Το Bloomberg ομιλεί για την ανάγκη στήριξης Ελλάδας και Κύπρου, από την Ε.Ε., έναντι των τουρκικών αξιώσεων

FILE PHOTO: Στιγμιότυπο λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής. Σε πρώτο πλάνο η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ. EPA, FRANCOIS LENOIR / POOL




H Ευρωπαϊκή Ένωση θα έπρεπε να συνταχθεί με την Ελλάδα στο θέμα της Τουρκίας. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει αρκετά διλήμματα εξωτερικής πολιτικής, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, (σε κείμενο του Ferdinando Giugliano).

Αναφέρει σχετικά:

Η ανατολική Μεσόγειος αποτελεί μια ευκαιρία για να αποδείξει ότι μπορεί να ενώνεται μπροστά σε μια εξωτερική απειλή. Οι εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο θα έπρεπε να αποτελέσουν ένα ειλικρινές ζήτημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένα κράτος μέλος, η Ελλάδα, αντιμετωπίζει εδαφικές αξιώσεις από ένα γειτονικό κράτος, την Τουρκία.

Αντί να συνταχθούν πίσω από την Ελλάδα, παρόλα αυτά, αρκετές χώρες της Ε.Ε. μιλούν για μια αντιμαχόμενη προσέγγιση, καθώς φοβούνται τις πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις της ανταγωνιστικής Άγκυρας. Αυτό θέτει ένα θεμελιώδες ζήτημα για την Ένωση: Τι αντιπροσωπεύει αυτή η ένωση κρατών αν δεν είναι έτοιμη να προστατέψει τα μέλη της; Η διστακτικότητα κινδυνεύει να προκαλέσει μια δικαιολογημένη αίσθηση δυσαρέσκειας στην Αθήνα, μόνο λίγα χρόνια μετά την ακατάστατη αντιμετώπιση της ΕΕ όσον αφορά τη δημοσιονομική κρίση χρέους της Ελλάδας.

Επίσης, ριψοκινδυνεύει να θέσει ένα επικίνδυνο προηγούμενο για όλα τα κράτη μέλη. Αν η Τουρκία μπορεί να εκμεταλλευτεί τους διαχωρισμούς εντός της ΕΕ, άλλες χώρες, όπως η Ρωσία και η Κίνα, θα μπορέσουν εξίσου να το πράξουν. Η Τουρκία από καιρό αποζητούσε να επαναχαράξει τα θαλάσσια σύνορά της με την Ελλάδα. Αλλά οι μακροχρόνιες αξιώσεις της έχουν αποκτήσει νέα δύναμη υπό το πρίσμα των πρόσφατων ανακαλύψεων φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο και η Τουρκία έγινε πιο επιθετική όσον αφορά την παρείσφρηση της στην περιοχή.

Η διπλωματική αψιμαχία τώρα απειλεί να κλιμακωθεί σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο, καθώς οι δύο χώρες εμπλέκονται σε στρατιωτικές αντιπαραθέσεις σε μια όλο και περισσότερο τεταμένη περιοχή του κόσμου, που περιλαμβάνει τη Λιβύη, το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Η Κύπρος, το άλλο μέλος της Ε.Ε., αμφισβητεί επίσης τις τουρκικές απαιτήσεις. Οι Ευρωπαϊκές Συνθήκες, τα ιδρυτικά έγγραφα της ΕΕ, μιλούν αποκλειστικά για την ανάγκη ανάπτυξης «αμοιβαίας πολιτικής αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών». Πράγματι, η Γαλλία πήρε μια υποστηρικτική στάση έναντι της Ελλάδας, αλλά άλλες χώρες είναι πιο προσεκτικές.

Η Γερμανία και η Ιταλία είναι πιο προσεκτικές όσον αφορά την υπονόμευση των ισχυρών οικονομικών δεσμών τους με την Τουρκία. Επίσης φοβούνται ότι ο Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan θα αποσύρει τις συμφωνίες της χώρας με την Ε.Ε. όσον αφορά τη μετανάστευση, γεγονός που θα προκαλούσε μεταναστευτικές ροές σε μια εποχή μεγάλης αβεβαιότητας στην Ευρώπη. Οι ηγέτες της ΕΕ θα συγκεντρωθούν σε δύο εβδομάδες για να συζητήσουν για την κρίση.

Η αποστασιοποίηση των ΗΠΑ από την περιοχή καθιστά όλο και πιο σημαντικό το γεγονός τα κράτη μέλη να επιτύχουν ένα ενωμένο μέτωπο. Θα πρέπει να μετακινήσουν το βάρος τους πίσω από την Ελλάδα και την Κύπρο, επιβάλλοντας περισσότερες κυρώσεις στην Τουρκία, αν δεν εμπλακεί σε μια γεμάτη σημασία αποκλιμάκωση. Η Ένωση ήδη επέβαλε μια ταξιδιωτική απαγόρευση και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων έναντι δύο Τούρκων τον Φεβρουάριο.

Η ΕΕ αντιμετωπίζει έναν αριθμό και άλλων διλημμάτων εξωτερικής πολιτικής. Θα πρέπει να αποφασίσει αν θα παγώσει τις σχέσεις της με τη Ρωσία, μετά τη δηλητηρίαση του Alexei Navalny, καθώς επίσης και το πώς θα αντιμετωπίσει οποιαδήποτε εμπλοκή στις αυξανόμενες διαμαρτυρίες στη Λευκορωσία.

Θα πρέπει να επιλέξει αν θα ακολουθήσει μια πιο αποφασιστική στάση έναντι της Κίνας, όσον αφορά τις κατασταλτικές κινήσεις του Πεκίνου στο Χονγκ Κονγκ. Πάνω απ’ όλα, θα πρέπει να σκεφτεί τι θα κάνει αν ο Donald Trump κερδίσει μια δεύτερη προεδρική θητεία στις Ηνωμένες Πολιτείες και αποσταθεροποιήσει περαιτέρω τις εμπορικές σχέσεις και το ΝΑΤΟ.

Η Ελλάδα παρουσιάζει μια ευκαιρία για να αποδείξει ότι η ΕΕ μπορεί να σχηματίσει ένα ισχυρό και ενωμένο μέτωπο μπροστά σε μια εξωτερική απειλή. Αν η αλληλεγγύη σημαίνει κάτι, τώρα είναι η ώρα να αποδειχθεί.

ΠΗΓΗ: Bloomberg, The EU Should Stand With Greece on Turkey

Η Μόρια καίγεται και μαζί της οι ευρωπαϊκές αξίες: Οι Ευρωπαίοι ηγέτες κρύβουν τις ενοχές τους…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: