«Μονόδρομος» τα χνάρια του 2004 για την Αθήνα και τη Λευκωσία: Στην Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

File Photo: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Του ΠΑΝΟΥ ΗΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (*)

Η φαινομενική φραστική συναίνεση του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν είναι δυνατόν να επισκιάσει την αδιάλλακτη στάση του, παραπλανώντας την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης της ερχόμενης Εβδομάδας.

Μια σύνοδος που οι διπλωματικοί παρατηρητές διαπιστώνουν να συγκαλείται με το «τούρκικο φέσι» να την επισκιάζει… Στο πλαίσιο που δείχνει ως ώρας να διαμορφώνεται, ζητούμενο αποτελεί ποιός εκ των «27» ωθούμενος από την ηγέτιδα της προεδρεύουσας χώρας της Ε.Ε. Άγκελα Μέρκελ θα το φορέσει;

Τα τελευταία 24ωρα μπορεί πράξεις και φρασεολογία της τουρκικής πλευράς να επιδεικνύουν καλή διάθεση και πρόθεση για διάλογο, εν τούτοις τόσο ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος, όσο και ο εκπρόσωπος της προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν, δείχνουν απροκάλυπτα τα δόντια τους με την απειλή «αν δεν συμμορφωθεί η Ελλάδα το ‶Oruc Reis″ ξαναβγαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο για έρευνες υδρογονανθράκων»!

  • Ωστόσο, δυστύχημα αποτελεί ότι ενώ η Τουρκία είναι ο θύτης στην Ανατολική Μεσόγειο εξακολουθώντας να προκαλεί στην Κύπρο, οι «27» ηγέτες της Ε.Ε. προσέρχονται στο τραπέζι δίνοντας την αίσθηση του απολογούμενου

Γιατί αν δεν φοβούνται, τουλάχιστον είναι άκρως διστακτικοί να λάβουν μέτρα έναντι ενός κράτους – ταραξία. Ως γνωστόν πρόκειται για μέτρα που δεν έχουν ουσιαστική επίπτωση, είτε πολιτική είτε οικονομική, αλλά τουλάχιστον να ληφθούν για να αντιληφθεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι ο «νεοοθωμανικός μεγαλοϊδεατισμός» του δεν θα βρει ευήκοα ώτα, με συνέπεια οι πράξεις του να τον οδηγήσουν σε διεθνή απομόνωση, καθώς επίσης και τις συνεπακόλουθες επιπτώσεις σε βάρος της χώρας του.

Οι ενδείξεις παραπέμπουν στην έκτακτη σύνοδο της 1-5/10, η διπλωματία να έχει τάσεις διολίσθησης, υποκύπτουσα στα τουρκικά παζάρια, αν όχι ωθούμενα, τουλάχιστον εριζόμενα σε ανοχή της γερμανικής καγκελαρίας, δίνοντας χρόνο ευελιξίας στα τερτίπια του Τούρκου προέδρου.

Με τα μέχρι τούδε δεδομένα, ο ταραξίας της ανατολικής Μεσογείου φαίνεται να έχει αποδεχθεί τις επικλήσεις τόσο του Donald Trump όσο και της Άγκελα Μέρκελ για δυο λόγους:

  • Στις ΗΠΑ οι κάλπες για την εκλογή του νέου προέδρου άνοιξαν ήδη σε τέσσερις πολιτείες και ο ένοικος του Λευκού Οίκου δεν θέλει λίγο πριν την ολοκλήρωση της τρέχουσας θητείας του να ξεσπάσει ένας πόλεμος, κάτι άλλωστε που διαφημίζει έναντι των προκατόχων του, όταν μάλιστα μόλις τις προηγούμενες ημέρες επέτυχε συμβιβασμούς στην ευρύτερη περιοχή, οι οποίοι τα προηγούμενα χρόνια φάνταζαν ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας.
  • Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η καγκελάριος ευρισκόμενη στο τιμόνι της Ε.Ε., δεν επιθυμεί επί των ημερών της να ξεσπάσει ένας πόλεμος με την εμπλοκή κράτους-μέλους. Η πραγματικότητα είναι ότι δέχεται ασφυκτική πίεση, αφενός από άλλα κράτη-μέλη λόγω της προκλητικής συμπεριφοράς της υπέρ της Τουρκίας ως πωλητής οπλικών συστημάτων, αφετέρου και στο εσωτερικό της χώρας της -για τον ίδιο λόγο- όχι μόνον από την αντιπολίτευση, αλλά και από το συγκυβερνών κόμμα. Ωστόσο, είναι ορατός ο κίνδυνος να διχάσει την Ε.Ε. λόγω Τουρκίας, όπως συνέβη και στο ΝΑΤΟ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στην έκτακτη σύνοδο δεν θα πρέπει να έχει κάποιο δίλημμα κλείνοντας τα αυτιά στην «ανθελληνική αθηναϊκή ελίτ», αφού θέμα προς συζήτηση για την Ελλάδα είναι ένα και μόνον: ‶Η αποδοχή και αναγνώριση των 12 μιλίων από την Τουρκία σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας″.

Στο πλαίσιο αυτό δεν έχει να φοβηθεί το παραμικρό, όπως ακριβώς συνέβη και το 2004 κόντρα στην «ανθελληνική ελίτ» της πρωτεύουσας, όταν ο τότε Έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ταυτίστηκε με τη γραμμή του αείμνηστου Κύπριου εθνάρχη Τάσσου Παπαδοπούλου, λέγοντας «η Αθήνα θα ακολουθήσει την Λευκωσία», όπως άλλωστε του είχε εισηγηθεί ο προφητικός και εκ του αποτελέσματος σοφός τότε Έλληνας υπουργός των Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης, στέλνοντας τελικά Ελλάδα και Κύπρος στον κάλαθο των αχρήστων το σχέδιο ‶Κόφι Ανάν ΙΙ″, με το οποίο τριχοτομείτο η μαρτυρική Μεγαλόνησος.

Έτσι, παρέμεινε στο σημερινό καθεστώς.

Το γόητρο της Αθήνας διαφυλάχθηκε και το 2008 με την ονομασία της FYROM -κόντρα και πάλι στην «ανθελληνική ελίτ»- από τον Πέτρο Μολυβιάτη, που συμβούλευσε τον Κώστα Καραμανλή να θέσει «βέτο» στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι. Μπορεί να μην δόθηκε λύση, αλλά η Ελλάδα δεν έχασε, όπως συνέβη τον Ιανουάριο του 2018 με την του τέως πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στις Πρέσπες, με την γείτονα χώρα σήμερα να αποκαλείται σχεδόν παντού «Μακεδονία», αφού σχεδόν κανείς δεν την αποκαλεί Βόρεια Μακεδονία, σύμφωνα με την επίσημη ονομασία της.

Εξάλλου, επί πρωθυπουργίας Κυριάκου Μητσοτάκη η αλλαγή του δόγματος στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις -από την υποτελή στάση της κυβέρνησης του Κώστα Σημίτη στο τρύπιο από σφαίρες ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού μας τον Ιανουάριο του 1996 στα Ίμια- ‶απαντάμε με ισχύ πυρός″ σύμφωνα και με την φιλοσοφία του commando αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου, έχει καλμάρει σημαντικά… τον τουρκικό «βήχα».

Λίγες ημέρες πριν την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., πάλι η Λευκωσία έχει ‶χαράξει το δρόμο″ για νέο «βέτο» στις προθέσεις της Άγκελα Μέρκελ επιβολής μέτρων σε βάρος της Λευκορωσίας, με την Αθήνα να ’χει «μονόδρομο» να ταυτισθεί και όχι πια να ακολουθήσει, γιατί θα προστατέψει το συμφέρον και των δύο χωρών.

Σ’ αυτήν την φάση, επειδή υπάρχουν κι άλλες χώρες στην Ε.Ε. που ζητούν την εφαρμογή μέτρων κατά της Τουρκίας στην προσεχή σύνοδο, είναι ενδεχόμενο κάποιοι ηγέτες να φέρουν σε δύσκολη θέση την Άγκελα Μέρκελ, η οποία δεν θα ήθελε να αποχωρήσει από τις εργασίες με ένα «βέτο», που στην ουσία θα είναι ότι πιο αρνητικό στην δύση της πολιτικής καριέρας της και συνεπακόλουθα για την υστεροφημία της.

Είναι η ώρα, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να στριμώξουν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο ανάκτορο του και να τον περιορίσουν προς το παρόν να ασχολείται με την ανοικοδόμηση των άλλων δύο παλατιών του, καθ’ ότι και ο ίδιος γνωρίζει άριστα ότι η Τουρκία δεν μπορεί σε τούτη τη φάση να ανεχθεί περισσότερες καταστροφές, όταν μάλιστα στο εσωτερικό της χώρας του ο λαός αναστενάζει από την έλλειψη των πρώτων και βασικών αγαθών διαβίωσης.

(*) Ο Πάνος Ηλιακόπουλος είναι δημοσιογράφος.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Συνομιλίες για νομιμοποίηση τουρκικών διεκδικήσεων: Στόχος η εξαφάνιση Κυπριακής Δημοκρατίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: