Έτσι παίζεται το παιχνίδι της διεκδίκησης των αυτονόητων! Κυρώσεις για τη Λευκορωσία; Κυρώσεις και για την Τουρκία!

File Photo: Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης (Α) και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ, Σεργκέι Λαβρόφ (Δ). ΣΤ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ/ΓΤΠ




Του ΝΙΚΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ, Νέα Υόρκη (*) 

Πριν λίγους μήνες, είχα προχωρήσει σε μέτρηση της απόδοσης της διπλωματικής ικανότητας της Κύπρου, ως μέρος ακαδημαϊκής μελέτης που διεξάγω.

Σε γενικές γραμμές, και μεταξύ άλλων αποτελεσμάτων, διαφάνηκε ότι ο Κύπριος απαιτεί μια πιο διεκδικητική στάση από πλευράς της πατρίδας μας.

Πριν δύο μέρες, και με βάση σχετικό δημοσίευμα στο Bloomberg, αναφέρεται το εξής:

“Διπλωμάτες καταβάλλουν προσπάθειες για να υπάρξει μια σημαντική εξέλιξη στο θέμα της απόφασης της Κύπρου να μπλοκάρει τις κυρώσεις που η Ε.Ε. έχει προτείνει για τη Λευκορωσία, επειδή δεν επιβάλλονται ανάλογες κυρώσεις και στην Τουρκία για τις ερευνητικές δραστηριότητες της στη Μεσόγειο”.

  • Αξιοσημείωτη επίσης είναι η αναφορά του αρθρογράφου του Bloomberg, ότι “μια αποτυχία της Ευρώπης να δράσει, είτε στο ζήτημα της Λευκορωσίας, είτε στην κλιμακούμενη αντιπαράθεση στη Μεσόγειο μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Τουρκίας, εκθέτει περαιτέρω τις αδυναμίες της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε.”. Το σχετικό άρθρο ΕΔΩ

Τι σημαίνει αυτό, πέραν από το εύστοχο σχόλιο του συντάκτη του Bloomberg?

1) Σημαίνει ότι, αν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο ΥΠΕΞ της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης επιμείνουν και αναδείξουν αυτή την αδυναμία, κάτι τέτοιο θα ρίξει τα φώτα πάνω στο πραγματικό πρόβλημα, που δεν είναι άλλο από την ανεξέλεγκτη, απειλητική, προκλητική και βίαιη συμπεριφορά της κατοχικής Τουρκίας έναντι της Κύπρου, της Ελλάδας και κατ’ επέκταση της ίδιας της Ευρώπης.

2) Σημαίνει ότι επιτέλους η Κύπρος αντιλαμβάνεται (και στέλνει το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση) για τη σημασία της ισότητας, ως κράτος-μέλος της Ε.Ε. (αλλά και του ΟΗΕ). Σημαίνει ότι το (μικρό) μέγεθος μιας χώρας δεν καταπνίγει τα “όπλα” που κρατά.

3) (Θα) σημαίνει ότι η μικρή Κύπρος έχει διπλωμάτες-επικεφαλείς που μπορούν, που είναι άξιοι να υψώσουν ανάστημα μπροστά στην απαράδεκτη ουδετερότητα της (προεδρεύουσας) Γερμανίας και των φίλων αρπακτικών αυτής. Που μπορούν να φωνάξουν και να πουν επιτέλους αυτό που η συντριπτική πλειοψηφία των συμπατριωτών μας Κύπριων (αλλά και Ελλαδιτών) περιμένει να δει στην πράξη…

ΦΤΑΝΕΙ!

  • Με απλά λόγια, αν και εφόσον ο ΠτΔ και ο ΥΠΕΞ της Κύπρου καταφέρουν να αντέξουν την όποια πίεση από κάποιους “συμπαίκτες;” Ευρωπαίους, τότε το όφελος δεν θα είναι μόνο η ενίσχυση της πιθανότητας πραγματικών κυρώσεων (κτύπημα) στον κατοχικό εχθρό – στον ταραξία Τουρκία, αλλά παράλληλα και μια εσωτερική ένεση αναπτέρωσης του ηθικού και επανόδου μιας “αρχής” που τη χάσαμε: της ΠΙΣΤΗΣ στις δικές μας δυνάμεις!

Υ.Γ. Αν η προαναφερθείσα έρευνα διεξαγόταν σήμερα, η απόδοση της διπλωματικής ικανότητας της Κύπρου πιθανότατα να έδειχνε ψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης. Και αν φυσικά το Κυπριακό πείσμα συνεχιστεί προς όφελος των κεκτημένων της ταλαιπωρημένης πατρίδας μας (να το πούμε Κυπριακά – “να μουλαρώσουμε κι εμείς μια φορά”), μάλλον θα μιλάμε για “αρχηγική” επιτυχία του ΥΠΕΞ αλλά και ισχυρή “επαναφορά” της πατρίδας μας στο χάρτη των κρατών μελών της Ε.Ε. ως ΙΣΟΤΙΜΟ μέλος που αξίζει ΙΣΟΤΙΜΟΥ σεβασμού! Και φυσικά, κάτι τέτοιο θα είναι και ένας επιπλέον μοχλός πίεσης για επαναξιολόγηση της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. και των αδυναμιών αυτής (Bloomberg).

(*) Ο Δρ. Νίκος Αντωνιάδης είναι Αν. Καθηγητής Επικοινωνίας & Πολιτικού Μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο St. John’s της Νέας Υόρκης και Συντάκτης στις εφημερίδες ikypros.com και L.A. Voice

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Αλλού γι’ αλλού! Σύσκεψη για την Εκπαίδευση χωρίς μαθητές ισοδυναμεί με αμάξι χωρίς ρόδες! Που (θα) πάτε έτσι;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: