Νέες εστίες φωτιάς στη Μόρια: Εγκαταλείπουν τον καταυλισμό πρόσφυγες και μετανάστες

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, νέα πυρκαγιά ξέσπασε στον καταυλισμό της Μόριας λίγο μετά τις 14.30 το μεσημέρι της Πέμπτης. Photo via video ERT




Νέα, η τρίτη κατά σειρά, πυρκαγιά ξέσπασε στη Μόρια της Λέσβου λίγο μετά τις 2.30 το μεσημέρι της Πέμπτης.

Η πυρκαγιά ξέσπασε στον καταυλισμό, καθώς υπενθυμίζεται ότι το ΚΥΤ καταστράφηκε ολοσχερώς τα ξημερώματα της Τετάρτης, ενώ μία δεύτερη πυρκαγιά είχε εκδηλωθεί το βράδυη της Τετάρτης και πάλι στον καταυλισμό.

Πρόσφυγες και μετανάστες αυτή την ώρα εγκαταλείπουν με τα ελάχιστα υπάρχοντά τους το σημείο.

Μπλόκο κατοίκων στο δρόμο προς τη Μόρια

Κάτοικοι της Μόριας κατέλαβαν από νωρίς τον πρώτο δρόμο που οδηγεί στις πυρπολημένες εγκαταστάσεις του ΚΥΤ της Μόριας, με στόχο να μην επιτρέψουν την πρόσβαση σε αυτό μηχανημάτων και υποδομών για τον καθαρισμό και την προσωρινή λειτουργία του χώρου ως καταυλισμού.

Από την άλλη πλευρά του δρόμου, η πρόσβαση δεν είναι δυνατή αφού εκεί βρίσκονται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες.

Την ίδια στιγμή, και ενώ οι εικόνες χιλιάδων προσφύγων να διανυκτερεύουν αβοήθητοι στους δρόμους κάνουν τον γύρο του κόσμου, ο στρατός αναλαμβάνει την χορήγηση φαγητού και νερό στους πρόσφυγες, σε όλους τους δρόμους όπου αυτοί βρίσκονται διασκορπισμένοι.

Αυτό ανέφερε ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κ. Μουτζούρης σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, σημειώνοντας πάντως ότι τα δύο αρματαγωγά δεν θα τεθούν τελικά στη διάθεση των προσφύγων, λόγω, όπως άφησε να εννοηθεί, της επιχειρησιακής ετοιμότητας που έχουν τεθεί σε σχέση με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Απ΄ ότι φαίνεται πάντως η μικρή μερίδα των κατοίκων που προχώρησε σε αποκλεισμό των δρόμων, έχει την πλήρη στήριξη της δημοτικής αρχής:

Σε δήλωσή του ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης, ανέφερε πως ασπαζόμενος την αγανάκτηση των δημοτών για την παρούσα κατάσταση και τηρώντας απαρέγκλιτα τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, θα συνεχίσει να προσπαθεί με όλες του τις δυνάμεις για το οριστικό κλείσιμο του ΚΥΤ Μόριας, εμμένοντας στην απόφαση «καμία δομή στη Λέσβο».

Για ταχεία αντιμετώπιση των συνεπειών δεσμεύεται και το Υπ. Μετανάστευσης που σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Η προχθεσινή πυρκαγιά που ξεκίνησε από αιτούντες άσυλο ως αντίδραση στα μέτρα καραντίνας λόγω κρουσμάτων είχε αντιμετωπιστεί. Η δομή είχε μερικώς εκκενωθεί χωρίς θύματα. Τα ασυνόδευτα ανήλικα μεταφέρθηκαν εκτός Λέσβου, πλοίο κατέπλευσε και γίνονταν εργασίες στη Μόρια ώστε να μην υπάρξουν άστεγες οικογένειες το βράδυ.

Ομως, δεύτερη πυρκαγιά κατέστρεψε χθες αργά το βράδυ το μεγαλύτερο μέρος της Δομής και σταμάτησε τις εργασίες αποκατάστασης. Πρωταρχική μέριμνα της Πολιτείας ήταν η ασφάλεια όλων των εμπλεκομένων.

Σήμερα, εντός της ημέρας θα πραγματοποιηθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την άμεση στέγαση αρχικά των ευάλωτων και των οικογενειών. Σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους. Αυτονόητα εκβιαστικές συμπεριφορές δεν θα γίνουν ανεκτές».

Σήμερα το απόγευμα στη Μόρια θα βρεθεί ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς. Συγχρόνως ο ΕΟΔΥ συνεχίζει να διενεργεί με ταχύ ρυθμό πολλά τεστ κορωναϊού σε κατοίκους του νησιού. Η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον, σε ανάρτησή της στο Τwitter, ανακοίνωσε χρηματοδότηση για τη μεταφορά και διαμονή στην ενδοχώρα 400 ασυνόδευτων παιδιών και εφήβων.

Hellas Journal, με πληροφορίες από ΕΡΤ

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από ΕΛΛΑΔΑ

Μπλόκο κατοίκων στο δρόμο προς τη Μόρια: Φαγητό και νερό ξεκινά να διανέμει ο στρατός

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: