Εικόνες απόγνωσης στη Λέσβο: Στους δρόμους κοιμήθηκαν αβοήθητοι χιλιάδες πρόσφυγες

Στιγμιότυπο από το OPEN TV




Θλιβερές εικόνες κατεγράφησαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας στη Λέσβο,

όπου μετά την ολοκληρωτική καταστροφή της δομής της Μόριας, από τις ύποπτες πυρκαγιές, χιλιάδες άνθρωποι διανυκτέρευσαν αβοήθητοι στους δρόμους.

Σε όλο το μήκος της περιφερειακής οδού από την Μόρια και έως το μπλόκο που έχει στήσει η αστυνομία προκειμένου να εμποδίσει την πρόσβαση στη Μυτιλήνη, υπάρχουν πρόσφυγες και μετανάστες, στην πλειονότητά τους γυναικόπαιδα που κοιμήθηκαν στο οδόστρωμα.

Οι εικόνες που κατέγραψαν οι ανταποκριτές των αθηναϊκών Μέσων είναι αποκαλυπτικές επίσης και για την παντελή έλλειψη πρόνοιας για παροχή έστω νερού ή τροφίμων στους ανθρώπους, από τις κρατικές υποδομές.

Το βράδυ της Τετάρτης άρχισαν πάντως να φτάνουν στη Θεσσαλονίκη τα πρώτα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα με πτήση τσάρτερ από τη Λέσβο.

Πρόκειται για 165 ανήλικους που διέμεναν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, ενώ μέχρι το πρωί της Πέμπτης αναμένονται στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» ακόμη δύο πτήσεις που θα μεταφέρουν ακόμη 235 ασυνόδευτα παιδιά.

Νέα ύποπτη πυρκαγιά

Το βράδυ της Τετάρτης νέο μέτωπο φωτιάς ξέσπασε στη Μόρια. Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές και πυροσβεστικές δυνάμεις.

Ενα από τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα κατά την επιβίβασή του στο αεροπλάνο που θα το μεταφέρει στην Αθήνα. ΕPA/ORESTIS PANAGIOTOU

 

Όσοι βρίσκονταν στις σκηνές απομακρύνθηκαν από το σημείο, ανάμεσά τους και οικογένειες με μικρά παιδιά.   Η φωτιά ωστόσο εξαπλώθηκε , καίγοντας ό,τι απέμεινε από την χθεσινή πυρκαγιά στο βόρειο τμήμα του ΚΥΤ.

Στην ευρύτερη περιοχή επικράτησε ένταση ανάμεσα σε αιτούντες άσυλο και ΕΛ.ΑΣ. Συγκεκριμένα, πολλοί πρόσφυγες συγκεντρώθηκαν στην περιοχή Φυτώριο, μεταξύ Παναγιούδας και Καρά Τεπέ.

Σε πλοία θα φιλοξενηθούν 2.000 άνθρωποι

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν χθες οι συναρμόδιοι κυβερνητικοί φορείς, ένα επιβατηγό πλοίο και δυο αρματαγωγά πρόκειται να φιλοξενήσουν περί τους 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες από το σύνολο των 13.000 που έμειναν άστεγοι.

Επιπλέον, σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου διαβεβαίωσε ότι εντός της ημέρας θα πραγματοποιηθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την άμεση στέγαση αρχικά των ευάλωτων και των οικογενειών της Μόριας σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους.

Επιχειρώντας έναν σύντομο απολογισμό των χτεσινών του ενεργειών, το Υπουργείο αναφέρει ότι η προχθεσινή πυρκαγιά «είχε αντιμετωπιστεί. Η δομή είχε μερικώς εκκενωθεί χωρίς θύματα. Τα ασυνόδευτα ανήλικα μεταφέρθηκαν εκτός Λέσβου, πλοίο κατέπλευσε και γίνονταν εργασίες στη Μόρια ώστε να μην υπάρξουν άστεγες οικογένειες το βράδυ».

Ωστόσο, διευκρινίζει ότι η δεύτερη πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το βράδυ και κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος της δομής «σταμάτησε τις εργασίες αποκατάστασης». «Πρωταρχική μέριμνα της Πολιτείας ήταν η ασφάλεια όλων των εμπλεκόμενων», συμπληρώνει. Και καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης: «Αυτονόητα εκβιαστικές συμπεριφορές δεν θα γίνουν ανεκτές».

Εντείνονται οι υγειονομικοί κίνδυνοι

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος καθηγητής μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής αναφέρθηκε στους υγειονομικούς κινδύνους που υπαρχουν πλέον στην περιοχή λέγοντας: «Είναι μια κατάσταση αδιέξοδη. Δεν έχω πλήρη εικόνα αλλά είναι απολύτως σαφές πως χιλιάδες άνθρωποι χωρίς υποδομή, τουαλέτες κλπ, στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλον είναι προυπόθεση για μετάδοση νοσημάτων. Φοβάμαι για τροφικές δηλητηριάσεις, για μολυσμένο νερό, όπως βλέπω τις εικόνες. Μιλάμε για μια κατάσταση ανθυγιεινή που πρέπει όπωσδήποτε να επιλυθεί».

Στη Λέσβο ο Σχοινάς

Σήμερα μεταβαίνει εκτάκτως στο νησί ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς. Την άφιξή του ανακοίνωσε μέσω του Twitter η πρόεδρός της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. «Είμαι βαθιά λυπημένη από τα γεγονότα της προηγούμενης νύχτας. Το Κολέγιο ενημερώθηκε σήμερα το πρωί. Ζήτησα από τον αντιπρόεδρο, Μαργαρίτη Σχοινά να ταξιδέψει στην Ελλάδα το συντομότερο δυνατό. Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε, μαζί με τα κράτη-μέλη. Προτεραιότητά μας είναι ασφάλεια όσων έμειναν χωρίς στέγη».

Ο ίδιος ο κ. Σχοινάς επικοινώνησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ώστε να ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί και εξέφρασε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη μέσω μίας ανάρτησης. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να συνδράμει άμεσα την Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα αυτές τις δύσκολες ώρες», έγραψε στο Twitter ο κ. Σχοινάς.

Την ίδια ώρα, ο Σαρλ Μισέλ δηλώνει ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει μέσα για να στηρίξει το έργο των ελληνικών αρχών στη Μόρια και γι’ αυτό τον λόγο βρίσκεται σε επικοινωνία μαζί τους.

Στη Μυτιλήνη βρίσκεται και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

Θεσσαλονίκη: Έφτασαν τα πρώτα προσφυγόπουλα από τη Μόρια

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: