερές επίπεδο, στο τριμέρες σχήμα με την Ελλάδα και περιφερειακά. Όλοι όσοι υποστηρίζουν το όραμά μας για Ειρήνη, Σταθερότητα και Ευημερία πρέπει να αναγνωρίσουν τη σημασία αυτής της στιγμής, να εκφράσουν την υποστήριξή τους δημόσια και να παροτρύνουν άλλους να ακολουθήσουν.

(*) Πρέσβης του Ισραήλ.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

«Μονόδρομος» τα χνάρια του 2004 για την Αθήνα και τη Λευκωσία: Στην Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: