Δέχεται πιέσεις: Αλλά η Κύπρος εξακολουθεί να επιμένει στο βέτο για τις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας

File Photo: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Α) και ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης (Δ) στις Βρυξέλλες. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Η Κύπρος συνεχίζει να εμποδίζει τις προγραμματισμένες κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον των υποστηρικτών του Προέδρου της Λευκορωσίας Alexander Lukaschenko, αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο DPA.

Βέβαια η αλήθεια είναι διαφορετική. Η Κυπριακή Δημοκρατία απαιτεί από τους εταίρους της να επιβάλουν κυρώσεις και στην Τουρκία για τις απαράδεκτες απειλές της και τις ενέργειες της στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του DPA από κύκλους της Ε.Ε., η μικρή αυτή χώρα διατήρησε το βέτο της την Παρασκευή στην Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων των κρατών-μελών.

«Οι ενέργειες της Λευκωσίας προστατεύουν το καθεστώς Lukaschenko από τις συνέπειες της αντιδημοκρατικής και καταπιεστικής του στάσης», σχολίασε ένας διπλωμάτης της Ε.Ε., ο οποίος δεν ντρέπεται να καλύπτει με τον τρόπο αυτό την κατοχική δύναμη.

Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο, υπάρχει η ελπίδα ότι η Κύπρος θα άρει το βέτο της κατά τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. τη Δευτέρα. Ωστόσο, η Κύπρος ανακοίνωσε ότι θα συμφωνήσει με τις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας, μόνο αν η Ε.Ε. επιβάλει επίσης νέες κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας.

Η Κύπρος και η Ελλάδα ζητούν από καιρό από την Ε.Ε. να αντιδράσει με πιο οξύ τρόπο στις τουρκικές έρευνες για φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο, τις οποίες θεωρούν παράνομες.

Ωστόσο, άλλα κράτη της Ε.Ε. είναι της άποψης ότι αυτό θα μπορούσε να καταστήσει δυσκολότερες τις τρέχουσες προσπάθειες διαμεσολάβησης από χώρες όπως η Γερμανία. Γι’ αυτό το λόγο και θέλουν να περιμένουν ακόμα και να εκτιμήσουν την κατάσταση πριν συμφωνήσουν στις νέες κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, τις οποίες πρότεινε η Κύπρος.

Για την Ε.Ε. η τακτική της Κύπρου είναι εξαιρετικά άβολη, καθώς η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης δήλωσε πρόσφατα σε αρκετές περιστάσεις ότι οι νέες κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας θα μπορούσαν να τεθούν σε ισχύ σύντομα. Με τα κυρωτικά μέτρα, η Ε.Ε. επιδιώκει να ασκήσει πίεση στην ηγεσία της χώρας και να στείλει μήνυμα αλληλεγγύης προς τους πολίτες της Λευκορωσίας.

Στην πρώην Σοβιετική Δημοκρατία υπάρχουν από τις προεδρικές εκλογές της 9ης Αυγούστου και μετά διαμαρτυρίες και απεργίες εναντίον του αυταρχικού αρχηγού του κράτους Lukaschenko, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 26 χρόνια. Αφορμή απετέλεσαν οι ισχυρισμοί για νοθεία στις εκλογές, μετά από τις οποίες ο Lukaschenko αυτοανακηρύχθηκε νικητής με 80,1% των ψήφων.

Σύμφωνα με τον τρέχοντα προγραμματισμό, οι κυρώσεις της Ε.Ε. θα πλήξουν περίπου 40 άτομα, τα οποία κατηγορούνται για συμμετοχή στην εκλογική νοθεία ή τη βίαιη καταστολή ειρηνικών διαδηλώσεων.

Σε αυτά περιλαμβάνεται και ο Υπουργός Εσωτερικών της χώρας. Ο ίδιος ο Lukaschenko δεν συγκαταλέγεται καταρχήν μεταξύ αυτών. Ο λόγος είναι ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να περιπλέξει τις διπλωματικές προσπάθειες για διευθέτηση της διαμάχης και να στερήσει από την Ε.Ε. την ευκαιρία να κλιμακώσει και πάλι την πολιτική της.

Η Κύπρος κρατά γερά και επιμένει: Δεν θα συμφωνήσει σε κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας, θέλει τιμωρία Τουρκίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: