Σαράντα έξι χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ: Οι πρώτες στιγμές του Ανδρέα στο Κινγκ Τζορτζ

Ο Ανδρέας Παπανδρέου. Φωτογραφία Dimis Argyropoulos




Μπήκε καθυστερημένος στην αίθουσα, φορώντας άσπρο πουκάμισο χωρίς γραβάτα και φαρδιά δερμάτινη ζώνη και κατευθύνθηκε σε ένα δωμάτιο στον πρώτο όροφο. Ηρθαν όλοι» ρώτησε τον Α. Τσούρα που ακολοθυθιούσε.

Ειχαν έρθει σχεδόν όλοι, περίπου 150 άτομα.

Μερικοί κατευθείαν από τη «Σόνια» όπου το βράδυ είχαν ένα είδος προσυγκέντρωσης. Δεν ήταν και τα μεγαλύτερα ονόματα της πολιτικής αλλά ήταν αποφασισμένοι να τον ακολουθήσουν στη μεγάλη περιπέτεια.

Στη  δεξιά πλευρά του (Κινγκ Τζορτζ) κάθονταν στελέχη με πολιτική δράση πριν τη δικτατορία και ορισμένοι που είχαν γίνει γωστοί από τις δίκες της Χούντας. Στην αριστερή πλευρά η Σίλβα Ακρίτα με άπρο αντελόνι και ο Ι. Χαραλαμπόπουλος, ακριβώς δίπλα τους ο Κ. Σημίτης με γραβάτα και πίσω άλλα στελέχη του ΠΑΚ, άγνωστοι οι περισσότεροι.

Μίλησε με σταθρή φωνή:

«Ανακοινώνουμε σήμερα την ίδρυση του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος».

Αυτές είναι οι πρώτες στιγμής της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ, όπως τις περιγράφει στο βιβλίο του «Το Μυθιστότημα του ΠΑΣΟΚ» ο Γ. Λακόπουλος.

Είχε προηγηθεί η τελική επεξεργασία της διακήρυξης το μεσημέρι της 2ας Σεπτεμβρίου 1974 στην τραπεζαρία του σπιτιού του Ανδρέα Παπανδρέου στο Καστρί. Οι εισηγήσεις ήταν πολλές για το όνομα. Κάποιοι έκαναν λόγο για Ελληνικό Σοσιαλιστικό Κόμμα και άλλοι πρότειναν Εργατικό Κόμμα. Ορισμένοι υποστήριξαν την πρόταση Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα για την Αναγέννηση της Ελλάδας (ΠΑΣΟΚΑΕ). Αλλά υπήρξαν αντιρρήσεις καθώς κάποια στελέχη εξέφρασαν την άποψη ότι η λέξη «Αναγέννηση» παραπέμπει στη χούντα.

Τελικά, η πρώτη δήλωση του λογότυπου του ΠαΣοΚ στον Άρειο Πάγο ανέφερε «Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κόμμα». Ο Παπανδρέου θα ζητήσει να τροποποιηθεί σε «Κίνημα» δύο ημέρες αργότερα, με διορθωτική δήλωση. Τις πρώτες ημέρες το νέο κόμμα θα αναφέρεται στις εφημερίδες ως ΠΣΚ.

  • Εορτάζοτας τα 46 χρόνια απο την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, το ΚΙΝΑΛ διοργανώνει πολιτική εκδήλωση στο Ζάππειο, αφιερωμένη στη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ. Η εκδήλωση έχει προγραμματιστεί για τις 19.30 με ομιλία της Φώφης Γεννηματά.

Η κ. Γεννηματά πρόκειται να αναπτύξει το σχέδιο για την ανασυγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αναγκαιότητα που προκύπτει έντονα εξ αιτίας της πανδημίας.


Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ , η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις δύσκολες συνθήκες που επιβάλει η πανδημία και «με αυτονόητο αίσθημα κοινωνικής και συλλογικής ευθύνης στην ιδιαίτερη συγκυρία που βιώνουμε, εφαρμόζοντας τον ισχύοντα αριθμητικό περιορισμό για τη διενέργεια συναθροίσεων»

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: