Τι σχεδιάζει το Πεντάγωνο: Οι ΗΠΑ πρέπει να αποσυρθούν άμεσα από τη βάση του Incirlik, λέει ο Rubin

Η νατοϊκή βάση στο Ινσιρλίκ της Τουρκίας. EPA, FALK BAERWALD, BUNDESWEHR HANDOUT




Ο αρθρογράφος του περιοδικού National Interest, Michael Rubin καλεί τις ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη βάση του Incirlik στην Τουρκία, όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Και αυτό επειδή οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις συνεχώς επιδεινώνονται και πλέον η αντίδραση της Τουρκίας σε μία ενδεχόμενη κρίση των σχέσεων των δύο χωρών καθίσταται όλο και πιο απρόβλεπτη.

Ο γνωστός αρθρογράφος, ερευνητής και συγγραφέας βιβλίων εξωτερικής πολιτικής, έχει ισχυρές απόψεις για την Τουρκία και τον Ταγίπ Ερντογάν.

Αναφέρει:

Φαίνεται ότι η άποψη αυτή ωριμάζει όλο και πιο πολύ στους λήπτες αποφάσεων τόσο στο Κογκρέσο όσο και σε κυβερνητικούς παράγοντες των ΗΠΑ.

Η απόσυρση των ΗΠΑ από την περιοχή της Μέσης Ανατολής και η μείωση των στρατιωτικών δαπανών που υποστηρίζουν ορισμένοι πολιτικοί, συνηγορεί περαιτέρω στην απόσυρση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμενων από τη βάση αυτή.

  • Η ύπαρξη αμερικανικών πυρηνικών όπλων –ο αρθρογράφος αναφέρεται σε 50 περίπου τέτοια όπλα- στην επί τουρκικού εδάφους αεροπορική βάση, ενδεχομένως να αποτελέσει ένα επιπλέον μοχλό πίεσης της Τουρκίας κατά των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια μίας σοβαρής επιδείνωση των σχέσεων των δύο χωρών.

Η Τουρκία, παραδοσιακά χρησιμοποιεί τη βάση για να πετύχει στρατιωτικές, οικονομικές και διπλωματικές παραχωρήσεις από τις ΗΠΑ. Η χρήση της βάσης της Σούδας και η αναβαθμισμένη της αεροπορική βάσης που διατηρούν οι ΗΠΑ στην Ιορδανία –δαπάνησαν 150 εκατ. δολάρια για την ενίσχυσή της- αποτελούν πλέον, αξιόπιστες εναλλακτικές λύσεις.

Η πρόσφατη δήλωση του Γερουσιαστή Ron Johnson ότι οι ΗΠΑ ενισχύουν τη στρατιωτική τους παρουσία στη βάση της Σούδας στην Κρήτη εν μέρει γιατί υπάρχει αβεβαιότητα για το μέλλον της αμερικανικής παρουσίας στην βάση του Incirlik, αποτελεί συνέπεια των απαγορεύσεων και των εμποδίων που θέτει η Τουρκία στη χρήση της βάσης από τις ΗΠΑ αλλά και του γενικότερου αντιαμερικανισμού που διαμορφώνεται στην Τουρκία εξαιτίας της επιθετικής στάσης του Πρόεδρου Erdogan και των τουρκικών ΜΜΕ που ελέγχει. Ιδιαίτερα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Στο πλαίσιο αυτό η θέση των 1.000 και πλέον Αμερικανών που δουλεύουν στη βάση του Incirlik είναι επισφαλής και κανείς δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μίας αυθαίρετης κράτησής τους από τους Τούρκους. Έτσι όπως κρατήθηκε ο Πάστορας Andrew Brunson προκειμένου να εκβιαστούν οι ΗΠΑ έτσι μπορεί να γίνει και με τους αμερικανούς στρατιωτικούς και το πολιτικό προσωπικό της βάσης.

  • Το Πεντάγωνο ανησυχεί και έχει ήδη ξεκινήσει τους σχεδιασμούς για την απομάκρυνση των πυρηνικών όπλων από το Incirlik, τόσο εξαιτίας της εχθρικότατης της τουρκικής κυβέρνησης όσο και της εγγύτητας σε περιοχές που ελέγχονται από τζιχαντιστές. Θα ήταν στρατηγικό ατόπημα αν το Πεντάγωνο δεν έχει ήδη απομακρύνει τα πυρηνικά, αναφέρει ο αρθρογράφος.

Και καταλήγει αναφέροντας ότι:

«Κάθε μέρα που αμερικανικό προσωπικό και υλικό παραμένουν στο Incirlik, θέτουν τους Αμερικανούς σε κίνδυνο. Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να περιμένουν μέχρι να συμβεί μία αναπότρεπτη κρίση προκειμένου να τους απομακρύνουν. Το Πεντάγωνο θα πρέπει να δράσει αποφασιστικά και μέσα σε μία νύχτα να απομακρύνει όλο το στρατιωτικό προσωπικό και υλικό που διαθέτει εκεί».

ΠΗΓΗ: National Interest, Michael Rubin

Δέχεται πιέσεις: Αλλά η Κύπρος εξακολουθεί να επιμένει στο βέτο για τις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: