Προειδοποίηση Χαρδαλιά για κακοκαιρία «Ιανός»: Τρεις οδηγίες προς πολίτες, ποιες περιοχές θα πληγούν

File photo: Καταιγίδα στην πόλη του Ναυπλίου, Πέμπτη 25 Μαΐου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
Έκτακτη ενημέρωση έκανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, για τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα που αναμένεται να χτυπήσουν από το απόγευμα της Πέμπτης στη χώρα.

Ο υφυπουργός επέστησε την προσοχή των πολιτών εν όψει της κακοκαιρίας «Ιανός» σημειώνοντας ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται όλο και πιο συχνά το τελευταίο διάστημα.

Από αύριο 17 / 9 ένα βαθύ βαρομετρικό χαμηλό αναμένεται να πλήξει τη χώρα μας, είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στο φαινόμενο χαρακτηρίζοντάς το μεσογειακό κυκλώνα, που είναι όπως είπε, θύελλα, και μοιάζει με τους τροπικούς, αλλά είναι πιο ασθενής.

Όπως είπε, το σχετικά σπάνιο φαινόμενο που συναντούμε στον ελλαδικό χώρο από το 1995 και εμφανίζει τάσεις αύξησης λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Που θα χτυπήσει η κακοκαιρία «Ιανός»

“Από αύριο Πέμπτη ένα βαθύ βαρομετρικό χαμηλό θα πλήξει τη χώρα μας”, είπε ο κ. Χαρδαλιάς, αναμένεται ο μεσογειακός κυκλώνας να πλήξει πρώτα τη δυτική Ελλάδα και τα νησιά του Ιονίου, όπως η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά, η Ιθάκη, αλλά και η Ηλεία. Τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά και μεγάλης διάρκειας».

Στη συνέχεια η κακοκαιρία «Ιανός» θα χτυπήσει πιο ανατολικές περιοχές της Πελοποννήσου, ενώ από το βράδυ της Παρασκευής αναμένεται να επηρεαστούν και οι Κυκλάδες, ενώ το Σάββατο πιθανόν να παρατηρηθούν φαινόμενα κακοκαιρίας και στην Κρήτη.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς χαρακτήρισε την ένταση του μεσογειακού κυκλώνα παρεμφερή και πιθανώς ισχυρότερη, με αυτή της έντονης κακοκαιρίας.

  • Ως εκ τούτου, τόνισε, αναμένονται αιφνίδιες πλημμύρες, σε αστικές και παράκτιες περιοχές. Επιπλέον, ενδέχεται να παρατηρηθούν πρόσκαιρες διακοπές στην ηλεκτροδότηση, αλλά και στις τηλεπικοινωνίες. Ωστόσο, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας συνέστησε ψυχραιμία.

Οι οδηγίες του Νίκου Χαρδαλιά προς τους Πολίτες

Ο κ. Χαρδαλιάς προέτρεψε τους πολίτες, κυρίως των περιοχών που θα πληγούν πρώτες, να παραμείνουν σε απόλυτη επιφυλακή και να ακολουθήσουν τις τρεις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας.

Πρώτον, όσοι βρίσκεστε σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν ή βρίσκονται κοντά σε ποταμούς χειμάρρους ή ακτές αποφύγετε να μείνετε σε υπόγειο, ημιυπόγειο ή ισόγειο. Ο κ. Χαρδαλιάς συνέστησε σε πολίτες που διαμένουν σε κτίσματα κοντά σε χειμάρρους ή ακτές να εξετάσουν το ενδεχόμενο να μείνουν αλλού για τις ημέρες της κακοκαιρίας.

Δεύτερον, αποφύγετε κάθε άσκοπη μετακίνηση, ασφαλίστε τις πόρτες και μετακινηθείτε σε υψηλότερα επίπεδα, σε περίπτωση πλημμυρών.

Τρίτον, μην διασχίζετε χειμάρρους ή ρέματα για κανέναν λόγο είτε πεζοί, είτε οδηγώντας κάποιο όχημα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΕΛΛΑΔΑ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Έκτακτη σύσκεψη υπό τον Χαρδαλιά για την επερχόμενη κακοκαιρία “Ιανός”: Συστάσεις στους πολίτες

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal