Πάγια επιδίωξη της Ελλάδας ο τερματισμός της κατοχής, είπε η Σακελλαροπούλου στο Δήμαρχο Αμμοχώστου

H Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου με τον Δήμαρχο Αμμοχώστου Σίμο Ιωάννου στις 23/9/2020. ΚΥΠΕ
Πάγια επιδίωξη της Ελλάδας είναι ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο, διαβεβαίωσε τον Δήμαρχο Αμμοχώστου Σίμο Ιωάννου, η Πρόεδρος της Ελλάδας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, σε συνάντηση που είχαν στο πλαίσιο της πρώτης επίσημης επίσκεψης της στην Κύπρο μετά την ανάληψη των καθηκόντων της.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Δήμου, κατά την συνάντηση ο Δήμαρχος είχε την ευκαιρία να ενημερώσει την Πρόεδρο της Ελλάδας για τις εξελίξεις στην Αμμόχωστο και να συζητήσει μαζί της τις έκνομες ενέργειες των εγκάθετων της Τουρκίας στην Κύπρο για τον εποικισμό της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου κατά παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Επίσης, αναφέρεται ότι ο Δήμαρχος ζήτησε από την Πρόεδρο της Ελλάδας την εντατικοποίηση των προσπαθειών για αποτροπή της παράνομης αυτής ενέργειας σε συνάρτηση με την παρεμπόδιση των ενεργειών της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Όπως προστίθεται, η κ. Σακελλαροπούλου διαβεβαίωσε τον Δήμαρχο για την πάγια επιδίωξή της Ελλάδας που είναι ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο, η αποχώρηση όλων των κατοχικών στρατευμάτων και η κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων σε βάρος της κυρίαρχης Κυπριακής Δημοκρατίας και η αποκατάσταση των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων σε όλη την Κύπρο. Είπε επίσης ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να στηρίξει με όλες τις δυνάμεις την επανέναρξη των συνομιλιών.

Τέλος, συμφωνήθηκε ότι μόλις το επιτρέψουν οι εξελίξεις της πανδημίας και το βεβαρημένο πρόγραμμα της Προέδρου, αντιπροσωπεία του Δήμου με επικεφαλής τον Δήμαρχο θα μεταβούν στην Αθήνα για επαφές με κρατικούς αξιωματούχους.


Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου συναντάται με τον Πρόεδρο του Ανώτατου Δικαστηρίου Στέλιο Ναθαναήλ και τους Δικαστές, Λευκωσία, Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΤΔ/ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ
  • Στο Κυπριακό Μουσείο ξεναγήθηκε η ΠτΔ

Την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου υποδέχθηκε στο Κυπριακό Μουσείο το μεσημέρι της Τετάρτης (23/09) ο υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος.

Η κ. Σακελλαροπούλου ξεναγήθηκε στις δεκατέσσερις αίθουσες του Μουσείου όπου εκτίθενται τα εκθέματα βάσει χρονολογικής και θεματολογικής κατάταξης.

Όπως ενημέρωσε ο υπουργός την κ. Σακελλαροπούλου, το υφιστάμενο Κυπριακό Μουσείο, το οποίο ιδρύθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα, θεωρείτο για την εποχή του έργο τεράστιας σημασίας για την προστασία και ανάδειξη της αρχαιολογικής κληρονομιάς της Κύπρου. Προσέθεσε ότι η αύξηση των αρχαιολογικών ευρημάτων, αλλά και οι σύγχρονες μουσειολογικές και μουσειογραφικές προσεγγίσεις, κατέστησαν απαραίτητο το σχεδιασμό ενός νέου κτηρίου για να καλύψει τις πιο πάνω ανάγκες.

«Στα 1935, με τη θέσπιση του νέου Περί Αρχαιοτήτων Νόμου και την ίδρυση του Τμήματος Αρχαιοτήτων, το οποίο υπάγεται στο υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, άρχισε η αναδιοργάνωση των συλλογών του Κυπριακού Μουσείου, σύμφωνα με τις νεότερες μουσειακές αντιλήψεις και τα νέα αρχαιολογικά δεδομένα» είπε ο κ. Καρούσος.

Αναφερόμενος στο Νέο Κυπριακό Μουσείο ο υπουργός επιήμανε ότι το έργο για την κατασκευή και λειτουργία του «αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έργα πολιτιστικής υποδομής για την Κύπρο της τελευταίας εκατονταετίας» και προσέθεσε: «Το Νέο Κυπριακό Μουσείο θα φιλοξενήσει πέραν των 4.000 εκθεμάτων και θα αποτελέσει μια από τις μεγαλύτερες και πιο ολοκληρωμένες συλλογές κυπριακής αρχαιολογίας διεθνώς».

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την ΚΥΠΡΟ

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ και ΑΠΕ-ΜΠΕ της ανταποκρίτριας Μ. Καλογεράκη
Λευκωσία, Κύπρος

Ενημέρωση ΕΚΛ για έκνομες ενέργειες Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ από Αναστασιάδη

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal