Κυρία Σακελλαροπούλου, μην μας λέτε ότι μας αγαπάτε… Αγαπήστε μας! Το “ενιαίο” που είναι; 

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ξεναγείται κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στα Φυλακισμένα Μνήματα, την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2020, στη Λευκωσία. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΤΠ, PIO, Σταυρος Ιωαννιδης




Του ΝΙΚΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ (*) – Νέα Υόρκη

Δεν θα σταθώ στο 1974 και στη “συμβολή” της Ελλάδας. Ούτε θα σταθώ στα όσα εμείς, ως πρόσφυγες, ακόμη κρατάμε και θα κρατάμε με χίλιες πληγές, μέχρι να κλείσουμε τα μάτια μας.

Παράλληλα, θα ήταν αχαριστία να αμφισβητηθεί η στήριξη της Ελλάδας προς την Κύπρο, όλα αυτά τα χρόνια, σε ιδιαίτερα σε σημαντικούς τομείς, όπως π.χ. η Εκπαίδευση και ειδικά η τριτοβάθμια.

Σίγουρα, υπάρχουν πολλά που ενώνουν την Κύπρο και την Ελλάδα. Με κυριότερο, την ίδια τη γλώσσα μας. Μια γλώσσα, που δώρισε σε όλο τον κόσμο “αρχές”, με πρώτη και καλύτερη την αρχή της Δημοκρατίας (Democracy). Μια Δημοκρατία, που στην Κύπρο είναι ελλιπής λόγω κατοχής. Μια Δημοκρατία, που η Ελλάδα απολαμβάνει από το 1974.

Πόσο δίκαιο είχες Γιάννη Ρίτσο: “Κουράγιο μικροκόρη μας, που μας εγίνης μάνα” (Ύμνος και θρήνος για την Κύπρο).

  • Λογικό, η κάθε χώρα έχει τις δικές της προτεραιότητες. Η κάθε χώρα θα κοιτάξει πρώτα τα δικά της συμφέροντα και μετά θα γυρίσει να δει και να “κοντέψει” σε άλλους, αν και εφόσον έχει “εμπλεκόμενα” συμφέροντα να μοιραστεί. Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα.

Και εδώ αρχίζω να διερωτώμαι (ψάχνοντας το “ενιαίο” μέτωπο Κύπρου και Ελλάδας, όπως ανέφερε η κυρία Σακελλαροπούλου κατά την πρόσφατη επίσκεψη της στην Κύπρο):

1) Ο καθορισμός (προστασίας) της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου δεν εμπεριέχει “εμπλεκόμενα” συμφέροντα;

2) Οι επιθέσεις της Τουρκίας, ο συνεχής εξευτελισμός της προς την Ελλάδα, την Κύπρο, γείτονες και μη, και τόσα άλλα, δεν αποτελούν “ενιαία” απειλή των “εμπλεκόμενων” συμφερόντων Ελλάδας και Κύπρου;
3) Ο καθορισμός και εφαρμογή κυρώσεων από μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Τουρκία δεν θα αποτελούσαν κοινό μοχλό πίεσης και προστασίας των “εμπλεκομένων” συμφερόντων Ελλάδας και Κύπρου;

Σε πρόσφατη αρθρογραφία μου από αυτήν εδώ τη στήλη, είχα αναφερθεί στη σημασία της στρατηγικής που ακολουθεί η Κύπρος (και ο ΥΠΕΞ κ. Νίκος Χριστοδουλίδης), υποστηρίζοντας την ορθότητα της κίνησης αυτής: “Έτσι παίζεται το παιχνίδι διεκδίκησης των αυτονόητων. Κυρώσεις για τη Λευκορωσία; Κυρώσεις και για την Τουρκία”. Το σχετικό άρθρο εδώ.

Κυρία Σακελλαροπούλου, το Σεπτέμβριο του 2017, λίγο μετά τις συνομιλίες στο Γκραν Μοντανά, και στην εδώ παρουσία του τότε ΥΠΕΞ της Ελλάδος, κ. Νίκου Κοτζιά (και αφού προηγουμένως είχα ζητήσει από τη μητέρα μου να την κατεβάσει από τον τοίχο του σπιτιού μας, που κρεμόταν εκεί για χρόνια μετά την εισβολή), έδωσα αυτή τη φωτογραφία (cover) στον ΥΠΕΞ, με μια υπογεγραμμένη παράκληση καρδιάς: “Μην σταματήστε να ψάχνετε μαζί μας”. Το σχετικό άρθρο εδώ.

Δεν χρειάζεται να επεκταθώ περισσότερο. Συγχωρέστε με αν μόνο εγώ νιώθω ότι η Κύπρος “ψάχνει” μόνη της!

Αξιότιμη Κυρία Πρόεδρε, σταθείτε (με πράξεις) δίπλα στην Κύπρο, την κυβέρνηση αυτής, και τον ΥΠΕΞ. Μην μας λέτε ότι μας αγαπάτε, αγαπήστε μας!

Υ.Γ. Τον Ιούλιο του 2019, εκπροσωπώντας το πανεπιστήμιο που διδάσκω (St. John’s University, New York), είχε εγκριθεί για παρουσίαση σε διεθνές συνέδριο, ακαδημαϊκή μελέτη-έρευνα μου στο Πολιτικό Μάρκετινγκ. Το συνέδριο αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας. Τίποτα το ιδιαίτερο ως εδώ. Το ιδιαίτερο είναι το θέμα: “Κύριοι Πολιτικοί, σταματήστε να μιλάτε και να ξοδεύετε: ΔΡΑΣΤΕ” (Dear Politicans, stop talking and spending: ACT). Ακόμη πιο ιδιαίτερο: Η παρουσίαση της μελέτης θα διεξαγόταν στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, στην Αθήνα!

Υ.Γ.2: Κύριε Μητσοτάκη, στην ομιλία σας στο πλαισιο της Γ.Σ., ξεχάσατε την Κύπρο έξω από τον ΟΗΕ. Αυτό είναι η “ενιαία”; 

*) Ο Δρ. Νίκος Αντωνιάδης είναι Αν. Καθηγητής Επικοινωνίας & Πολιτικού Μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο St. John’s της Νέας Υόρκης και Συντάκτης στις εφημερίδες ikypros.com και L.A. Voice

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Έτσι παίζεται το παιχνίδι της διεκδίκησης των αυτονόητων! Κυρώσεις για τη Λευκορωσία; Κυρώσεις και για την Τουρκία!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: